Dzięki Basiu za odpowiedź Poczytałem ostatnio trochę na temat Heliotropu i zdania są podzielone Wszyscy zachwycają się kolorem kwiatów i zapachem rośliny ale jest problem z jej uprawą Nie polecana jest w miejsca bardzo słoneczne i nie lubi towarzystwa w doniczce więc trzeba by ją sadzić solo Kilka osób wspominało również o zasychaniu liści,i pędów co prowadziło do obumierania Chyba nie będę jej sadził w skrzyniach a jeśli się zdecyduję to w innym miejscu by zweryfikować informacje na jej temat
Skorzonera znana też pod nazwą wężymord, a to za sprawą jej właściwości leczniczych - przez wieki była stosowana jako antidotum na jad żmij. Pochodzi z południa Europy, najprawdopodobniej z Hiszpanii. Jadalna część skorzonery to korzeń, którego skóra ma niemal czarny kolor, a wewnątrz skrywa biały miąższ. Jest bardzo delikatna, w smaku przypomina szparagi, dlatego nazywana jest też „zimowym szparagiem”. Obrane korzenie skorzonery należy włożyć od razu do naczynia z wodą z dodatkiem soku cytrynowego, by nie sczerniały. Do obierania najlepiej założyć rękawiczki, ponieważ warzywo wydziela klejący sok. Można gotować ją w wodzie lub na parze i podawać z sosem. Można też, po ugotowaniu, pokroić ją w plasterki i poddusić np. z dodatkiem czosnku lub przyrządzić z niej zupę-krem. Jadalne są także listki skrzonery, które można dodawać do sałatek.
Skrzonera ma dużą wartość odżywczą, jest bogata w witaminy z grupy B oraz potas, wapń i magnez.
Pasternak To bardzo delikatna jarzyna korzeniowa pochodzącą z Europy Wschodniej. Ma bardzo charakterystyczny aromat (który kucharze łagodzą dodając śmietany). Z wyglądu przypomina zimowa marchew, jednak znacznie bladszą.
Częścią jadalną pasternaku są korzenie, zresztą bardzo przypominające dużą pietruszkę. Korzenie te dochodzą nawet do czterdziestu centymetrów długości i dwunastu centymetrów grubości.
Pasternak był niegdyś warzywem bardzo popularnym w Polsce. W sumie można powiedzieć, że został "wypchnięty" przez ziemniaki, których uprawa opanowała całą Polskę.
U nas uprawiana jest odmiana Półdługi Biały, który ma korzeń o długości około 25 centymetrów, stopniowo zwężający się ku dołowi. Ma szarobiałą skórkę i biały miąższ. Jest to odmiana późna, plenna, dobrze się przechowującą.
Jakie względy przemawiają za tym warzywem? Jest wartościowy biologicznie, smaczny, jego uprawa daje duży plon, a w chłodnym miejscu można go przechowywać 2 - 3 tygodnie, w piwnicznym kopcu wytrzymuje w dobrym stanie kilka miesięcy.
Dzisiaj miałem niespodziewaną wizytę kuriera Tak jak obiecali w firmie nasiennej wysłali paczkę z sadzonkami i nasionami w ramach rekompensaty za poniesione straty Miałem nie zdradzać nazwy firmy ale warto chyba pochwalić takich sprzedawców którzy dbają o swoich klientów bo w dzisiejszych czasach to rzadkość
W środku paczki torebki z nasionami oraz sadzonki Dużo sadzonek
Trzeba przyznać, że firma zachowała się z klasą Aż jestem ciekawa, jak będą kwitły rośliny z sadzonek. Przemku, koniecznie rób zdjęcia Pozdrawiam serdecznie
Basiu piękne okazy w Twoim ogrodzie Dobrze się nimi opiekujesz dlatego się tak odwdzięczają Te niebieskie podobają mi się najbardziej Ja wróciłem z sadzenia otrzymanych sadzonek i naliczyłem ich aż 50 sztuk i 15 mikołajków