Część starych alejek zwijam i kładę jak trawę z rolki w innych miejscach Resztę sieję
A wiesz że ja w ogóle Twoich skrzyń nie kojarzę ? Nie przypominam sobie bym je widział Koniecznie musisz pokazać
Iwonko.
To nie są wyższe studia.
To są podstawy ogrodnictwa.
Dopóki nie dowiemy się w jakie pierwiastki i w jakiej ilości zasobna jest nasza gleba na której chcemy uprawiać warzywa, bądź też sadzić inne rośliny w ogrodzie, to nasz trud będzie szedł na marne, a pieniądze będziemy wyrzucać w błoto. Oddając glebę do analizy którą również możemy przesłać pocztą zawsze poprośmy o zalecenia nawozowe. Pracownicy Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej podadzą nam jakie nawozy musimy zastosować i w jakiej ilości aby zoptymalizować swoje plony do maksimum. Dotyczy to również nawożenia organicznego.
Ponieważ Przemek dysponuje dużym areałem przeznaczonym pod warzywa, jak i wystarczającą wiedzą ich uprawy, to zapewne wielu forumowiczów którzy zaczynają swoją przygodę z tym tematem będzie zaglądać do tego wątku. Z tego powodu warto jest przy tej okazji wszystko usystematyzować punkt po punkcie i przedstawić w czytelnej i jasnej formie.
Jest taki wątek o uprawie warzyw. Może tam powielić najważniejsze rzeczy? Obawiam się, że u Przemka zginie za kilka dni. Stronki polecą dalej do przodu.
Chętnie oddam moją glebę do analizy. Czy są gdzieś wskazówki, jak to zrobić? Tzn. ile tej gleby ma być, skąd wzięta (czy z kilku miejsc w ogrodzie, czy wierzchnia warstwa, czy też głębsze pokłady). Napiszcie coś więcej chłopaki
edit: Weszłam na stronę Stacji Chemiczno-Rolniczej i są tam szczegółowe instrukcje Zapoznałam się i wiosną skorzystam
Ewa.
Jak chcesz jeszcze dopytać o szczegóły na ,,Ogrodowisku", to ostatnio przed założeniem trawnika taką analizę gleby w swoim ogrodzie przeprowadzała Renatka (Ren 133).
Warzywnik masz wzorcowy, pokazałam go eM był zdziwiony, że można mieć tak duży i piękny warzywnik. Zastanawiam się kiedy Ty dajesz radę to wszystko obrobić, czy o ogród dbasz sam, czy może ktoś Ci pomaga. W każdym bądź razie wyrazy uznania za dbałość o ogród przydomowy i warzywnik.