Piękny ogród tworzycie! Zauroczyły mnie grujeczniki, co ile je posadziłaś, jak duże mają urosnąć? Będziesz je ciąć, czy mają naturalnie rosnąć? Pod nimi masz derenie elegantissima i co jeszcze (liliowce, kosaćce?)
Masz piękną budleję, ja mam 2 - Empire blue, już przekwitła, rośnie wg mnie chwastowato oraz Nanho blue, kwitnie teraz, ma srebrzyste liście, bardziej zwarty pokrój, i chyba bardziej pachnie i wabi motyle. Co do nazw, to tak na bank nie jestem pewna, ale tak mi je sprzedano. Twoja ma cudny kolor, jaka to odmiana?
Co do rozmnażania hortensji, to jest tu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/68-rozmnazanie-hortensji?page=11
A w skrócie są 2 metody:
1. wczesną wiosną jak przycinasz hortensje, to ścięte badyle, te ładniejsze silniejsze potnij na kawałki, wsadź w ziemie i podlewaj. W wątku podanym powyżej są rady by trzymać w wodzie, ale mnie tylko zgniły, a z patyków 2 puściły listki, ale potem eh, zapomniałam podlewać i kaput, ale innym wychodzi.
2. druga metoda absolutnie niezawodna. Odginasz wiosną, latem, czy nawet teraz gałązkę, przysypujesz w połowie ziemią i czekasz aż się ukorzeni. Przytrzymujesz np. kamieniem, żeby się nie odgięła. Po roku gotowa sadzonka, którą trzeba przyciąć i można przesadzać w docelowe miejsce. Powodzenia !