Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Życie w wiejskim ogrodzie

Życie w wiejskim ogrodzie

waldek727 08:38, 07 sty 2016

Agatek napisał(a)
A jest jakiś "poplon" czy może raczej "przedplon" który można na wiosnę wysiać przed sadzeniem warzywek itp.?

Agatko.
Poplony np. wyka, owies i peluszka posiane jesienią po zbiorze warzyw po rozkładzie w glebie i uwolnieniu składników pokarmowych samoistnie będą stanowiły przedplon dla warzyw w drugim i trzecim roku. Jeżeli chcesz wzbogacić wiosną glebę w składniki pokarmowe to poza nawozami syntetycznymi służy w tym celu kompost i przekompostowany obornik.
makkasia 09:24, 07 sty 2016

Przemku witam noworocznie.Info o badaniu gleby wykorzystam. Stipę mus wysiewać od nowa bo ta w ziemi nie da rady w tych mrozach chyba Będę czekała na sygnał
WilczaGora 10:05, 07 sty 2016

Witaj w nowym Roku !!!
Wszystkiego Zielonego w 2016 !!!

Z przyjemnością obejrzałam nie wiem po raz który Twój warzywnik.

macham z białej Wilczej
Agatek 10:37, 07 sty 2016

waldek727 napisał(a)

Agatko.
Poplony np. wyka, owies i peluszka posiane jesienią po zbiorze warzyw po rozkładzie w glebie i uwolnieniu składników pokarmowych samoistnie będą stanowiły przedplon dla warzyw w drugim i trzecim roku. Jeżeli chcesz wzbogacić wiosną glebę w składniki pokarmowe to poza nawozami syntetycznymi służy w tym celu kompost i przekompostowany obornik.

Dziękuję Waldku za odpowiedź
a czy można podlewać ziemię różnego rodzaju gnojówkami? ja na jesieni tak zrobiłam, zostało mi troszkę gnojówki z mlecza to ją zużyłam i przekopałam ziemię.
iwka 10:42, 07 sty 2016

Agatek napisał(a)

Dziękuję Waldku za odpowiedź
a czy można podlewać ziemię różnego rodzaju gnojówkami? ja na jesieni tak zrobiłam, zostało mi troszkę gnojówki z mlecza to ją zużyłam i przekopałam ziemię.

to i ja się podepnę pod pytanie, bo została mi gnojówka z wrotyczu i zamarzła w wiadrze czy można ją na kompostownik wywalić ?
lindsay80 11:05, 07 sty 2016

I ja postanowiłam, że wiosną zrobię badanie gleby, w końcu powinno się wyjaśnić dlaczego mam trawnik w łatki.

Też mi zostało gnojówek i będę wylewać na kompost, może straciły już swe właściwości, ale zaszkodzić nie powinny.
waldek727 11:19, 07 sty 2016

iwka napisał(a)

to i ja się podepnę pod pytanie, bo została mi gnojówka z wrotyczu i zamarzła w wiadrze czy można ją na kompostownik wywalić ?

Agatko i Iwonko.
Wszystkie przefermentowane gnojówki i gnojowice zawierają w swoim składzie minerały oraz pewną grupę pożytecznych bakterii i grzybów. Można je stosować zarówno dolistnie jak i doglebowo. W zamarzniętej gnojówce z wrotycza pozostały bez zmian minerały i jakże ważne alkaloidy, ale mikroorganizmy niestety trzeba uaktywnić w temperaturze powyżej 15*C
lindsay80 11:25, 07 sty 2016

waldek727 napisał(a)

Agatko i Iwonko.
Wszystkie przefermentowane gnojówki i gnojowice zawierają w swoim składzie minerały oraz pewną grupę pożytecznych bakterii i grzybów. Można je stosować zarówno dolistnie jak i doglebowo. W zamarzniętej gnojówce z wrotycza pozostały bez zmian minerały i jakże ważne alkaloidy, ale mikroorganizmy niestety trzeba uaktywnić w temperaturze powyżej 15*C

same się uaktywnią, czy jakoś trzeba je zachęcić?
waldek727 11:49, 07 sty 2016

Niektóre gatunki są w stanie życia utajonego, a inne przybrały formy przetrwalnikowe.
Wraz ze wzrostem temperatury będą również powracały ich czynności życiowe. Dodanie małej porcji świeżej materii organicznej nie zaszkodzi.
Nallar 12:06, 07 sty 2016

Waldku bardzo dziękuję.
Przemku, przepraszam że w Twoim wątku.