magdaB
10:18, 04 wrz 2013
Witam. Od dłuższego czasu podpatruję Wasze ogrody i nieśmiało marzę o swoim, choćby w części tak cudnym jak Wasze (mąż zakochał się w ogrodzie „bukszpanowym i nie tylko...”

Wschodnia granica działki sąsiaduje z pasem drogowym. Pas przeznaczony na zieleń to około 2,5 m. Od tej strony jest też taras (pd-wsch) i 4 metry do ogrodzenia. Droga pewnie kiedyś będzie. Póki co chcielibyśmy się jakoś osłonić ale może nie jakoś super szczelnie, myślę że zależy mi przede wszystkim na letnich miesiącach gdy korzystamy z tarasu.
Najpierw miał być żywopłot wysokie C (grab, buk) ale przycinanie i czas oczekiwania nas ostudził. Potem chciałam posadzić derenie, potem pęcherznice (one tylko okresowo zasłaniają dom) przeszły mi też przez głowę świerki serbskie albo pospolity ale czy nie będą za bardzo kiedyś górowały blisko domu (chyba żeby je od góry przycinać a boki zostawiać?) najbardziej skłaniam sie jednak do jakiegoś krzewu tylko jakiego? żeby jakoś skomponował się z ogrodem.
Co do koncepcji ogrodu. Lubię symetrię i powtarzaloność elementów łagodne barwy (różne odcienie zieleni, biel, fiolet â z takich kolorów chcę skomponować ogród â zielone krzewy i lawenda kosańce syberyjskie liriope szałwia omszona marzy mi się perovskiaâ zobaczymy to na razie marzenie. W przedogródku chcę posadzić jedną brzoza ale nie może być wysoka za bardzo (może youngii lub long trunk - doorenbos pewnie za duża będzie) a pod nią lawendę. Coś takiego jak tu:
http://www.bankfoto.net/photo/1049944/53
Ale się rozpisałam, wracając do pasa zieleni za ogrodzeniem. Moje pytanie zatem brzmi: co nie popsuję moich ogrodowych planów?