Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe przygody

Ogrodowe przygody

iwonadm 20:45, 26 lut 2017

Napia napisał(a)
Doczytałam, że przycięłaś czarny bez za pierwszym oczkiem. Możesz coś więcej napisać, bo myślałam, że tnie się go dopiero po kwitnieniu. Mocno go ograniczyłaś? Pytam, bo mój się trochę rozłazi i jak można, to też chętnie go ciachnę, by rósł bardziej zwarty.

Oglądałam Gardens World i Monty Don pokazywał właśnie cięcie bzu ozdobnego, by cały czas ładnie się wybarwiał i można było zapanować nad kształtem. Czytałam też o tym później w gazecie. Cięłam już w tamtym roku więc metoda jest sprawdzona z oczek powybijały długie pędy na ok 1,5m. Więc teraz znów podcięłam
w tamtym sezonie wyglądał tak
Napia 22:14, 26 lut 2017

iwonadm napisał(a)

Też po cichu liczę na wysianie, ale zobaczę czy wzejdzie, bo dość późno posiałam. Na Gardenię nie dam rady, muszę zostać z dziewczynkami. Czy będziesz w tym roku u Cwika? Bardzo kusi mnie parę róż. z kordesa
jak pielęgnujesz i tniesz swoją rapsody bo różnie o niej w necie piszą?

Szkoda, że Cię nie będzie, ale tak czasem bywa. Nie wiem jeszcze, czy wybiorę się do Cwika,bo w tej chwili nic konkretnie nie potrzebuję, ale to się może zmienić. A jakie róże Kordesa wpadły Ci w oko?
Rhapsody chciałabym prowadzić jako pnące, więc na razie rozeznaję temat
Napia 22:16, 26 lut 2017

iwonadm napisał(a)

Oglądałam Gardens World i Monty Don pokazywał właśnie cięcie bzu ozdobnego, by cały czas ładnie się wybarwiał i można było zapanować nad kształtem. Czytałam też o tym później w gazecie. Cięłam już w tamtym roku więc metoda jest sprawdzona z oczek powybijały długie pędy na ok 1,5m. Więc teraz znów podcięłam
w tamtym sezonie wyglądał tak

Czyli co? Mam ciągnąć za pierwszym oczkiem i będzie dobrze? Ale za pierwszym oczkiem od podstawy czy tak jak hortensje?
iwonadm 22:30, 26 lut 2017

Napia napisał(a)

Czyli co? Mam ciągnąć za pierwszym oczkiem i będzie dobrze? Ale za pierwszym oczkiem od podstawy czy tak jak hortensje?

Dokładnie zostawiłam 2 pędy z dwoma oczkami zobaczę jak to wpłynie na kształt
Podoba mi się bardzo róża Gardn of Roses home&garden herzogin Christian a marchenzauber cinderella rosenfaszionation angela rosengrafin marie henriette rosenfee Sebastian kneipp może zamowię parę online w rozeogrodowe Na razie szukam po forum osób które mogą mi je przybliżyć
m_gocha 22:42, 26 lut 2017

iwonadm napisał(a)

Przyznam, że trochę "chodzi" za mną ten czarny bez Black Lace. Podoba mi się zarówno kolor i pokrój liści jak i ładne różowe kwiatostany. Może w tym roku skuszę się na niego. Iwona powiedz mi czy po takim wiosennym radykalnym cięciu (rozumiem, że masz na myśli cięcie nad pierwszym oczkiem nad ziemią) zakwita? Jak długo trwa czas kwitnienia?
tulucy 23:01, 26 lut 2017

Iwonko, nie mam żadnej z tych, o które pytałeś. Angelę mam mieć, zamówiona w F. Czekam. Z tych, które tu wymieniłeś, to za mną chodzi Sebastian K. i Herzogin Ch.
tulucy 23:02, 26 lut 2017

I bardzo dziękuję za piękne zdjęcia
iwonadm 20:11, 27 lut 2017

m_gocha napisał(a)
Przyznam, że trochę "chodzi" za mną ten czarny bez Black Lace. Podoba mi się zarówno kolor i pokrój liści jak i ładne różowe kwiatostany. Może w tym roku skuszę się na niego. Iwona powiedz mi czy po takim wiosennym radykalnym cięciu (rozumiem, że masz na myśli cięcie nad pierwszym oczkiem nad ziemią) zakwita? Jak długo trwa czas kwitnienia?

Tak, po cięciu zawiązała kwiaty i owoce kwitła ale nie pamiętam jak długo niestety wszystkie zdjęcia mi uciekły z komputera i nie mam kwiatostanów.
iwonadm 20:16, 27 lut 2017

tulucy napisał(a)
Iwonko, nie mam żadnej z tych, o które pytałeś. Angelę mam mieć, zamówiona w F. Czekam. Z tych, które tu wymieniłeś, to za mną chodzi Sebastian K. i Herzogin Ch.
Śliczne prawda
iwonadm 20:20, 27 lut 2017

Masz pomysł jak ciąć gartentraume?