Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Życie w wiejskim ogrodzie

Życie w wiejskim ogrodzie

Gardener27 23:28, 26 cze 2014

zabaewa napisał(a)
W zeszłym roku cukinia wędrowała mi po trawniku. Cukinie miałam wielkości piłki do rugby i do grudnia w ciemnym suchym pomieszczeniu trzymałam. Na leczo z cukini już patrzeć nie mogłam... w tym roku zasiałam cztery sztuki i rosną znów jak oszalałe - znów pójdą w trawnik i wszystkie pomidory mi las obią. A - no i rumuńska papryczka rośnie jak nie wiem co. Niektóre krzaczki nawet szykują się już powoli o kwitnienia choć dość zimno jest a u mnie nie ma szklarni - wszystko pod gołym niebem mam.
Pozdrawiam Przemku - zostawiłam u siebie dla ciebie jakiś czas temu waźkę - ae Cię nie było i ... no nie było Cię .

Bardzo dziękuję za ważkę

Cukiniom uszczykuje się kwiaty wtedy nie zawiązują owoców i nie ma kłopotu z ilościami Ja w tamtym roku o tym nie wiedziałem i też miałem straszny wysyp U mnie w domu już nikt nie mógł patrzeć na cokolwiek z cukiniom Sąsiadce woziłem taczkami a ona biedna robiła przetwory ale po trzecich taczkach już więcej nie chciała Pomidory prowadź na jednym pędzie przewodnim i wtedy zmniejszy się ilość wilków a i owoce będą dorodniejsze
Ciekaw jestem tej rumuńskiej papryczki Możesz coś więcej o niej powiedzieć ?

Pozdrawiam
Gardener27 23:32, 26 cze 2014

Ozz napisał(a)
To raczej źle pisze No chyba, że traktować takie coś dorastające do metra jako okrywowe

Mam ja pierwszy raz i na okrywową faktycznie nie wygląda Idzie w górę jak rabatowa muszę w wolnej chwili poszukać o niej informacji

Wielkie dzięki Pozdrawiam
Gardener27 23:34, 26 cze 2014

Alisonek napisał(a)
Ja meczyk oglądam, i jest gol dla Algierii

Dobranoc i dziekuję

Na meczyki na żywo to już nie ma czasu

Dobranoc
zabaewa 23:55, 26 cze 2014

Na półfolklorystycznej imprezce w okolicach Krajowej w Rumunii na stół do owczych serów, mięsiwa wszelakigo i ichnej wódeczki podano surowe malutkie czerwone i zaj...e ostre papryczki. Wystarczyła odrobina by stracić zdolność oddychania. Zabrałam jedną do Polski i zasuszyłam i ... zapomniałam. Przeleżała sobie do wiosny na parapecie. No to wysiałam te nasionka na zasadzie - może kilka sztuk wzejdzie. Wzeszły chyba wszystkie kilkadziesiąt sztuk. Obdarowałam sadzonkami wszystkich wokół a resztę mam w wrzywniku, w doniczkach i między kwiatami Zobaczę co z nimi będzie dalej. Jak obrodzą to dam znać i się podzielę nasionami.
MagdalenaK8 06:59, 27 cze 2014

Witam , czy ja dobrze przeczytałam że jeszcze można siać ogórki ?
Lecę ostatni dzień do pracy, a potem już tylko pełen relaks, nadrobię prace ogrodowe, czytanie, wycieczki...pewnie zabraknie mi tych 2 tygodni hi hi hi.
Planów mam mega nadmiar.
Pozdrawiam i miłego dnia życzę.
Napia 07:01, 27 cze 2014

Ufff, nadrobiłam
Piękne te róże. Wcześniej już oglądałam w katalogu, ale u Ciebie w zestawieniu z szałwią na tle białego płotu bardziej mi się podobają
Na rynku pani robiła wyprzedaż i kupiłam 5 niedużych heliotropów, ale już w fazie pąków Liczę, że będą pięknie wyglądały i pachniały Ty jesteś z nich zadowolony
Moja hakuro już ostrzyżona zgodnie z instrukcją
Ewa4 07:48, 27 cze 2014

Wpadlam zobaczyć nazwę tej róży z szałwia no i juz wiem i zapisze a potem będę wybierać jaka kupic
marta_d 10:24, 27 cze 2014

Napia napisał(a)
Ufff, nadrobiłam
Piękne te róże. Wcześniej już oglądałam w katalogu, ale u Ciebie w zestawieniu z szałwią na tle białego płotu bardziej mi się podobają
Na rynku pani robiła wyprzedaż i kupiłam 5 niedużych heliotropów, ale już w fazie pąków Liczę, że będą pięknie wyglądały i pachniały Ty jesteś z nich zadowolony
Moja hakuro już ostrzyżona zgodnie z instrukcją

moje pierwsze skojarzenie tego białego płotu i róż to właśnie katalogowa oferta roślin w którymś z magazynów "roślinnych"
Gardener27 20:51, 27 cze 2014

zabaewa napisał(a)
Na półfolklorystycznej imprezce w okolicach Krajowej w Rumunii na stół do owczych serów, mięsiwa wszelakigo i ichnej wódeczki podano surowe malutkie czerwone i zaj...e ostre papryczki. Wystarczyła odrobina by stracić zdolność oddychania. Zabrałam jedną do Polski i zasuszyłam i ... zapomniałam. Przeleżała sobie do wiosny na parapecie. No to wysiałam te nasionka na zasadzie - może kilka sztuk wzejdzie. Wzeszły chyba wszystkie kilkadziesiąt sztuk. Obdarowałam sadzonkami wszystkich wokół a resztę mam w wrzywniku, w doniczkach i między kwiatami Zobaczę co z nimi będzie dalej. Jak obrodzą to dam znać i się podzielę nasionami.

Wspaniale opisałaś stół biesiadny Poczułem się jakby tam był a i pewnie lepsze atrakcje były

Jestem jak najbardziej zainteresowany nasionkami tej piekielnej papryczki Trzymam kciuki za obfite owocowanie

Pozdrawiam
Gardener27 20:56, 27 cze 2014

MagdalenaK8 napisał(a)
Witam , czy ja dobrze przeczytałam że jeszcze można siać ogórki ?
Lecę ostatni dzień do pracy, a potem już tylko pełen relaks, nadrobię prace ogrodowe, czytanie, wycieczki...pewnie zabraknie mi tych 2 tygodni hi hi hi.
Planów mam mega nadmiar.
Pozdrawiam i miłego dnia życzę.

Madziu rozmawiałem z Alą o kalafiorach jesiennych Co do ogórasów to myślę że spokojnie można jeszcze siać Po tych deszczach wyskoczą na powierzchnię w parę dni i będą późniejsze albo można kupić gotową rozsadę Będzie szybciej

Zazdroszczę urlopu Ja dopiero wybieram się w sierpniu Planów masz a planów ale najważniejsze żeby wypocząć i naładować baterie bo kolejny dłuższy urlop dopiero za rok

Pozdrawiam