Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Życie w wiejskim ogrodzie

Życie w wiejskim ogrodzie

Gardener27 14:35, 10 maj 2015

Bogdzia napisał(a)
Stokrotki z klonami i hiacynatami pięknie wyglądaja.Te klony bedą na stałe w donicach? Wiem że przetrzymujesz w pomieszczeniu ale nie myślisz o wsadzeniu do ogrodu?

Bogusiu klony od paru lat są w doniczkach i dobrze się w nich czują Duże nie urosną bo każdej wiosny są przycinane by zachowały zwarty pokrój i się zagęszczały Kiedyś posadziłem do gruntu potwornie drogiego klona palmowego i pomimo okrycia na zimę i posadzeniu go w zacisznym miejscu zmarzł Strata ogromna Te które mam w donicach póki co w nich zostaną Ewentualnie jak im się rozrośnie bryła korzeniowa przesadzę do większych pojemników
Gardener27 14:39, 10 maj 2015

MalaGoska napisał(a)

Mi wystarczy wyobaźni by ją zobaczyć, trenuję regularnie. Ja przed domem chcę dać podobne połączenie, też stipa tylko z lawendą. Też je sobie ciągle wyobrażam

Gosiu muszę przyznać że wyobraźnię masz wielką Na tym zdjęciu które umieściłem prawie nic nie widać Mam nadzieję że stipa nie zawiedzie i podrośnie Też się zastanawiałem nad lawendą bo to by było dobre połączenie ale mam tam wąskie rabatki i szałwia o zwartym pokroju będzie lepsza Lawenda się pokłada i przy koszeniu trawnika by było nieciekawie
Gardener27 14:42, 10 maj 2015

Ewa777 napisał(a)
Stipę już wsadziłeś na rabatki?
Fajna będzie ta alejka

Ewuniu stipa od dwóch tygodni już w gruncie Zahartowana i nawet trochę podrosła Każda rabata jest zaprawiona taczkami kompostu Warunki mają do wzrostu zapewnione idealne Teraz trzeba czekać na efekt
sylwia_slomc... 16:02, 10 maj 2015

Przemo nie chcę nic mówić, ale babcia wczoraj wysłuchała w TV, że 15 jednak przymrozki ( może nie u nas? )
I jeszcze chciałam spytać czy bratki na rabatach wymieniasz co roku?
Ja zrobiłam eksperyment i jak się już zrobiły brzydkie i powyciągane przycięłam i odbiły w duże gęste kwitnące kępy - miałam je blisko 3 lata, usunęłam dopiero jesienią, a sadziłam zaraz w pierwszym roku już z kwiatem. Wszyscy się dziwili, że takie wielkie kępy i tyle mają kwiatków. Ale zimy były lekkie.
sylwia_slomc... 16:03, 10 maj 2015

A dzięki za podpowiedź już nie będziesz musiał kręcić kompem, ani głową, żeby zobaczyć nowe fotki.
Ewa777 16:15, 10 maj 2015

Z klonami u mnie to samo. Ciężko je przezimować. W tym roku udało się, bo była lekka zima. Może to dobry pomysł, żeby je trzymać w donicach. Mam problem z przechowaniem, bo mam tylko garaż bez okien do dyspozycji.
Gardener27 16:36, 10 maj 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Przemo nie chcę nic mówić, ale babcia wczoraj wysłuchała w TV, że 15 jednak przymrozki ( może nie u nas? )
I jeszcze chciałam spytać czy bratki na rabatach wymieniasz co roku?
Ja zrobiłam eksperyment i jak się już zrobiły brzydkie i powyciągane przycięłam i odbiły w duże gęste kwitnące kępy - miałam je blisko 3 lata, usunęłam dopiero jesienią, a sadziłam zaraz w pierwszym roku już z kwiatem. Wszyscy się dziwili, że takie wielkie kępy i tyle mają kwiatków. Ale zimy były lekkie.

Mam nadzieję że u nas jednak tych przymrozków nie będzie, choć trochę się już ochłodziło więc nie wiadomo jak to będzie ?
Bratków w gruncie nie sadzę tylko w pojemnikach o do tej pory jak robiły się brzydkie wyrzucałem na kompost Może w tym roku pójdę za Twoją radą, przytnę te z donic i posadzę do gruntu Taki eksperyment zrobię i zobaczymy co z tego będzie
Gardener27 16:37, 10 maj 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
A dzięki za podpowiedź już nie będziesz musiał kręcić kompem, ani głową, żeby zobaczyć nowe fotki.

Zawsze służę pomocą Teraz będę mógł bez akrobacji oglądać u Ciebie zdjęcia
Gardener27 16:40, 10 maj 2015

Ewa777 napisał(a)
Z klonami u mnie to samo. Ciężko je przezimować. W tym roku udało się, bo była lekka zima. Może to dobry pomysł, żeby je trzymać w donicach. Mam problem z przechowaniem, bo mam tylko garaż bez okien do dyspozycji.

Ewo jeśli to jest nieogrzewany garaż albo taki w którym panuje niska temperatura możesz spokojnie w nim trzymać klony w donicach Na zimę zrzucają liście i światło do niczego im nie potrzebne
Gardener27 16:41, 10 maj 2015

Byłem dzisiaj w ogrodniczym na zakupach Ci co z Krakowa i okolic Łucckich dobrze znają Pogoda dziś bardzo zmienna ale udało mi się kupić to po co pojechałem Z zakupów jestem bardzo zadowolony