Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miejsko & sielsko

Miejsko & sielsko

baraga1904 21:20, 05 wrz 2014

...Ewo...czy Twoja Claire też tak krótko utrzymuje kwiat? moja jakoś bardzo szybko je traci, słaba jest ...bardzo też się rozrosła i kwiatów miała dużo ale krótko...pokłada się , kwiaty jej ciążą...jestem jakby trochę rozczarowana, choc może to za duże słowo...mam nadzieję że w przyszłym sezonie się wzmocni, łodyżki będą twardze nie takie miękkie jak teraz... a miał by ozdobą wejścia... zapach jest jak dla mnie obłędny...
Ewa_w_ogrodzie 21:35, 05 wrz 2014

ewakatowice napisał(a)

Cześć Beatko,
Bardzo dziękuję tylko wiesz… ja już nie mam co nawozić.
Kupuję storczyka, trzyma się… potem opadają kwiatki, pączki… liście.
Najdłużej to z 6 tyg. wytrzymał okaz… chyba je zwyczajnie przelewam i gniją.

Kup jeszcze raz postaw na oknie i zapomnij, myślę że z Twoim zapałem ogrodowym przelewasz je. Ja słyszałam, żeby wcale nie podlewać tylko co jakiś czas namoczyć doniczkę i tak właśnie robię, ale bardzo rzadko i kwitną pięknie. Wkładam z doniczką do zlewu i nalewam wody na 15 min.
Madzenka 23:27, 05 wrz 2014

Czekam na foty!
bleebla 10:33, 06 wrz 2014

tylko nie pisz, że nic się nie dzieje
Sebek 12:36, 06 wrz 2014

Ewka, jeśli chodzi o storczyki to musisz się do mnie na szkolenie zapisać Na razie nieśmiało polecam artykuł
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/271-phalaenopsis-czyli-jak-sebek-uprawia-storczyki

Tam jest dość ksiazkowo wszystko napisane, ale swoje zamaczam w osłonkach przez kilka godzin raz na dwa-trzy tygodnie I tyle widzą
ewakatowice 17:10, 06 wrz 2014

izabela75 napisał(a)
No dołączam się do drużyny "bez chwastów", chyba możemy nazywać się szczęciarami. I możemy tylko wspierać dobrym słowem tym walczącym

Drużyna ADHD
ewakatowice 17:11, 06 wrz 2014

popcarol napisał(a)
foty? nowe?

ewakatowice 17:13, 06 wrz 2014

Aniulka napisał(a)
Doczytałam o kulkach bukszpanowych,że w Twoich okolicach trudności..u nas w szkółkach multum jakie tylko,sprawdzałam ceny a pani zaraz zaoferowała,że dowiezie jakie tylko,w innych szkółkach też mnóstwo
O dziecioszkach też doczytałam...popłakałam się ze śmiechu...moje starsze dziecię jak wchodzi do łazienki to ja już na zakręcie go biorę bo wiem,że...wyjdzie za godzinę...tak więc Ewuś...będzie dobrze
I jak to wyszło,że nie zauważyłam,że nazwa wątku zmieniona..ale pasuje do Ciebie Fajna
Do drużyny |"Bez chwasta" nie przyjmiecie mnie,wylecę od razu..dziś robiąc zdjęcia mój Tadek pytał się dlaczego jestem w takim rozkroku wisząc nad kwiatami..no jak to dlaczego...musiałam się naginać się bo chwastnica z z gwiazdnicą wlazła mi w kadr
Buziaki

chwastnica z z gwiazdnicą to jakieś nazwy roślin
Anulka my przyjmujemy wszystkich robotnych i z pasjami… a mały chwaścik, oj tam oj tam
Buziolki
ewakatowice 17:22, 06 wrz 2014

baraga1904 napisał(a)
...Ewo...czy Twoja Claire też tak krótko utrzymuje kwiat? moja jakoś bardzo szybko je traci, słaba jest ...bardzo też się rozrosła i kwiatów miała dużo ale krótko...pokłada się , kwiaty jej ciążą...jestem jakby trochę rozczarowana, choc może to za duże słowo...mam nadzieję że w przyszłym sezonie się wzmocni, łodyżki będą twardze nie takie miękkie jak teraz... a miał by ozdobą wejścia... zapach jest jak dla mnie obłędny...

Agula z obserwacji moich trzech Clarin:
Podczas upałów lipcowych owszem, kwiaty wytrzymywały krótko maksymalnie 3 dni, nawet lekko omdlewała w pełnym słońcu zwłaszcza młode przyrosty.
Deszcze a nawet ulewne deszcze znosiła bardzo dzielnie, kwiaty trzymały się dzielnie.
Aktualnie podczas obecnych temp. Kwiaty utrzymują się średnio 6 dni…

Daj złapać oddech, młode są

Tłoczy …

ewakatowice 17:24, 06 wrz 2014

Ewa_w_ogrodzie napisał(a)

Kup jeszcze raz postaw na oknie i zapomnij, myślę że z Twoim zapałem ogrodowym przelewasz je. Ja słyszałam, żeby wcale nie podlewać tylko co jakiś czas namoczyć doniczkę i tak właśnie robię, ale bardzo rzadko i kwitną pięknie. Wkładam z doniczką do zlewu i nalewam wody na 15 min.

Chyba tak zrobię, kupić – zapomnieć

Nawet swego czasu to i deszczówkę „łapałam” i moczyłam z zegarkiem w ręku 15 min. , nie pomogło.