Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 14:24, 23 mar 2014

Nikita napisał(a)
Oj pracowity dzień miałaś, a ambrowce musiałam sobie natychmiast wygooglować, bo nie znałam jegomości.
Marzenko powiec mi co to za trawka mieszka u ciebie obok bukszpanów?

Nikita to carex ornithopoda zwana turzycą ptasie łapki. W zasadzie jest zimozielona, chociaż w silne mrozy brzydnie.
Madzenka 14:25, 23 mar 2014

ewa004 napisał(a)
Tak w domu ,bo ziemie do doniczki brałam z kompostu

Czyli wysoce prawdopodobne, że w ogrodzie tez masz. Musiałaś wyrzucić jakąś ziemie z jajami lub larwami do kompostu.
Madzenka 14:28, 23 mar 2014

Mala_Mi napisał(a)
Marzena.. mówisz, że Dursban jest do dupy.... to kicha.... nicienie majątek.... trzeba jednak patrzeć co sie kupuje i gdzie kupuje... chyba przestaną kupować.. na pewno oprysk mospilanem w sezonie wieczorkami pomoże, bo zawsze dorosłe gadziny sie wytępi zanim nie złoża jajek.. wiem jedną.. w tym roku jadę z chemią.. i niech mnie ekolodzy zakrzyczą.. albo ogród albo opuchlaki..

Stokrotki z białymi szafirami wyglądają bosko..

Rewolucje.. widok jaki znam ... bo nas łapki ciągle świerzbią.. mój eMuś tez złapał bakcyla i tak zasuwał, że padł.. niestety jeszcze nie może sie tak szarpać.. muszę go pilnować. bo mi się chłop przekręci..

Aniu na niektorych rabatach Dursban zadziałał, na niektorych nie. Więc prawdopodobnie powinnam powtórzyc zabiegi ale ponieważ wypaliłam sobie tym żurawki zaniechałam, a teraz nie mam już żurawek.... Na dodtaek śmierdzialo w pgrodzie dwa tygodnie... Wiec nie miałam motywacji do dlaszych powtórek. Strasznie ciężka chemia....
Wieczorem musze pryskać, bo sobie ten zabieg odpuścilam i mam rh w falabanakch i naskładaly jaja..
Madzenka 14:35, 23 mar 2014

Konstancja30 napisał(a)
Madżen widziałam już wczoraj ale nie miałam siły napisać ... i nawet nie, że łapki bolały tylko mysli nie mogłam pozbierać

po tym gdzie byłam on-line widać, ze pani wiosna rozszalała się na ogrodowisku ... całą noc przechodziły mi przed oczami obrazy rewolucji w ogrodowiskowych areałach ...

oczywista oczywistość, że kcem ambrowce !!! jak nie jak tak przecież to piękne jest absolutnie ... jeszcze nie wiem gdzie pewnie też przy tarasie bo instynktownie wyczuwam poczebę gapienia się w nie jak najwięcej ...
niby znam to Twoje madżenie ogrodnika na pamięć ... i w pamięci mam jakby ogród idealny i nagle przychodzi wiosna ... Madżen wkracza na rabaty ... Adam na areał i niespodzianka ... okazuje się, ze idealne może być idealniejsze ... noszzzzzzzzzzzzz ... potfffory ...

Madżenka uwielbiam uczyć się na Twoich rabatach ...
brzozy i kule ...
kule i ciemierniki ...to nowa dla mnie lekcja bo pewnie dla wielu nie nowa
róża i lawenda ... to ulubiona
zieleń i kolor ... no to to mnie powaliło w zeszłym roku ... miałam wyobrażenie o poczochranym trawkami ogrodzie formalnym a tu masz ... liliowce lawenda przetaczniki i te lalunie trytomy (że o pysznogłówkach nie wspomnę ) wyskakują jak królik z kapelusza magika i subtelnie sobie krzyczą tęczą ...
tylko w/w mogą człeka oszołomić a gdzie budleje ... szumiące miskanty ... Madżen kiedyyyyyyy kiedyyyyy ja to fszystko zgapię ...

no załamać się można ... a jeszcze nagle po prezentacji zdałam sobie sprawę, że masz las drzew na posesji ... wiśni rodzajów kilka ... magnolie ... brzozy ... czego nie wymieniłam ??? no i ambrowce ... ehhhhhhhhh

no ale jest coś co mi spać nie dało ... Madżen powiedziałaś kiedyś, że Ty nie umiesz wymyslać (haaaa doooobreeee ale bez cienia prawdy ) ) ... że zgapiasz ... Madżen ale w tym zgapianiu przestrojonym na "twoje" to jesteś Królową ... stokrotki z szafirkami w tej kombinacji szarej geometrii donic to jest nokaut ... totalny nokaut pięknem ... padłam i gapie się i nigdy nie nagapię się na tyle, żebym miała dość ...

i jeszcze tylko słówko o magnolii ... nieopodal miasta Kielce jest miejsce z bardzo starą magnolią ... pierwszy raz widziałam magnolie liczącą sobie setkę ... mającą pokrój dęba i miliony kwiatów ... jak będziesz kiedyś w okoilicy to odwiedź magnolię w Solcu ... zwariowac pod nią można

Iza ja juz Ci pisałam, ze bede sobie drukowac i w ramiki oprawiac Twoje wypowiedzi.
Odnosnie czasoprzetrzeni mnie otaczajacej powiem tylko jedno oboje z M pracowalismy wczoraj od 10 do 18:40..... Zakwasy mamy dzisiaj rownież oboje. Ale to taki cudowny czas wiosna, kiedy tyranie w ogrodzie sprawia przyjemność. Poczekam tak z miesiąc i w cieply sobotni wieczor będe siedziec na tarsie i sie gapić. I wiesz tak naprade to mi nic do szcześcia wiecej nie potrzeba, cisza, spokoj, relaks i kwiatki

I dziekuję za magnolie, bo je kocham milością wzajemna. Wczoraj wyznalam milosć takiej jednej o imieniu Suzan.
Madzenka 14:38, 23 mar 2014

Evchen napisał(a)
Madżen, ja wyczuwam jakiś niecny spisek z czasem. Jak tak można bezwstydnie w ciągu jednego dnia przesadzić, nasadzić, rozsadzić i planować następne zmiany?... każda zmiana powalająca na kolana. Powinnam mieć zakaz, albo chociażby limit wchodzenia na Twój wątek, bo czuję się zarażona ambrowcem.... I gdzie tu litość, o miłosierdziu nie wspominając... ...
Kulki ze stipami to totalne miszczostwo...
Buziam niedzielnie

Ewo żadnego spisku nie ma, to moja pasja gdybym miala prasować w godzinach 10-18:49 może ze dwie koszule bym uprasowala.....
Gdybym miała myć okna to samo..... A w ogrodzie mogę tyrać od rana do nocy. A co bardzo mnie cieszy mój M równiez w ostatnim czasie. Ja tnę, on mieli, ja nawożę, on wertykuluje, kopie doły , ja zakopuję, donosi ziemię i korę i jakos tak nam szybko poszło.
gusiarz 14:39, 23 mar 2014

Marzenko.. litości z inspiracjami... nie nadążam... białe kukułki ze stokrotkami...miszczu z ciebie....
Zazdroszczę pomysłów
gusiarz 14:40, 23 mar 2014

Kulki ze stipami i FC... kolejne miszczostwo... naśladuję pod robinią...
Madzenka 14:40, 23 mar 2014

Kindzia napisał(a)
Marzenko...na ambicje mi wjechałaś tą swoją obsypana magnolką,,,i że przedtem nie kwitła...dzisiaj po tego agrecola jadę. Inne tez muszem...zięć mi wytaplał wszystkie nawozy...pół butelki tylko azofoski zostawił, aaaa i Magiczną do powojników zostawił.

Pogoda paskudna, dzisiaj leżenie

Ten nawoz do magnoli z czystym sercem polecam. U mnie warunki dla magnoli są naprawdę trudne, palące słońc, silne wiatr, gliniasta cięzka gleba i stojąca w korzeniach woda a kwitną obficie. Podsyp dwa razy w sezonie a jeśli slabo kwitła to w marcu, maju i lipcu. W przyszlym roku z pewnością Ci się zrewanżuje. Tylko nie przesadż z ilościa.
I jedna ważna rzecz, moje magnolie zawsze maja grubo wyściólkowane korą korzenie, zimą chroni przed mrozem a latem przed palącym słońcem.
Madzenka 14:43, 23 mar 2014

Gabriela napisał(a)

Marzenko, w porze kwitnienia magnolii zapraszam do Krakowa. Są tu takie stare osiedla willowe z wielkimi drzewami magnoliowymi, które kwitną na różowo i biało. Jest wtedy bajecznie, warto zobaczyć, bo drzew jest dużo i dobrze widocznych z ulicy, bo ogrodzenia są ażurowe. Potem w maju, te uliczki zamieniają się w perfumerie, bo kwitną bzy.

Bardzo pięknie wypadają stokrotki z szafirkami - subtelnie i romantycznie.

Gabrysiu Wrocław tez kocha magnolie, na starych poniemieckich osiedlach willowych pełno jest drzew magnoliowych. Kultywujemy tę tradycję. W przydomowych ogrodach wiosną we Wrocławiu królują magnolie, zwlaszcza że klimat mamy łaskawy dla tych pieknych drzew.
AgnieszkaW 14:45, 23 mar 2014

Marzenko, nadrobiłam Twój wątek, robi się coraz piękniej w ogrodzie