Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zielone ogrodzenie - tak na poczatek

Zielone ogrodzenie - tak na poczatek

magdaB 10:18, 04 wrz 2013

Witam. Od dłuższego czasu podpatruję Wasze ogrody i nieśmiało marzę o swoim, choćby w części tak cudnym jak Wasze (mąż zakochał się w ogrodzie „bukszpanowym i nie tylko...” . Ale on, choć cudny, chyba nie bardzo pasuje do naszego domu.... Póki co jest trawnik. Ogrodu nie ruszamy bo finanse na razie się skończyły a jak mam zrobić byle jak to poczekamy chwilę. Mąż jednak naciska żeby posadzić jakieś krzewy czy drzewa za ogrodzeniem. I tak zmieniam koncepcje już od czerwca... Boję się żeby nie popsuć ogrodu nieprzemyślanym tłem. Nie wiem co zrobić i dlatego pomyślałam, że może ktoś mógłby mi doradzić Będę bardzo, bardzo wdzięczna.

Wschodnia granica działki sąsiaduje z pasem drogowym. Pas przeznaczony na zieleń to około 2,5 m. Od tej strony jest też taras (pd-wsch) i 4 metry do ogrodzenia. Droga pewnie kiedyś będzie. Póki co chcielibyśmy się jakoś osłonić ale może nie jakoś super szczelnie, myślę że zależy mi przede wszystkim na letnich miesiącach gdy korzystamy z tarasu.

Najpierw miał być żywopłot wysokie C (grab, buk) ale przycinanie i czas oczekiwania nas ostudził. Potem chciałam posadzić derenie, potem pęcherznice (one tylko okresowo zasłaniają dom) przeszły mi też przez głowę świerki serbskie albo pospolity ale czy nie będą za bardzo kiedyś górowały blisko domu (chyba żeby je od góry przycinać a boki zostawiać?) najbardziej skłaniam sie jednak do jakiegoś krzewu tylko jakiego? żeby jakoś skomponował się z ogrodem.

Co do koncepcji ogrodu. Lubię symetrię i powtarzaloność elementów łagodne barwy (różne odcienie zieleni, biel, fiolet – z takich kolorów chcę skomponować ogród – zielone krzewy i lawenda kosańce syberyjskie liriope szałwia omszona marzy mi się perovskia– zobaczymy to na razie marzenie. W przedogródku chcę posadzić jedną brzoza ale nie może być wysoka za bardzo (może youngii lub long trunk - doorenbos pewnie za duża będzie) a pod nią lawendę. Coś takiego jak tu:
http://www.bankfoto.net/photo/1049944/53

Ale się rozpisałam, wracając do pasa zieleni za ogrodzeniem. Moje pytanie zatem brzmi: co nie popsuję moich ogrodowych planów?

kaisog1 11:20, 04 wrz 2013

WItaj,

Ja bym nie sadziła na zewnątrz żywopłotu tylko w środku żeby stanowił ładne tło dla roślin. Jeżeli ograniczeni jesteście finansami to posadźcie tuje. Świerki serbskie są piękne ale i duże więc jeżeli nie chcecie zbyt wysokiego "ogrodzenia" to nie sadźcie. A może są takie miejsca, w których serby by pasowały. Można je wymieszać z tujami - zrobić pas serbów i pas tuj, może choina kanadyjska? . Od zewnętrznej strony można posadzić drzewa szczepione - jak u Danusi
magdaB 11:47, 04 wrz 2013

Niestety nie mozemy , nie chcemy go sadzić w srodku. Odległośc do sciany jest 4m, kostka plus taras zabiera 1m, jesli zrobie tło w środku jakies 1,5m plus rosliny 1 m, to nic mi nie zostanie a mamy małe dzieci i musi tam zostać spory przeswit by mogły biegać Zdjecie ponizej to obrazuje:
.

Dodatkowo poprzez sadzenie roslin na zewnatrz chcemy odsunać droga od nas- od tarasu. Na mapach szeroksoc drogi to 12m a teraz przejazd wytworzył sie tuż za siadką, jak wbijemy jakies paliki plus wsadzimy krzewy, które sie rozrosną troszke wykarczujemy wierzbe po drugiej stronie to uzyskamu efekt, ze przejazd przesunie sie o jakies 2-3m a to juz duzo
Gardenarium 14:25, 04 wrz 2013

Krzew pasujący do tego ogrodu - Tsuga canadensis, leciutka i zwiewna, do tego wysokie i średnie miskanty, derenie z białymi liśćmi, hortensje bukietowe, jako drzewa - kuliste wiśnie Umbraculifera, dużo niskich traw, wrzosów i wrzośców. Popatrz na ogród który projektowałam a Antosia go realizuje.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3171-ogrod-tosi

Instagram Ogrodowiska
magdaB 23:50, 04 wrz 2013

Gardenarium napisał(a)
Krzew pasujący do tego ogrodu - Tsuga canadensis, leciutka i zwiewna, do tego wysokie i średnie miskanty, derenie z białymi liśćmi, hortensje bukietowe, jako drzewa - kuliste wiśnie Umbraculifera, dużo niskich traw, wrzosów i wrzośców. Popatrz na ogród który projektowałam a Antosia go realizuje.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3171-ogrod-tosi

Dziekuję za podpowiedzi. Muszę przyznać że post Pani Danusi na dłuższą chwilę mnie zmroził nie tyle treść oczywiście, ile fakt że to "Ta Pani Danusia" jakbym została wezwana do szefa mam więc tremę przed odpowiedzią. Zwłaszcza że moje pojęcie o ogrodnictwie jest raczej mgliste, choć znajomość nazw idzie mi coraz lepiej Ta choina jest interesująca "inna". Rozmiem że miałaby być na zewnątrz ogrodzenia? czy tak? czytałam jej opis i martwią mnie jej wymagania : gleby żyzne, próchnicze i dostatecznie wilgotne... A za ogrodzeniem piach piach i jeszcze raz piach. Przyznam że myślałam o czymś co poradzi sobie bez regularnego podlewania. I jeszcze ta wysokość - jeśli kupię egzemplarze ok 80 cm to ile czasu potrzebuje by osiągną ok 2 m. Co z przycinaniem. Wolałabym "coś" co nie wymaga regularnego cięcia jest tam pas około 35 metrów. Przeszło mi przez myśl, że skoro widzi Pani w moim ogrodze derenie z białymi liśćmi (elegantissima ew. ivory halo?) to może na zewnątrz je posadzić? A może pomysł kaisog1 rozważyć i skupić się na wysokim tle wewnątrz ogrodu, a za ogrodzeniem posadzić rośliny zeby odsunać drogę ale nie żeby się osłaniać od ciekawskich oczu. Mam mętlik a mąż mi żyć nie daje że jesień puka i co robimy...
Co do ogrodu Tosi jest śliczny te proste linie i nasadzenia roślin w większych grupach super! W tym kierunku chciałabym pójść za jakiś czas. Dlatego tak mnie martwi ten zewnętrzny pas zieleni. żeby nie popsuć ogrodu.
Gardenarium 12:30, 05 wrz 2013

Odnośnie choiny miałam na mysli wewnątrz ogrodu i cięcie w żywopłot formalny. To jasnozielone tło dla wszystkiego niższego, co się znajdzie potem.

Odnośnie piachów, optuję nad dobrym zaprawianiem dołków podczas sadzenia, wielki dól z żyzną ziemią lub kompostem, inaczej nic nie urośnie, chyba że dzika róża.

Instagram Ogrodowiska
magdaB 22:46, 08 wrz 2013

Przepraszam za ciszę. Musiałam opanować przedszkolną traumę córki
Może rzeczywiście koncepcja z żywopłotem wewnątrz jest lepsza. Coraz bardzej się do niej skłaniam. Waściwie to jestem zdecydowana tylko z czego? tsunga jest ładna delikatna tylko jakoś boję się tego formowania z drzewa. a może cis (jakoś łatwiej wydaje mi się go uformuję) Na poczatek zrobiłabym tylko przedogódek czyli żywopłot od frontu, I jest jeszcze jedna bomba człowiek nosi okulary ale i tak nic nie widzi. Wczoraj odkryłam u mojej babci 2 stare bukszpany ok 17 letnie. Na 100 % chcemy je zaadoptować do przedogródka, tylko czekam może na jakiś deszcz albo sama podleje ostro żeby glebą trochę zmiekczyć. Teściowie też mają 2 (do wzięcia ok 10 letnie). I jest teraz pytanie gdzie je posadzić. Oto one.

Postaram się jutro wrzucić rysunek przedogródka i koncepcji roślin (z tych które Danusia zaproponowała (m.in wiśnia wysokie miskanty) I teraz w kontekście bukszpanu która roślina w tle będzie lepsza tsunga czy cis Liczę na wsparcie
magdaB 23:11, 05 mar 2014

Witam. Zajrzałam na forum i widzę że wiosną pachnie u wielu z was.
Ja także zaczynam prace ogrodowe.
Po przemyśleniu waszych opinii w październiku zrobiliśmy z mężem pierwsze zakupy do ogrodu. Jest część żywopłotu (od środka ) i nasadzenia z bukszpanu. Pomiędzy cisami są przerwy „technologiczne” puściłam na ogrodzenie bluszcz i posadzę rośliny z płytkim systemem korzeniowym. Wybraliśmy cisa, bo udał się nam kupić w chyba dobrej cenie po 23 zł szt. Nie jest może idealny. W niektórych gołych od spodu miejscach podsadzimy mniejsze sztuki. Bukszpan przytniemy w kulki i obwódki. Chcę zrobić przedogródek. Na początek tę duża część z kwadratową obwódką. Wrzucam 2 pomysły; proszę podpowiedzcie mi czy to ma sens. Generalnie chcę za radą Danusi użyć w całym ogrodzie mało gatunków roślin tj. Cisy i bukszpany już są. Reszta (miskanty, derenie, hortensje)w odcieniach zieleni i bieli; fioletu w lawendzie, szałwii i kocimiętce oraz żółci w listkach roślin( tawuła, trzmielina) . Czy te rośliny użyte w rysunkach pasują do siebie.

Pomyślałam jeszcze jakby w rys. 2 w miejscu derenia dużego dać jakiś inny większy krzew (jaki?) to zamiast tawuły szarej rząd derenia ivory halo przycinanego na wys 70 cm potem tawuła golden princess. Reszta tak samo? Albo w ogóle zrobić dywan z golden princess wokół obwódki z bukszpanu i wystające z niego jakieś trawy wysokie.Jak to wygląda teraz:

Proszeę doradzcie, czy będzie coś z tego ?
TDM 09:35, 07 lut 2017

Też jestem za tym, żeby żywopłot zrobić w środku. Niestety, w kwestiach projektowania nie mogę doradzić, bo jestem laikiem, jeśli chodzi o takie kwestie techniczne . Myślę jednak, że bardzo ładnie będzie wyglądał taki żywopłot wewnątrz ogrodzenia.