Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mała Eleczka

Mała Eleczka

bleebla 11:58, 22 lip 2014

Alisonek napisał(a)

Aguś też jestem za wodą przy tarasie, zawsze będzie milej posiedzieć
a co do buków to o jakiej wysokości myślisz??? bo jeśli jestes cierpliwa to takie buki ok 50 cm kosztują ok 60 gr za sztukę w szkólkach leśnych, ja za swoje graby zapłaciłam całe 25 zł

Prawdopodobnie tak zrobię. Kupię małe i poczekam
Dzięki za głosik
bleebla 12:00, 22 lip 2014

nicol21 napisał(a)

ja głosuję za kwadracikiem. Ale chciałabym zobaczyć jeszcze jaki jest widok w tą stronę z któej robis focie. to nie tutaj jest tras, prawda?

Specjalnie dla Ciebie, zrobiłam dziś zdjęcia w 40 stopniowym upale
Proszę pominąć wzrokowo nieogar
bleebla 12:12, 22 lip 2014

noemi napisał(a)
Aga , w projekcie nr 2 była linia rabat jak w kwadracie ? czy coś pomieszałam? bo kwadrat jest OK.

a masz pomysł na tą wodę , żeby nie była zielona po dwóch dniach? …

i jak limki ? moje, po słonecznej stronie, kwiatki mają rozwinięte , ale anabellki też mnie zachwycają

W sumie to linie w obu wersjach są prawie takie same. Nic innego wymyślić nie mogę. Mój rozumek mały
O zielenieniu wody jeszcze nie myślałam. Jak mnie będzie denerwować i nie będę mogła sobie z nią poradzić zrobię ze zbiornicza donicę i już

Hortki wyglądają tak

Nie podobają mi się liście 1 z 3. Zastanawiam się czy to brak witamin czy grzybol jakiś
bleebla 12:16, 22 lip 2014

Jagodaa napisał(a)
Lepiej wygląda woda tuż przy tarasie. Oddaję swój głos .

Przecież buki to nic straconego, nie możesz sobie tego etapowo zaplanować? zostawić na nie miejsce? Ja czasem tak robię, bo wiem, że jak coś pozmieniam na siłę, to później nie jestem zadowolona i po czasie znów zamieszanie .

Szpaler muszę jeszcze przedysktować z 2 połową, w końcu to on będzie to ciachał Ale masz rację, nic na siłę bo później tylko się żałuje.
bleebla 12:27, 22 lip 2014

stychaz napisał(a)
A może prostokątne "korytko" przesunąć w stronę tarasu? Z czego planujesz robić zbiornik wodny?
Nie rezygnuj z buków. Zostaw sobie miejsce - jak nie dzisiaj, to jutro. Z gołym korzeniem będziesz mogła kupić za grosze.
A nie rozważałaś grabów? Szybciej odbijają po zimie i są chyba trochę mniej chorowite.

Korytko kwadratowe chciałam zrobić metalowe. Urzekło mnie jedno w zimowej gazecie ogrodowej.
Prostokątne korytko murowane, tak jak u tusiawki z ogrodzie z 3 dębami.
Postaram się jeszcze zrobić wizualizację z przesunięciem prostokątnego korytka( bardzo podoba mi się ta chlewowa nazwa )

Myślałam też nad grabami. Więcej plusów mają, bo nie zrzucają liści i to o czym pisałaś czyli choroby i szybsze wypuszczanie liści, ale liście buków bardziej mi się podobają. Miotam się
bleebla 12:29, 22 lip 2014

stychaz napisał(a)

Madzia, czytałąm kiedyś (chciałam mieć zbiornik w dużej, niskiej donicy), że do takiego zbiornika należy dolać trochę wody z naturalnego zbiornika wodnego (ew. rowu). Organizmy, które nie dopuszczają do zazielenienia wody będą się rozmnażać i będzie OK.

Można zrobić testa w misce. Warto sprawdzić. W wolnym czasie pójdę na spacer z wiaderkiem
bleebla 12:37, 22 lip 2014

Hortensja napisał(a)
trafiłam do Twojego ogrodu z wątku o modernizacji tarasu. Efekt rewelacja! Przez ogrodowisko zachorowałam na taras z drewna. Muszę teraz zarazić tym męża

Z drewnianym terasem trochę roboty, ze względu na coroczne malowanie. Wydaję się łatwe i szybkie, ale albo brakuje czasu albo pogoda nie taka. Pozatym bardzo go lubię. Gdzieś już w wątku była dyskucja na temat + i -. Jak znajdę to Ci wkleję linka.
Jeśli się zdecydujecie na drewno to pytaj o wszytko, postaram się odpowiedzieć na pytania choć doświadczenie mam 2 letnie
bleebla 12:39, 22 lip 2014

nicol21 napisał(a)

Hmmm.... ok, nie czytałam na ten temat, ale jakoś nie sądzę żeby organizmy naturalne utrzymały pożądany stan wody... jednak bym o jakiś filtrach poczytała, żeby ewent zostawić sobie opcję ich łatwego i przykamuflawanego montażu.

Dam znać, zrobię test
bleebla 12:44, 22 lip 2014

Wróciłam po weekendzie do domu a nornica się rozbrykała podczas naszej nieobecności, pomimo włączonego urządzenia.

Nawet pod urządzeniem na nornice grasowała

Jagodaa 12:46, 22 lip 2014

U mnie nornica jest niezniszczalna...