Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Życie w wiejskim ogrodzie

Życie w wiejskim ogrodzie

pawel_snopek 19:19, 09 sty 2016

waldek727 napisał(a)
Paweł.
Trociny, wióry, sieczkę ze słomy lub z gałęzi przed wprowadzeniem do gleby należy najpierw przekompostować. Świeża materia rozkładając się w glebie będzie zabierała roślinom azot.

Ja te trociny mam od jesieni 2014 roku one były lekko przysypane ziemią.
Gardener27 19:26, 09 sty 2016

Trociny są idealnym nawozem organicznym ale przed ich zastosowaniem trzeba je przekompostować ponieważ te pochodzące z drzew liściastych zawierają garbniki hamujące wzrost roślin Trociny po rozłożeniu użyźniają i poprawiają strukturę gleby Polecam
pawel_snopek 19:28, 09 sty 2016

Mam tego sporo więc dodam wiosną na rabaty
Gardener27 19:30, 09 sty 2016

waldek727 napisał(a)
Paweł.
Trociny, wióry, sieczkę ze słomy lub z gałęzi przed wprowadzeniem do gleby należy najpierw przekompostować. Świeża materia rozkładając się w glebie będzie zabierała roślinom azot.

Trociny z drzew iglastych można bezpośrednio stosować do wzbogacenia ziemi lecz trzeba je zaprawić nawozem azotowym
waldek727 19:33, 09 sty 2016

Gardener27 napisał(a)
Trociny po rozłożeniu użyźniają i poprawiają strukturę gleby Polecam

Przede wszystkim wzbogacają glebę w pożyteczne mikroorganizmy, czyli bakterie i grzyby.
agnieszka_m 19:38, 09 sty 2016

Gardener27 napisał(a)

Trociny z drzew iglastych można bezpośrednio stosować do wzbogacenia ziemi lecz trzeba je zaprawić nawozem azotowym

Tzn że z iglastych nie trzeba przekompostowywać??? a ja ich wyrzucałam teraz mam ich trochę to wiosna pójdą na rabatki
Gardener27 19:40, 09 sty 2016

Iwk4 napisał(a)
Przemku, pisałeś coś o przejrzeniu oferty nasiennej. Gdzie kupujesz nasionka w sieci?

Iwonko ja swoje dotychczasowe zakupy poczyniłem w markecie i zazwyczaj z takich źródeł korzystam Paweł zamawiał nasiona pomidorów w sklepie gdzie jest bardzo duży wybór ciekawych odmian Z tego co się orientuję szukasz też nasion dla siebie do skrzyń Może przyda Ci się ten namiar
Gardener27 19:44, 09 sty 2016

agnieszka_malysa napisał(a)

Tzn że z iglastych nie trzeba przekompostowywać??? a ja ich wyrzucałam teraz mam ich trochę to wiosna pójdą na rabatki

Też powinno się je kompostować ale można je wykorzystać bezpośrednio w przeciwieństwie do trocin z drzew liściastych
Gardener27 19:49, 09 sty 2016

Flower1 napisał(a)

Ale wszystko zadbane ,ile pracy to jestem w stanie sobie wyobrazic..

Pracy jest bardzo dużo ale daję radę Najwięcej czasu zabiera utrzymanie linii alejek w ryzach Trawa ma tendencje do krzewienia się Po każdym koszeniu trawnika przycinam nożyczkami kancik

Flower1 napisał(a)
U Przemka pewnie cała rodzinka pomaga ,nie chce sie przyznac

Oj ... gdyby mi ktoś jeszcze chciał pomóc to by było raźniej
Gardener27 19:53, 09 sty 2016

Dorota123 napisał(a)
Warzywnik masz wzorcowy, pokazałam go eM był zdziwiony, że można mieć tak duży i piękny warzywnik. Zastanawiam się kiedy Ty dajesz radę to wszystko obrobić, czy o ogród dbasz sam, czy może ktoś Ci pomaga. W każdym bądź razie wyrazy uznania za dbałość o ogród przydomowy i warzywnik.

Doroto bardzo dziękuję za miłe słowa
Od lat mm sprawdzony plan działania w ogrodzie W tygodniu ograniczam się tylko do podlewania i pielenia po pracy Prawie całą sobotę zajmuje mi koszenie trawników a w niedzielę odpoczywam