ja myślę, że Bonici ale ze mnie żaden ekspert różany
Przeczytałam o hortensjach i tylko się pochwalę, że limki z patyków już zdobią koleżanki ogród Warzywnikowi jak zwykle poświęciłam najwięcej czasu bo niezmiennie wymiata
ściskam
Zawsze z miłą chęcią wpadam z wizytami do Ciebie ciesząc oko bujną i zadbaną roślinnością
U mnie dzisiaj bardzo się rozpadało popołudniu i leje do teraz Warzywnik pływa Nie da się nawet tam wejść aż boję się pomyśleć jak przyjdzie tam ruszyć ziemię - beton
Marzenia się spełniają tylko trzeba czasu na ich realizację Jak bardzo czegoś chcemy to nie ma rzeczy niemożliwych Warzywnik na pewno będziesz mieć i jeszcze ładniejszy od mojego
Ciężkie prace przed Tobą ale glebogryzarka wyrówna teren i będzie można powoli działać
Czasem się zastanawiam po co to paskuctwo żyje pod ziemią Żadnego pożytku z tego a jeszcze szkody wyrządza To musi być jakiś odważny kot bo większość się nornic boi
Sprzymierzeńcy w walce jak najbardziej wskazani U mnie w ogrodzie to głównie ja walczę ze szkodnikami Staram się ekologicznie podchodzić do broblemu ale czasem trzeba sięgnąć po drastyczne środki Moja Mrówka jest przeciwieństwem Twojej Mayi Boi się nawet własnego cienia i najlepiej żeby ją tylko głaskać po brzuszku
Mój warzywnik jest Twoim wspomnieniem z dzieciństwa Ładnie to brzmi Dziękuję
Tak jak już wspomniała Kasia to róża Bonica "Wytrzymała i przyciągająca spojrzenie" - która najtrafniej opisuje tą zasłużenie popularną i szeroko rozpowszechnioną współczesną różę. To dzięki swojej sile wzrostu, nieprzerwanemu kwitnięciu aż do późnej jesieni oraz możliwości wykorzystania do różnych celów stała się ulubioną odmianą zawodowych projektantów ogrodów. Sprawdza się równie dobrze jako róża okrywowa, na rabatach i uprawiana w pojemnikach. Kwiaty różowe, otwierają się z jaskrawo-różowych pączków w środku zdecydowanie ciemniejszych i przekwitają do prawie białych, szczególnie w upał. Kwiaty zazwyczaj pojawiają się w dużych kwiatostanach od 10 do 30 sztuk. Chociaż pędy ma krótkie to również można je ścinać do wazonu zwłaszcza, że długo stoją w wodzie. Róża Bonica ma bardzo długotrwałe i robiące wrażenie pierwsze kwitnięcie. Następne pojawiają się aż do jesieni. Po kwiatach pojawiają się jaskrawo-czerwone owoce, które potrafią trzymać się na krzaku aż do następnej wiosny. Odmiana o gałęzistej, rozłożystej formie krzewu, rosnąca w naszych warunkach przeważnie do około jednego metra wysokości. Liście piękne, ciemno-zielone, błyszczące. W końcu lata może pojawić się czarną plamistość, ale to nie przeszkadza w kwitnięciu. Laureatka licznych nagród.
Nawet nie przypuszczałem że hortensje tak łatwo można rozmnażać Koleżanka musi być bardzo wdzięczna Ja limek jeszcze nie mam ale to kwestia czasu Wypatrzyłem u siebie w szkółce anabellki po 15 zł kwitnące ok 50 cm i w weekend po nie jadę ;-D
Dziękuję za odwiedziny i słowa uznania dla warzywnika
Dziękuję Ci za szybciutką odpowiedź Zakup tej róży to numer 1 na mojej liście Zrobiłeś cudowne zestawienie różu i fioletu na tle bieli
Czekam na większą ilość takich fotek Twojego ogrodu.
Pozdrawiam