Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wilcza Góra

Wilcza Góra

leon60 20:45, 05 cze 2014

WilczaGora napisał(a)
moje czosnki w "towarzystwie":
w nogach zaczynają się już przebarwiać "Red Barony" a przed nimi pręży się buk "Tricolor"
przechodziłam obok, a oni zwrócili moją uwagę ...

Super !
Myślę o Red Baronie dla swojego buka tylko muszę gdzieś sadzonki upolować
WilczaGora 20:47, 05 cze 2014

leon60 napisał(a)

Super !
Myślę o Red Baronie dla swojego buka tylko muszę gdzieś sadzonki upolować

pamiętaj tylko, że on się rozrasta przez rozłogi i trzeba go bardzo pilnować, bo lubi przerastać "sąsiadów" na rabacie
nie specjalnie to lubię, ale on taki ładny, że się poświęcam
Enya73 20:47, 05 cze 2014

Ciekawe połączenie czosnków z czerwonym baronem, pozwolisz, że wykorzystam pomysł?
Nie mogę się oderwać od Twoich cudnych zdjęć. Ogród jest czarujący, tajemniczy, za każdym kadrem odkrywam w nim coś nowego.
Czym ściółkujesz rabatki?
Buziaki
WilczaGora 20:51, 05 cze 2014

Enya73 napisał(a)
Ciekawe połączenie czosnków z czerwonym baronem, pozwolisz, że wykorzystam pomysł?
Nie mogę się oderwać od Twoich cudnych zdjęć. Ogród jest czarujący, tajemniczy, za każdym kadrem odkrywam w nim coś nowego.
Czym ściółkujesz rabatki?
Buziaki

oczywiście pomysł... jak dobry, to trzeba brać
ciesze się, że nie tylko ja lubię swój ogród

rabaty ściółkuję korą a te najszersze, ściółkuję w głębi skoszoną trawą, pod którą układam... uwaga !!! wytłoczki od jajek poważnie
wszystko się pięknie rozkłada i chwastów sporo mniej....
Enya73 20:59, 05 cze 2014

Wytłoczki takie tekturowe? Do tej pory zbierałam je jako rozpałkę do kominka. Zrób fotki z instrukcją, jak to ma wyglądać. Jeszcze pytanko. Czy rozkładająca się trawka nie wydziela niefajnych zapaszków? Pomysł wart wykorzystania.
WilczaGora 21:10, 05 cze 2014

Enya73 napisał(a)
Wytłoczki takie tekturowe? Do tej pory zbierałam je jako rozpałkę do kominka. Zrób fotki z instrukcją, jak to ma wyglądać. Jeszcze pytanko. Czy rozkładająca się trawka nie wydziela niefajnych zapaszków? Pomysł wart wykorzystania.

tak, te tekturowe
układam je na rabacie i na nie sypię trawę
trawa śmierdzi, kiedy jest w grubej pryzmie, bo gnije
rozsypywana na grubość ok 10-15 cm nie ma prawa "dawać po nosie"

p.s. u nas i tak miałaby miałaby konkurencję mieszkamy nieopodal stadniny koni
Zielona 21:29, 05 cze 2014

Włączę się do dyskusji pt "co pod ściółkę". U siebie na najwiekszych płaszczyznach położyłam gazety. Takie najzwyklejsze. Papier nie może być "lakierowany".
WilczaGora 21:32, 05 cze 2014

Zielona napisał(a)
Włączę się do dyskusji pt "co pod ściółkę". U siebie na najwiekszych płaszczyznach położyłam gazety. Takie najzwyklejsze. Papier nie może być "lakierowany".

ściółkowałam kiedyś białym papierem, kilkoma warstwami ale osty sobie dały radę szybko się rozłożył i była klapa
leon60 21:35, 05 cze 2014

WilczaGora napisał(a)

ściółkowałam kiedyś białym papierem, kilkoma warstwami ale osty sobie dały radę szybko się rozłożył i była klapa

Skrzyp niestety też momentalnie wychodzi ...
Zielona 21:35, 05 cze 2014

Hmm... nawet kilka warstw? Ja zastanawiałam się, czy dwie to nie zbyt dużo i czy roślinki pod tym oddychają. Słyszałam o kartonach, ale wydaje mi się, że z kartonów korę szybko by wywiało chyba... O wytłaczankach do jajek wcześniej nie słyszałam. Ja dodawałam je do kompostu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies