Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Milka 17:17, 25 kwi 2014

Nie wiem, jak w Łodzi, u nas pochmurno, ale nie leje
ana_art 17:49, 25 kwi 2014

irena_milek napisał(a)
Marzenko, z tulipanami, jak z kobietami
Tobie życzę cudownej imprezy, dużo radości z ogrodu i życia w ogóle i więcej czasu, abyś mogła swoim królestwem się nacieszyć, tym ziemskim, bo życie to chwila, tu i teraz
a w prezencie mam dla ciebie listki na moim ambrowcu, twoje chyba podobnie

pogoda wariuje, ślimaki szaleją, dałam papu i zbieram zżarły mi 2 wielkie żurawki za noc!!!! co do czosnków, rok temu obcięłam liście, bo właziły na bukszpany, a mimo to pięknie kwitły i w tym roku wyszły wszystkie, są pąki, czyli ok, bo ja tych liści nie mogę zdzierżyć

Irenko ja tez obcinalam 3 lata temu i cały czas kwitną
Milka 17:53, 25 kwi 2014

No właśnie, tak więc, jak ktoś sie boi, niech się męczy, ja nie moge patrzeć, tym bardziej, ze jak cebula kwitnie, liście schną, a po co mają jeszcze pokarm jej zabierać
Madzenka 20:25, 25 kwi 2014

polinka napisał(a)
Marzenka jak tam Twoje graby? Widać już jakieś listki? U mnie dalej tylko pączki. Czy to normalne, że on taki opóżniony w rozwoju?

Moje graby mają już duźe listki, wszystkie. To niepokojące, że Twoje śpią? Nawet buki mają już liście. Jesli po weekendzie nie puszczą liści alarmuj w szkólce
Madzenka 20:28, 25 kwi 2014

Mala_Mi napisał(a)

czegoś nie doczytałam i czegoś nie rozumiem.....

Ale aluzję pomarańczy do skórki p. zrozumiałam... trzeba walczyć z Ewką z tym czymś.. czego na szczęście nie mam. Wystarczy innych niedoskonałości..

Madżen... jak ma coś wnerwiać to lepiej uciąć...

A z tulipanami to tak jest... że rosną jak chcą.... na jednej rabacie Baleriny kwitną już 5 rok.. może ciut niższe, ale rosną bez zarzutu, a na innej rabacie... już na drugi rok mam ich tylko 1/4. Ja tam niczym i nigdy nie nawożę, bo nie wyrabiałam czasowo.. Wychodząc z tego założenia co ty z czoskami, jak nie zakwitną to posadzę nowe

Niech ślimory szlag trafi (a lilie oglądaj na poskrzypkę bo ona też żre je strasznie).. to taki moje ŻYCZENI IMIENINOWE . Życzę Ci wszystkiego co najlepsze bo zasługujesz na to jak mało kto

Po powrocie wpadłam do ogrodka aby zobaczyć czy ślimory wszystko zjadły. Trup się ściele, ze az miło
Poskrzypki na szczęscie do tej pory nie mialam, ale wiem jak jest grozna bo zawsze tesciowej zjada lilie...
Madzenka 20:31, 25 kwi 2014

Agania napisał(a)

No i tu jest pies pogrzebany, u mnie klony są posadzone na usypanych rabatach, musisz, gdzieś zrobić odprowadzenie, ja tam, gdzie gromadzi mi się woda po ostrych opadach i zbierają się zalegowiny tej wody, bo glina więcej już nie przyjmuje, żadna roślina tego nie wytrzyma dłużej, tak traciłam nawet 10 letnie iglaki, zobacz u mnie za pergolą, padła mi jodła argentea, to strata po tamtej zimie i opadach wiosennych, za duża była, żeby przesadzić, twoj klon jest z roku na rok coraz słabszy, to tylko moje sugestie i przestroga, szkoda by go było, bo on już jest taki ładny
Sorry, że z taką zła wróżbą wpadłam

Pozdrawiam Marzenko i udanej imprezki imieninowej ci życzę i spełnienia marzeń

Mój klonik ma drenaż, leciutkie wzniesienie i spadek terenu w kierunku grabow. Istnienie jednak obawa że tak intensywne opady jak teraz u nas mogą mu zaszkodzić.... Jesli nie podoła posadzę coś innego ... Bonzai z sosny już w tym miejscu wypadło ... Ale sosny nie lubią w ogole wody...
Madzenka 20:32, 25 kwi 2014

Magda70 napisał(a)

Jakie padać???? Ja nie widziałam deszczu od tygodnia...więc daj troszkę (ale tylko troszke!!) deszczu

Lece nadrabiać...muszę poczytać o czym to plotkowałyście w klubokawiarni przez ten tydzień...

Jak na razie to soczyście się zrobiło

O matko ja mam już po dziurki w nosie ten deszcz.... Przelotne, ulewne opady są u nas cały czas od poniedziałku.... Moje nicienie pewnie maja się dobrze

Trzeba przyznać że jest soczyscie, nawet wszystkie buki wypuścily liście. Jest ciepło i mokro.
Madzenka 20:34, 25 kwi 2014

irena_milek napisał(a)
Marzenko, z tulipanami, jak z kobietami
Tobie życzę cudownej imprezy, dużo radości z ogrodu i życia w ogóle i więcej czasu, abyś mogła swoim królestwem się nacieszyć, tym ziemskim, bo życie to chwila, tu i teraz
a w prezencie mam dla ciebie listki na moim ambrowcu, twoje chyba podobnie

pogoda wariuje, ślimaki szaleją, dałam papu i zbieram zżarły mi 2 wielkie żurawki za noc!!!! co do czosnków, rok temu obcięłam liście, bo właziły na bukszpany, a mimo to pięknie kwitły i w tym roku wyszły wszystkie, są pąki, czyli ok, bo ja tych liści nie mogę zdzierżyć

Irenko ogladałam własnie moje ambrowce i roziwjaja już listki, są boskie. Cieszę się, że dalam Ci sie skusić na te drzewa
Ze slimakami niestety tak jest, ze w ciągu nocy mogą zeżreć wszystkie pąki kwiatów... Kiedyś mi zzażrly w dwa dni wszystkie świeżo posadzone cynie... U mnie trup ślimakowy się tak ściele, ze aż miło
Madzenka 20:35, 25 kwi 2014

irena_milek napisał(a)
Nie wiem, jak w Łodzi, u nas pochmurno, ale nie leje

W Łodzi było ładnie... Ale gdy wróciłam do domu znow padalo....
Madzenka 20:37, 25 kwi 2014

irena_milek napisał(a)
No właśnie, tak więc, jak ktoś sie boi, niech się męczy, ja nie moge patrzeć, tym bardziej, ze jak cebula kwitnie, liście schną, a po co mają jeszcze pokarm jej zabierać

Nawet w lgrodzie botanicznym czosnkom obcinają liście, więć chyba gdy cebule są mocne. Czosnki mają w trakcie kwitnienia wyjątkowo brzydkie liscie. Po prostu co roku trzeba kolejne czosnki dosadzać aby pięknie kwitły.