Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Kondzio 20:31, 13 mar 2014

Marzenko zagladniesz tu taj
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4243-jak-sadzic-i-jak-sadzicie-roze?page=1#post_9
Madzenka 20:34, 13 mar 2014

Urszulla napisał(a)
cięcie z kartonu załapałam
a kule jak? na oko?

Ula do kul mialam szablon ze sklepu internetowego tchibo. W tym roku chyba zrobię szablony z kartonu i zrobie fotorelacje. Musisz się jednak uzbroić w ciepliwość, ze dwa tygodnie

Madzenka 20:35, 13 mar 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Marzenko zrób wątek z fotorelacjami, to pomysł genialny Skarbnico wiedzy ogrodowej to cięcie z kartonu bomba Pozdrawiam i życzę z kanapy miłego urlopowania

Chyba trzeba będzie , gdyż pytań sporo a doświadczeniami powinniśmy sie dzielić. Moze załączymy wątek. Pomyśle w weekend jesli sie wyrobie
Madzenka 20:37, 13 mar 2014

Kindzia napisał(a)
Byłam, macham

Irenka mówi, że teraz dolomit...potwierdzasz?

Kindzia ja jeszcze nie sypie nawozów, troche pogoda płata figle, ma nadjeść ochłodzenie. Tylko cebulowe dostaną papu aby obficie kiwtły. Reszta roślin otrzyma nawozy pod koniec marca. Ja moja lawendę w tym roku sypnę azofoską, bo mi za słabo kwitla w ubiegłym roku po dolomicie. Wiosną dam azofoskę a w maju podsypie dolomitem. Nawożę rosliny 2-3 razy w sezonie , zwłaszca kwitnące.
Madzenka 20:38, 13 mar 2014

ana_art napisał(a)
a ja sobie myśle co TY robisz na forum o tej porze????? i czytam że tyramisiasz na urlopie

Ostatnio mialam urlop tygodniowy w czerwcu 2013.... Zaorałam się w pracy i powiedziałam basta! Odpoczywam za dużo zmian miałam pod koniec roku i tardycyjnego urlopu okolosylwestrowego nie wzięłam...
WilczaGora 20:41, 13 mar 2014

a ja się nadal "zaoruję" i na tygodniowy urlop widzenia nie ma
macham z Wilczej Marzenko,
Ewa
aga_szsz 20:42, 13 mar 2014

Marzena2007 napisał(a)

Ula do kul mialam szablon ze sklepu internetowego tchibo. W tym roku chyba zrobię szablony z kartonu i zrobie fotorelacje. Musisz się jednak uzbroić w ciepliwość, ze dwa tygodnie

Też zakupiłam sobie te szablony z Tchibo, ale nigdy ich nie używałam kulki mam większe niż ten szablon
Madzenka 20:42, 13 mar 2014

Gabriela napisał(a)
Marzena, pisałaś kiedyś że wertykulujecie trawniki nie tylko wczesną wiosną. My to właśnie zrobiliśmy w poniedziałek, ale po poprzednim bardzo deszczowym lecie, jest bardzo dużo mchu i zabieg trzeba będzie powtórzyć. Kiedy to zrobić, żeby nie zaszkodzić trawie, bo czekanie do końca sierpnia, początku września spowoduje że znowu się wszystkiego nie wybierze.

Gabi ja bym zrobiła porządną wertykulację wiosnenna. Moj trawnik ma juź jedną (w poprzednią sobote za sobą) , kolejna pewnie go czeka za kolejne dwa tygodnie. Zobaczymy jak teraz po nawożeniu i podlaniu będzie wygladal. M nie mógł sie pozbyć całego siana..... Zaorał się sam z wertykulatorem...
Jesli będzie sucho to powtórzymy zabieg. Obserowoałam jak sąsiedzi wykonywali wertykulację w weekend majowy i też jej to służyło. Myśle że tylko lato nie jest na to odpowiednim momentem. Czeka nas jeszcze areacja, bo gliniasta gelba jest bardzo zbita, przydłoby się jeszcze piaskowanie... Dobrze, że mam tylko 90m2 trawnika, bo roboty na takiej glebie przy nim jest masa
Madzenka 20:43, 13 mar 2014

WilczaGora napisał(a)
a ja się nadal "zaoruję" i na tygodniowy urlop widzenia nie ma
macham z Wilczej Marzenko,
Ewa

Ewo wiesz, ze to Twój wybór ? bo ja mam tego pelną świadomosć, typowy objaw pracoholika, nigdy nie ma czasu na urlop
malgorzata_s... 20:44, 13 mar 2014

Marzenko pytałaś o lawendę i wrzośce u sąsiadki. Więc tak, ziemia tam jest słabo kwaśna dlatego wrzosy padły a tylko wrzośce przetrwały. Wrzośce dostają nawóz do kwaśnych a lawenda nie.
Więcej nic nie robi