Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zaczątek ogrodu

Zaczątek ogrodu

Kamajla 12:20, 06 mar 2015

Asiu widzę, że Ty też szalejesz z produkcją własną super, trzymma kciuki, żeby wszystko dobrze porosło.

Pozdrawiam!
as226 12:54, 06 mar 2015

Chciałabym Was prosić o pomoc. Na tą chwilę mogę zacząć rewolucję tylko tej części działki, wiem, że nie projektuje się po jedenj rabatce, ale muszę tak zacząć.
Proszę zdjęcia:

- tak było (bez komentarza)

-tak jest obecnie

as226 12:57, 06 mar 2015

Tu gdzie są buszpany jest 6m, a przy ogrodzeniu 30 m, obsadzone tujami brabant. Myślę o liniach łagodnych, tak, jak u Any, Sylwii.

Tu po prawej przed tujami, tak sobie wstępnie planuje:

- 3 szt. miskanty morning light, przed nimi lawenda lub tuje danica-a między nimi żurawki lime marmalade lub trzmielina sunspot

- 5 szt. rododendrony Cunninghams White, a przed nimi przechodzące jedna w drugą plamy hosty mediovariegata, żurawki bordowe, carex frosted curls

- kępki carexa ice dance i w nich drzewo (nie wiem jakie) coś w tym stylu, jak np u Sylwii

nad resztą myślę dalej
as226 13:04, 06 mar 2015

Moje plany odnośnie tego miejsca:
- między kulki bukszpanowe, stipę dosadzić tą żurawkę lime marmalade (która jest na tą chwile obwódką)
- wysadzę wszystkie te małe iglaczki
- róże Chopin zastąpie hortensjami hortensje limelight
- linia rabaty do poprawy
aksamitka 14:14, 06 mar 2015

Ale zmiana! Zazdroszczę! Ciekawe kiedy u mnie będzie wszystko robiło pozytywne wrażenie takie jak u Ciebie... Sam wymyśliłaś plan nasadzeń i wszystko z tym związane? Pozdrawiam
Toszka 14:26, 06 mar 2015

as226 napisał(a)
Chciałabym Was prosić o pomoc. Na tą chwilę mogę zacząć rewolucję tylko tej części działki, wiem, że nie projektuje się po jedenj rabatce, ale muszę tak zacząć.
Proszę zdjęcia:

Kochanie, tego bukszpana koniecznie musisz podlac i na 100% przesadzic dalej od brabantow, bo brabanty do waskich nie naleza, a ich system korzeniowy jest plytki, rozlazi sie na boki i wypija wszystka wode naokolo. Dodatkowo w tak bliskim sasiedztwie ich buksik nie bedzie w zdrowej kondycji. W tym sezonie koniecznie przytnij w sciane (tj. w pionie) boki brabanta - zagesci sie ladnie i dlugo utrzymasz waski szpaler.
as226 14:28, 06 mar 2015

aksamitka napisał(a)
Ale zmiana! Zazdroszczę! Ciekawe kiedy u mnie będzie wszystko robiło pozytywne wrażenie takie jak u Ciebie... Sam wymyśliłaś plan nasadzeń i wszystko z tym związane? Pozdrawiam

Dziękuje, ale trochę przesadzasz z pozytywnym wrażeniem Sama wymyślałam, dlatego teraz się radzę jak to doprowadzić do ładu.

pozdrawiam również
as226 14:32, 06 mar 2015

Toszka napisał(a)

Kochanie, tego bukszpana koniecznie musisz podlac i na 100% przesadzic dalej od brabantow, bo brabanty do waskich nie naleza, a ich system korzeniowy jest plytki, rozlazi sie na boki i wypija wszystka wode naokolo. Dodatkowo w tak bliskim sasiedztwie ich buksik nie bedzie w zdrowej kondycji. W tym sezonie koniecznie przytnij w sciane (tj. w pionie) boki brabanta - zagesci sie ladnie i dlugo utrzymasz waski szpaler.

Ooooo jesteś Iwonko ten bukszpan, tak bardzo blisko nie jest tujek spokojnie tam można przejść, może na zdjęciach tak wygląda, jakby się stykał z tujami. On był przesadzony z innego miejsca w kwietniu 2014 i teraz nie wyglada ładnie. Cóż mogę zrobić jeszcze dla niego oprócz podlania oczywiście? Na nawożenie jeszcze za wcześnie przecież.
as226 15:28, 06 mar 2015

Dziękuje Agnieszko
- hortensje Little Lime

Toszka 16:13, 06 mar 2015

Kochanie - brabanty to bydlaki - wiem co mowie, bo mam- i ja swoje tne drastycznie, tak, ze niemal pnie widac. Jednak glosuje za tym, jak znam brabanty, ze buks za blisko.
Podlewac kule trzeba, a w okolicach kwietnia dawke nawozu do ukorzeniania, np. Korzonek w korzenie by pobudzic system korzeniowy.