Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Życie w wiejskim ogrodzie

Życie w wiejskim ogrodzie

Gardener27 00:26, 06 sty 2016

Sebek napisał(a)

Trawę też co roku siejesz?
Dla mnie to wyższa półka taki warzywnik Zostanę przy swoich grobikach

Część starych alejek zwijam i kładę jak trawę z rolki w innych miejscach Resztę sieję
A wiesz że ja w ogóle Twoich skrzyń nie kojarzę ? Nie przypominam sobie bym je widział Koniecznie musisz pokazać
waldek727 04:36, 06 sty 2016

iwonaal napisał(a)
A tutaj wyższe studia.

Iwonko.
To nie są wyższe studia.
To są podstawy ogrodnictwa.
Dopóki nie dowiemy się w jakie pierwiastki i w jakiej ilości zasobna jest nasza gleba na której chcemy uprawiać warzywa, bądź też sadzić inne rośliny w ogrodzie, to nasz trud będzie szedł na marne, a pieniądze będziemy wyrzucać w błoto. Oddając glebę do analizy którą również możemy przesłać pocztą zawsze poprośmy o zalecenia nawozowe. Pracownicy Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej podadzą nam jakie nawozy musimy zastosować i w jakiej ilości aby zoptymalizować swoje plony do maksimum. Dotyczy to również nawożenia organicznego.

Ponieważ Przemek dysponuje dużym areałem przeznaczonym pod warzywa, jak i wystarczającą wiedzą ich uprawy, to zapewne wielu forumowiczów którzy zaczynają swoją przygodę z tym tematem będzie zaglądać do tego wątku. Z tego powodu warto jest przy tej okazji wszystko usystematyzować punkt po punkcie i przedstawić w czytelnej i jasnej formie.
Iwk4 07:24, 06 sty 2016

Jest taki wątek o uprawie warzyw. Może tam powielić najważniejsze rzeczy? Obawiam się, że u Przemka zginie za kilka dni. Stronki polecą dalej do przodu.
Iwk4 07:33, 06 sty 2016

Przemku, pisałeś coś o przejrzeniu oferty nasiennej. Gdzie kupujesz nasionka w sieci?
Ewa777 08:23, 06 sty 2016

Chętnie oddam moją glebę do analizy. Czy są gdzieś wskazówki, jak to zrobić? Tzn. ile tej gleby ma być, skąd wzięta (czy z kilku miejsc w ogrodzie, czy wierzchnia warstwa, czy też głębsze pokłady). Napiszcie coś więcej chłopaki

edit: Weszłam na stronę Stacji Chemiczno-Rolniczej i są tam szczegółowe instrukcje Zapoznałam się i wiosną skorzystam
Juzia 09:55, 06 sty 2016

Ewa777 napisał(a)
Chętnie oddam moją glebę do analizy. Czy są gdzieś wskazówki, jak to zrobić? Tzn. ile tej gleby ma być, skąd wzięta (czy z kilku miejsc w ogrodzie, czy wierzchnia warstwa, czy też głębsze pokłady). Napiszcie coś więcej chłopaki

edit: Weszłam na stronę Stacji Chemiczno-Rolniczej i są tam szczegółowe instrukcje Zapoznałam się i wiosną skorzystam

Oooo i to są konkrety!
Dzięki...zajrzę sobie i ja

waldek727 10:04, 06 sty 2016

Ewa777 napisał(a)

Ewa.
Jak chcesz jeszcze dopytać o szczegóły na ,,Ogrodowisku", to ostatnio przed założeniem trawnika taką analizę gleby w swoim ogrodzie przeprowadzała Renatka (Ren 133).
Flower1 12:16, 06 sty 2016

Gardener27 napisał(a)

Warzywnik niczym nie jest ogrodzony, otaczają go jedynie pola uprawne Nigdy nie miałem kłopotów ze zwierzyną leśną choć las niedaleko
Warzywnik na wiosnę jest jak biała kartka Wszystko zaczynam od początku każdego sezonu

Ale wszystko zadbane ,ile pracy to jestem w stanie sobie wyobrazic..
Dorota123 12:30, 06 sty 2016

Warzywnik masz wzorcowy, pokazałam go eM był zdziwiony, że można mieć tak duży i piękny warzywnik. Zastanawiam się kiedy Ty dajesz radę to wszystko obrobić, czy o ogród dbasz sam, czy może ktoś Ci pomaga. W każdym bądź razie wyrazy uznania za dbałość o ogród przydomowy i warzywnik.
Flower1 13:12, 06 sty 2016

U Przemka pewnie cała rodzinka pomaga ,nie chce sie przyznac