Witam wszystkich gości
Jak ja kocham nadgodziny i pracujące soboty

Właśnie wróciłem do domu i rozpoczynam weekend ... dużo go nie zostało ale lepsze to niż nic
Cieszę się że temat gleby wywołał tak żywą rozmowę Mój wątek jest otwarty na tego typu dyskusje Po to tu jesteśmy by się uczyć i dzielić zdobytą wiedzą i doświadczeniami
W moim ogrodzie jest ciężka gleba, głównie glina z małą ilością piasku i próchnicy. Na takiej glebie rośliny źle rosną, bowiem trudno przepuszcza ona powietrze i wodę. Po deszczu bardzo powoli wysycha, a w czasie suszy staje się twarda i zaskorupiała. Wiosną nagrzewa się bardzo powoli
Wszystkie moje działania które mają na celu poprawić stan gleby to jej :
- rozluźnienie Dwa razy w roku wiosna/jesień rozwożony jest kompost który dokładnie mieszany jest z rodzimą glebą Dysponuję sporą ilością piasku o niskiej frakcji który również idealnie nadaje się do tego celu
Wszystkie rabaty są bardzo często pielone przez co gleba jest dobrze napowietrzona
- nawożenie Zawartość próchnicy w glebie jest jednym z najważniejszych czynników decydujących o żyzności gleby Głównym składnikiem próchnicy są kwasy humusowe które powstają podczas rozkładu resztek organicznych W warzywniku część roślin jakie zostaną na jesień nie są wynoszone do kompostownika tylko przerabiane bezpośrednio przez glebogryzarkę i w takim stanie zostają na poletkach Oborni również jest idealny do nawożenia, najlepiej przekompostowany
Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem użyźnienia gleby jest poplon na nawóz zielony Późnym latem wysiewa się rośliny motylkowe m.in łubin, bobik, wyka, seradela bogate w azot które przed przyjściem przymrozków przekopuje się z glebą
Zachęcam wszystkich do badania odczynu gleb Ja robię to za pomocą papierka lakmusowego Jest to bardzo prosta metoda Pobraną próbkę gleby miesza się z wodą destylowaną w pojemniku Po dokładnym wymieszaniu dokłada się papierek i porównuje się odczyt z tabelą dołączoną do całego zestawu
pH gleby ma bardzo ważne znaczenie przy zakładaniu nowych rabat Decyduje o rozwoju roślin, ich wzroście i pobieraniu składników pokarmowych
Tyle w temacie gleby Mam nadzieję że trochę pomogłem