Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Tarnowie

Ogród w Tarnowie

Richie 14:23, 19 lut 2016

mira napisał(a)
Tak myślałam że okrycia pewno będą jak trza, ja nie okryłam prawie nic a wrzosowisko mam dobrych kilka lat i bez okrycia, może jak młode były to okrywałam starsze już nie. Zaklinam śnieg coby spadł i okrył ale nie chce . Okrywałeś róże ?

pozdrawiam

Okrycia tej zimy były prawie niepotrzebne /tylko kilka dni mrozu/. Wrzosowisko przykryłem bo były dosadzone młode i tylko dlatego, bo starsze dają sobie radę. Róż nie okrywałem ale już puszczają pąki, duże są już tulipany i krokusy. Wczoraj było 14st i okazja by się poruszać przy grabieniu trawnika i porządkach "wiosennych"
Pozdrawiam.
Richie 14:41, 19 lut 2016

Iwona100 napisał(a)
Witam. Ogród masz cudowny, przemyślany i dopracowany. Ja podglądam u Ciebie m. in. strzyżenie roślin co jest bardzo dla mnie pomocne. Masz piękny modrzew pendula, o który chciałam zapytać. Mam zamiar go posadzić u siebie z innymi roślinami obok i nie wiem ile miejsca na niego zostawić. Wyczytałam, że na szerokość ok. 150 cm. Jaki szeroki jest u Ciebie i na jakiej wysokości szczepiony? Bardzo mi się podoba metoda pozbycia się igiełek bez nadmiernego śmiecenia. Super.
Pozdrawiam.

Bardzo dziękuję, że się podoba i że mogę być pomocny.
Modrzew po kilku latach osiąga ok. 150cm szerokości ale niskie rośliny można sadzić bliżej. Mój szczepiony jest na wysokości 180cm a gałązki mu przycinam żeby nie dotykały ziemi. Każda metoda jest dobra aby ułatwić sobie pracę bo modrzew wyjątkowo "śmieci".
Pięknie pozdrawiam.
mira 22:00, 17 mar 2016

Budzimy się. Bratki posadzone?
Richie 22:25, 18 mar 2016

mira napisał(a)
Budzimy się. Bratki posadzone?

Już się obudziłem chociaż dobrze się spało
Bratki posadzone, tuje, róże, bukszpany i cisy przycięte, cyprysy na bonsai przystrzyżone, areacja trawnika zrobiona. Muszę się przyznać, że bukszpany, cisy i bonsaie po raz pierwszy były strzyżone o tej porze roku bo zawsze w czerwcu.
Teraz tylko świętować

mira 23:58, 18 mar 2016

No nie mogę wszystko posadzone już ! no i to strzyżenie już!
Ja to zawsze jestem z wszystkim do tyłu moje bratki nabierają mocy urzędowej, może jutro posadzę.
Nasze ogrody w charakterze się bardzo różnią jak nasze zakupy - ja nakupiłam bratków każdy z innej parafii - jak widzę je w takiej masie dostaję małpiego rozumu wszystkie mogę mieć.
Twoje bardzo ładnie skomponowane.

pozdrawiam
Richie 19:55, 19 mar 2016

Coroczne przycinanie tui zawsze przez firmę bo nie dysponuje takim sprzętem

Richie 19:58, 19 mar 2016

Flower1 19:59, 19 mar 2016

Pieknie wszystko podciete ,do takich spraw chyba naprawde lepiej wziasc profesjonalny team ,ja cos tam strzyge ale zawsze mi cos nie pasuje ,zanim sie doszkole to minie 100 lat!
Richie 20:02, 19 mar 2016

mira 20:40, 19 mar 2016

No pięknie to przycięte - nie myślałam że aż tyle się wycina.
Aż zachciało mi się coś ciachnąć ale po 2 dniach pracy w ogrodzie nie mam już sił.
Piękne pączki tej magnolii.

pozdrawiam