Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zagospodarowanie działki

Zagospodarowanie działki

mendium 15:28, 11 wrz 2013

Witam

Posiadam działkę 25a niedawno wzięliśmy ślub na wiosnę planujemy ruszyć z budową. Chciałbym abyście koleżanki i koledzy wypowiedzieli się o mojej koncepcji zagospodarowania przestrzennego działki.
Pierwszym etapem ma być dom z wiatą umieszczony centralnie i osiowo na działce. Wjazd jak i cała koncepcja opiera się na zasadzie symetryczności. Na osi działki ma znajdować się dom podjazd taras fontanna i altanka tak jak to naszkicowałem na skanie (skala 1:250 wydruk na A3).

Całość działki przy płocie chciałbym obsadzić tujami, w lecie czy w zimie sąsiad nie będzie zaglądał mi przez płot. Przy wjeździe planuje posadzić szpaler grabowy. Za domem rabaty barokowe wokół fontanny.
Na końcu działki zostaje miejsce na warzywniak, sad ewentualnie w przyszłości większy budynek gospodarczy.

Oznaczenia
D-dom
O-oczyszczalnia ściwków
A- altanka
F-fontanna
W-warzywniak
W-wiata na samochód (obok domu)
G1,G1-garaże
T-taras

Widok domu od strony podjazdu

Gardenarium 16:57, 11 wrz 2013

Uwielbiam rabaty barokowe, ale do tego domu wydają mi się zbyt wielkie, przesadzone jakby.

Instagram Ogrodowiska
kaisog1 20:20, 11 wrz 2013

Czytając tekst wyobrażałam sobie domek w stylu dworku albo nawet pałacowy..... a wizualizacja mnie rozczarowała. Moim zdaniem ten ogród nie pasuje do tego domu.
mendium 21:18, 11 wrz 2013

Rabata barokowa z całym tarasem będzie miała wymiary jakieś 20x10m. Dworek miał być ale życie zweryfikowało moje plany. W literaturze można się spotkać z dawnymi założeniami dworskimi w podobnym stylu domu. Były one dużo większe, ale myślę że zdecydowanie nie rozczarowujące. Zastanawiają mnie dwie rzeczy:
-rozdzielenie ostatniej części działki tj. warzywniaka od altanki i części reprezentacyjnej za domem
-gdzie i jakie drzewa posadzić. Myślałem o kolejnym szpalerze grabowym za domem jednak optycznie bardzo by zwężał działkę. Może jakieś propozycje?
ewalm 10:21, 16 wrz 2013

Myśle, że to nie tyle kwestia rozmiarów domu co stylistyki. Ta z wizalizacji jest zbyt nowoczesna. Zwłaszcza barierka na balkonie. Ale może to tylko kwestia wizualizacji a plany przewidują inną?

A jak ma wyglądać altana? Pewnie najprostszym sposobem rozdzielenia jest żywopłot z furtką lub pergolą. Można wkomponować altanę w żywopłot i zrobić po bokach dwie furtki, symatrycznie.

Co do drzew szpaler jest według mnie zbyt monumentalny. Raczej nieregularnie posadzone. Jakie, to zależy od gleby.
Ja bym nie obsadzała całości tujami. To nie będzie spójne z rabatami i wnetrzem ogrodu, jaki planujesz.

Ze względu na rozmiary domu i realizm życiowy można ze stylu "pałacowego" przejść do czegoś bliższego małemu dworkowi polskiemu. Masz jakieś inspiracje, do których dążysz? Pokazanie ich mogłoby sporo wyjaśnić.

asica 14:53, 16 wrz 2013

Był wątek z podobnym pomysłem, tylko właścicielka wątku przepadła i nie wiadomo czy plany się zrealizowały:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1924-ogrod-z-gruszka
mendium 15:05, 19 wrz 2013

Wizualizacja domu to tylko taka wizja architekta dla żonki żeby zobaczyła jak to ma mniej więcej wyglądać. Dojdzie do tego odpowiednia sztukateria ozdobny balkon i duży prostokątny taras z tyłu.
Zaczynając od podjazdu miałem na myśli coś takiego po obu stronach podjazdu

Tył ogrodu i rabaty w kwadracie jak tutaj
http://gardenpuzzle.pl/img/tutorial/barokowy-szablon.jpg/

lub

http://mkklos.pl/ogrodyozdobne/ogrod_barokowy/barokowy.jpg

ewentualnie

Całość ma domykać altana z dachem półokrągłym, wykonana z drewna. Zastanawiam się czy nie domknąć(oddzielić) tej części ogrodu od warzywniaka np półokrągłą pergolą lub żywopłotem. Za altanką zostaje wtedy dużo miejsca na warzywniak, ewentualnie garaż w przyszłości.

Moim zdaniem obsadzenie działki tujami ma ta zaletę iż za kilka lat będzie to zielona ściana cały rok odgradzająca mnie od oczy sąsiadów i przejezdnych (działka znajduje się na peryferiach miasteczka przy drodze gruntowej. Jeśli nie tuje to czym w takim razie odgrodzić się od okolicy?
mendium 12:57, 22 paź 2013

Mały projekt jak to miało by wyglądać:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies