Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Życie w wiejskim ogrodzie

Życie w wiejskim ogrodzie

Gardener27 20:03, 05 sty 2016

iwonaal napisał(a)
Przemek nie masz na zbyciu stipy, moja nie miała nasion, nie w tym miejscu posadzona.

Na zbyciu niestety nie mam Popytaj dziewczyn może mają a jak nie to na bank będą w OBI bliżej wiosny Ja w tamtym roku tam kupowałem

Twoja stipa na bank miała nasiona Są one mikroskopijnej wielkości umieszczone na każdym kłosie
frezja 20:24, 05 sty 2016

Gardener27 napisał(a)

Dwa lata temu składałem u nich reklamację ale w innej sprawie Na 5 opakowań wysianych ostróżek nie wzeszła mi ani jedna
Szybka ich była odpowiedź Oczywiście w żaden sposób nie poczuwali się do winy tłumacząc się szeregiem badań jakie przechodzą nasiona przed dopuszczeniem ich do sprzedaży ale wysłali mi gotowe sadzonki ze swoich prywatnych stacji doświadczalnych Miło z ich stony

przynajmniej tyle..winnych brak
waldek727 20:36, 05 sty 2016

Bongiorno Amigo!
Przemuś. Czy Ty oddajesz co jakiś czas glebę z warzywnika do analizy chemicznej?
Warmia 20:38, 05 sty 2016

waldek727 napisał(a)
Bongiorno Amigo!
Przemuś. Czy Ty oddajesz co jakiś czas glebę z warzywnika do analizy chemicznej?

Walduś, weź nie strasz, że trzeba
Gardener27 20:43, 05 sty 2016

Witam
Nigdy tego nie robiłem i nawet nie wiem gdzie takie badanie można przeprowadzić ?
Badam tylko ph W tym roku na jesień robiłem wapnowanie
Gardener27 20:49, 05 sty 2016

Jak mnie pamięć nie myli a było to dawno temu na zajęciach z gleboznawstwa na UR robiliśmy różnego rodzaju badania gleby
Chemiczna analiza też była
waldek727 21:22, 05 sty 2016

Warmia napisał(a)

Walduś, weź nie strasz, że trzeba

Martuś. Jakbym śmiał Ciebie straszyć.
Chemiczna analiza gleby jest podstawą ogrodnictwa i ta czynność powinna stanowić punkt pierwszy przy zakładaniu ogrodów czy też warzywników. Jak ważna jest znajomość zasobności gleby w składniki odżywcze oraz jej odczyn, to może napisze Przemo.
Sebek 21:34, 05 sty 2016

Gardener27 napisał(a)

Warzywnik niczym nie jest ogrodzony, otaczają go jedynie pola uprawne Nigdy nie miałem kłopotów ze zwierzyną leśną choć las niedaleko
Warzywnik na wiosnę jest jak biała kartka Wszystko zaczynam od początku każdego sezonu

Trawę też co roku siejesz?
Dla mnie to wyższa półka taki warzywnik Zostanę przy swoich grobikach
Gardener27 00:16, 06 sty 2016

waldek727 napisał(a)

Martuś. Jakbym śmiał Ciebie straszyć.
Chemiczna analiza gleby jest podstawą ogrodnictwa i ta czynność powinna stanowić punkt pierwszy przy zakładaniu ogrodów czy też warzywników. Jak ważna jest znajomość zasobności gleby w składniki odżywcze oraz jej odczyn, to może napisze Przemo.

Zostałem wywołany do tablicy ... Waldku dzięki Bez powrotu do notatek z czasów studiów się nie obejdzie ale co tam Noc długa a jutro wolny dzień od pracy Wczoraj pisałem o uprawie warzyw w skrzyniach, ekologii, sąsiedztwie roślin i biodynamicznym kalendarzu u Iwonki więc dziś coś również napiszę w dużym skócie u siebie o analizie gleby

Może zacznę od tego czym jest gleboznawstwo To nauka zajmująca się badaniem gleb, ich powstawaniem, budową, właściwościami fizycznymi, chemicznymi i biologicznymi, systematyką oraz możliwościami ich użytkowania oraz rozmieszczeniu ich na Ziemi. Wikipedia

Gleba to podstawa życia w naszym ogrodzie i każdy ogrodnik powinien wiedzieć jaką posiada u siebie by prowadzone uprawy przyniosły oczekiwany efekt i plon
Większość roślin ma zbliżone wymagania glebowe ale są również wyjątki i trzeba o tym pamiętać

Właściwości gleby możemy zbadać sami dokonując tak zwanej odkrywki w paru miejscach naszego ogrodu Za pomocą szpadla lub świdra wykonujemy odwiert o głębokości ok 10-15 cm Pozyskane w ten sposób próbki rozcieramy w palcach na sucho, wilgotno oraz wykonując próby wałeczkowania Porównujemy z tabelami Pozwoli to nam określić rodzaj gleby :

- ciężka gliniasta
- średnia mieszana
- lekka piaszczysta

Specjalistyczne badanie gleby wykonują odpłatnie Stacje Chemiczno-Rolnicze które znajdują się w każdym większym mieście lub prywatne firmy
Badania takie powinno wykonywać się średnio raz na 4 lata gdyż skład gleby ulega zmianie pod wpływem naszej ogrodowej działalności
Po dostarczeniu próbek do analizy dowiemy się m.in o :

- mikroelementach
- markoelementach
- siarce
- próchnicy
- azocie organicznym
- pH

Odczyn gleby ma zasadniczy wpływ na rozwój roślin, ich wzrost, możliwość pobierania składników pokarmowych, a nawet na rozwój drobnoustrojów i podatność na atak grzybów
pH gleby możemy również zbadać samodzielnie za pomocą tzw pehametrów

- lakmusowy papierek
- test do gleby
- kwasomierz glebowy

iwonaal 00:25, 06 sty 2016

A tutaj wyższe studia. Moja stipa i tak nie miała kłosów. Nie stresuj się, zrobię jak mówisz. Pozdrawiam