Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

polinka 07:03, 06 sie 2014

Marzenko czy Twoje śliwy są szczepione czy wychodzą od samego dołu?
Madzenka 07:03, 06 sie 2014

iwonaal napisał(a)
Marzenko powiedz proszę czy Ty przed zimą obcinasz i okrywasz carexa buchananii? Tej zimy mi zmarzł, dzisiaj nabyłam i pani powiedziała, że mam tak właśnie zrobić.

Nie orzycinam i nie przykrywam. Jednakże odkąd u mnie rośnie niemal nie było zim, niemal bez mrozów. Trawy zwykle związuję i obsypuję wyzej korzenie korą jeśli zapowiadają bardzo duże mrozy lrzy bezśnieżnej zimie takie w okolicach 20-25 stopni. Jesli wymarżnie to posadzę nową ale skoro stipy przez dwie zimy nie wymarzły to buchanani w takich warunkach bez problemu dała radę
Madzenka 07:04, 06 sie 2014

AlKa napisał(a)
Mam pytanie do znawczyni traw Czy są jakieś trawy bordowe, które przeżyją zimę w gruncie? Pani na targu starała sie mi wmówić, że na bank zimują, ale ja podejzliwa jestem po tym jak kupiona jeżówka okazała się czerwona a nie biała.

Te znane mi nie przetrwają w ogrodzie nawet -5 stopni. Ae szukajmy dalej.
Ps. Nie jestem znawczynia tarw, mam je od dwóch lat w większej ilosci i dopiero sie uczę, za kilka lat będę mogla wiecej powiedzieć , zwłaszcza po jakiejś ostrej zimie, brrrr
Madzenka 07:05, 06 sie 2014

JulkAd napisał(a)

Juzia myślę, że od razu pomyśl o dodatku do Fairy, bo ja pomyślałam o tym dopiero w tym roku....a jest tak gęsto, że o dosadzeniu tam czegokolwiek mogę pomarzyć dopiero wiosną, po porządnym przycięciu Fairy....chyba, że Madżen ma na to jakiś super sposób

Nie ma szans, fairy zarośnie powierzchnię, nazwa "okrywowa" mówi sama za siebie...
Madzenka 07:09, 06 sie 2014

BarbaraM napisał(a)
Ja podcięłam niedawno magnolię za radą Marzenki ale tylko od dołu.
Wcześniej cięłam po kwitnieniu a teraz zostawiam "na kwiatki".

Magnoli nigdy i w ogóle nie przycinam - końców ktore mają kwitnąć. Jedyne wycinanie to gałezie od samego dołu, korzeni baaaaardzo delikatnie. Praktycznie max 1-2 gałązki na rok. Magnolie tego po prostu nie lubią i mogą oprotestować kwitnienie. Nie radzę eksperymentować. Wycięcie jakichkowliek gałęzi najlepiej lrzeprowadzać zaraz po kwitnieni. Ale zaznaczam kolejny raz, jeśli nie ma potrzeby lepiej nie ryzykować. Nie lubią też grzebania w korzeniach, bo mają szeroki i płytki system korzeniowy. Dlatego obawiam się przesadzania róż, ktore mam w ich pobliżu...no cóż ale bonica włazi mi na tarwnik muszę ją wyekspediować w inne miejsce. Zrobie to dopiero po zawiązaniu pąków przez magnolie i nie wczesniej dla róż niz w pażdzierniku
Madzenka 07:10, 06 sie 2014

Więcej pytań chyba nie było?

Zdjęcia najwczesniej w weekend...
BarbaraM 08:03, 06 sie 2014

Marzenko dziękuję ci za to że podpowiedziałaś mi żeby podciąć magnolię od dołu.
Mi zawsze podobały się takie drzewa z dołu łyse a u góry koronka.
Szczególnie ładne są takie z wieloma pniami.
Nie wiem co mi się stało że nie widziałam tego u mojej magnolii.
Trzeba ją było dawno ciachnąć.
Samej sobie jakoś nie potrafię doradzić.Potrzebuję innych do doradzenia
Dobrze że jesteś
Ja wcześniej mocno cięłam swoją magnolię.Całe gałęzie jej przycinałam bo byłaby zbyt wysoka i szeroka.Zauważyłam jednak że w zeszłym roku trochę za późno ją poprzycinałam i w tym roku kwiatków było nieco mniej.
Za to teraz właśnie widzę że moja magnolka znowu zakwita.
Ma kilka kwiatków wśród listków.Ta odmiana (Lennei) chyba tak ma bo corocznie to u niej widzę.
AlKa 08:38, 06 sie 2014

Marzena2007 napisał(a)

Magnoli nigdy i w ogóle nie przycinam - końców ktore mają kwitnąć. Jedyne wycinanie to gałezie od samego dołu, korzeni baaaaardzo delikatnie. Praktycznie max 1-2 gałązki na rok. Magnolie tego po prostu nie lubią i mogą oprotestować kwitnienie. Nie radzę eksperymentować. Wycięcie jakichkowliek gałęzi najlepiej lrzeprowadzać zaraz po kwitnieni. Ale zaznaczam kolejny raz, jeśli nie ma potrzeby lepiej nie ryzykować. Nie lubią też grzebania w korzeniach, bo mają szeroki i płytki system korzeniowy. Dlatego obawiam się przesadzania róż, ktore mam w ich pobliżu...no cóż ale bonica włazi mi na tarwnik muszę ją wyekspediować w inne miejsce. Zrobie to dopiero po zawiązaniu pąków przez magnolie i nie wczesniej dla róż niz w pażdzierniku

Hm to teraz zaczynam poważnie rozważać mój pomysł przesadzania magnolii.
Dzięki za odp w sprawie traw.
iwonaal 09:34, 06 sie 2014

Marzenko dziękuję za informacje o trawach.
Mam pytanie kiedy mogę przesadzać magnolię?
Gardenarium 09:50, 06 sie 2014

Zadaj proszę to pytanie w wątku o magnolii, może będzie okazja żeby inni także odpowiedzieli Będzie też okazja do gromadzenia konkretnych wiadomości w konkretnym wątku, dla potomności i jasności oraz czytelności forum

https://www.ogrodowisko.pl/watek/195-magnolie-rozne-gatunki-i-odmiany

Magnolia nie lubi przesadzania z powodów podanych przez Marzenkę, jeśli musisz przesadzaj, ale nie za głęboko, nie lubi, nie uszkodź korzeni. ziemia lekko kwaśna, cieniutka ściółka z przekompostowanej kory sosnowej.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies