Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mała Eleczka

Mała Eleczka

siakowa 08:11, 17 lut 2015

stychaz napisał(a)
Dziewczyny dodam coś odnośnie buchannani - u mnie zimowała super, w donicy bez problemu, niestety w moim przypadku wykończyły ją doszczętnie opluchlaki

trzeba bedzie bacznie ją obserwowac zatem ...pozdrawiam
nicol21 19:24, 18 lut 2015

bleebla napisał(a)

A tu masz dla porównania z jednek i z dwóch

dzięki wielkie! a z której szerokości jesteś bardziej zadowolona? z pojedynczej czy podwójnej? i czy w praktyce różne szerekości nie przeszkadzają?

a pytania lubemu zadaj co do proporcji piachu i cementu oraz głębokości dołka i czy wystarczy usypać np 1-2cm pod kostką czy może należy więcej.
Jak dużo tej mieszanki powinno być po bokach? i jak duże są przerwy między kostkami?

a trawki masz rzeczywiście ładniutkie! w ogóle mało pokazujesz tego kącika z tarasem! od wiosny musisz się poprawić! Koniecznie!!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
bleebla 15:03, 20 lut 2015

nicol21 napisał(a)

dzięki wielkie! a z której szerokości jesteś bardziej zadowolona? z pojedynczej czy podwójnej? i czy w praktyce różne szerekości nie przeszkadzają?

a pytania lubemu zadaj co do proporcji piachu i cementu oraz głębokości dołka i czy wystarczy usypać np 1-2cm pod kostką czy może należy więcej.
Jak dużo tej mieszanki powinno być po bokach? i jak duże są przerwy między kostkami?

a trawki masz rzeczywiście ładniutkie! w ogóle mało pokazujesz tego kącika z tarasem! od wiosny musisz się poprawić! Koniecznie!!

Tu masz widok na kostkę pojedynczą i podwójną. Osobiście wolę podwójną, ale zabrała by za dużo miejsca, więc postanowiliśmy obrzeża domu zrobić z 1 kostki. Żałuję tylko, że ta przecinająca ogród nie jest z 2 kostek, bo jest przez to mało widoczna.
Te szersze linie są wygodniejsze przy koszeniu trawnika!

Dołek był kopany na szerokość i długość szpadla. Wsypywany był piach potem cement w takich proporcjach

resztę napiszę wieczorem

wieczorne edit:
potem piasek i cement był mieszany i wbijana była kostka (czyli emek nie ubijał drążkiem tak jak jest napisane w przepisie na chudy beton).
Ostatnią czynnością było zlanie kostki dużą ilością wody.

jeszcze kilka zdjęć:

Wieloszka 15:07, 20 lut 2015

bleebla napisał(a)

Aga, czy to kwitnące na fioletowo to liriope? Kupiłam zeszłej jesieni w Wojsławicach, ale na razie nie zachwyca.
Pamiętam o fotce seslerii przed cięciem dla Ciebie
Jagodaa 15:10, 20 lut 2015

Jaki tu wykład!

Miłego weekendu
Malgosik 16:38, 20 lut 2015

a mi się podoba ta pojedyńcza kostka
tak subtelnie odcina trawnika
moim zdaniem podwójna mogłaby być za szeroka
ewakatowice 16:44, 20 lut 2015

Mnie się obie podobają. Tym bardziej w połączeniu takim jak jest.
Ciekawie jest i spójnie
bleebla 22:01, 20 lut 2015

Wieloszka napisał(a)

Aga, czy to kwitnące na fioletowo to liriope? Kupiłam zeszłej jesieni w Wojsławicach, ale na razie nie zachwyca.
Pamiętam o fotce seslerii przed cięciem dla Ciebie

Tak to liriope. Ja swoją dzieliłam na 5/6 kawałków, więc wyglądy się po niej nie spodziewałam Jutro poszukam starych zdjęć na dysku przenośnym.

Dzięki za pamięć
bleebla 22:01, 20 lut 2015

Jagodaa napisał(a)
Jaki tu wykład!

Miłego weekendu

Człowiek uczy się całe życie

Wzajemnie
bleebla 22:03, 20 lut 2015

ewakatowice napisał(a)
Mnie się obie podobają. Tym bardziej w połączeniu takim jak jest.
Ciekawie jest i spójnie

Malgosik napisał(a)
a mi się podoba ta pojedyńcza kostka
tak subtelnie odcina trawnika
moim zdaniem podwójna mogłaby być za szeroka

Jako całokształt jest fajna, ale denerwuje mnie, bo nie widać jej z tarasu.
Ot Ci psikus