Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Życie w wiejskim ogrodzie » Edycja postu

Życie w wiejskim ogrodzie

monteverde 02:20, 31 maj 2014

Witaj jestem w trakcie czytania Twojego wątku, dzisiaj doczytałam do 11 strony, nie wiedziałam, że jest u nas miłośnik ekologicznych warzyw ogród i nasadzenia bardzo mi się podoba,czy już rosną warzywa wysiane z torebek które kupiłeś? w starym ogrodzie miałam truskawki z hodowli in vitro zaznaczam wątek, żeby doczytać do końca, w rajskim ogrodzie też sporo sadziłam warzyw, jeżeli chodzi o ochronę kapustnych przed bielinkiem, spróbuj porozkładać połówki skorupek od jaj biale, ja wykładałam,bielinek myśli, że to jego kumple już tam pojadają i leci dalejburaki liściowe są bardzo smaczne, lodygi gotowalam jak szparagi a liście przyrządzałam jak szpinak, a pasternak jest bardzo smaczny zimą pieczony w piekarniku jest słodziutki, dzisiaj już idę lulu, pozdrawiam
Mala_Mi 05:59, 31 maj 2014

Gardener27 napisał(a)
Efekt porannej wizyty na giełdzie kwiatowej w Krakowie

Myślałam, że sprzedajesz rośliny.... warzywa.... a tu czytam, że KUPUJESZ... ilości hurtowe..... t

Tak sobie tylko zajrzałam do Ciebie z ciekawości. ......... bo czasami warto zajrzeć i gdzie indziej niż do siebie .. milo było mi się pogościć ..... i uciekam
iwonaal 08:32, 31 maj 2014

Ale zakupy.
Alisonek 20:04, 31 maj 2014

monteverde napisał(a)
Witaj jestem w trakcie czytania Twojego wątku, dzisiaj doczytałam do 11 strony, nie wiedziałam, że jest u nas miłośnik ekologicznych warzyw ogród i nasadzenia bardzo mi się podoba,czy już rosną warzywa wysiane z torebek które kupiłeś? w starym ogrodzie miałam truskawki z hodowli in vitro zaznaczam wątek, żeby doczytać do końca, w rajskim ogrodzie też sporo sadziłam warzyw, jeżeli chodzi o ochronę kapustnych przed bielinkiem, spróbuj porozkładać połówki skorupek od jaj biale, ja wykładałam,bielinek myśli, że to jego kumple już tam pojadają i leci dalejburaki liściowe są bardzo smaczne, lodygi gotowalam jak szparagi a liście przyrządzałam jak szpinak, a pasternak jest bardzo smaczny zimą pieczony w piekarniku jest słodziutki, dzisiaj już idę lulu, pozdrawiam

Ciekawa rada z tymi skorupkami jako odstraszacz muszę zapamiętać
zawsze się można czegoś dowiedzięć
truskawki już masz swoje?? Pozdrawiam Przemku a szczawik tak samo się dzieli jak dalie i canny???w sensie bulwy??
Mirella 20:30, 31 maj 2014

Gardener27 napisał(a)

Faktycznie coś w nim jest a najlepiej prezentuje się w donicach Myślę że takie 2 cm bulwy będą jak najbardziej ok Jest taki patent ułatwiający życie ze szczawikiem Bulwy sadzimy do doniczek a jak się ukorzenią i mają ładną rozetę sadzimy z doniczkami do ziemi Na jesień wykopujemy całość i wnosimy do piwnicy Bulwa cały czas jest w doniczce i nie ma kłopotu z jej szukaniem na rabacie i przechowywaniem

i to jest świetny pomysł, kiedyś tak zrobię
Gardener27 22:23, 31 maj 2014

Napia napisał(a)
Przemku, zdradź proszę czym karmiłeś w zeszłym roku begonie w skrzynkach na płocie Były obłędne! Też takie chcę! Kupiłam różowe begonie stale kwitnące, w zeszłym tygodniu przebarwiły się na czerwono, a ich listki pociemniały. Czy to możliwe?

Agnieszko nie wiem czy mi uwierzysz ale w tamtym roku na początku sezonu sypnąłem do skrzynek ten obornik suszony kurzy o którym kiedyś rozmawialiśmy i nic więcej nie stosowałem Podlewałem codziennie tylko samą wodą Możesz też zastosować granulat wolno uwalniający się na cały sezon np. Florovit do kwitnących kwiatów balkonowych lub raz w tygodniu odżywka płynna z wodą Begonie są mało wymagającymi roślinami i trzeba się bardzo postarać żeby je zepsuć

Też miałem taki przypadek że kolor begonii się zmienił i nie mam pojęcia od czego to zależy Od zapylenia ? Aż sam się dziwiłem jak to jest możliwe Co do liści to naturalny odruch rośliny że wybarwia się na czerwono pod wpływem słońca Im mniej słońca tym bardziej zielone liście

Pozdrawiam!
Gardener27 22:38, 31 maj 2014

monteverde napisał(a)
Witaj jestem w trakcie czytania Twojego wątku, dzisiaj doczytałam do 11 strony, nie wiedziałam, że jest u nas miłośnik ekologicznych warzyw

Witam Cię bardzo serdecznie w moim ogrodzie

Jest tak wiele chemii w żywności jaka kupujemy w sklepach ze w swoim warzywniku nie chcę mieć z nią nic wspólnego

ogród i nasadzenia bardzo mi się podoba,czy już rosną warzywa wysiane z torebek które kupiłeś?

Bardzo mi miło że podobają Ci się moje nasadzenie Owszem większość warzyw jest już spora
W tym roku wszystkie kapustne selery i pory sam siałem w inspektach i jestem z nich na prawdę dumny a przy okazji obdarowałem nadmiarem wszystkich znajomych i sąsiadów Zawiódł mnie pasternak i pietruszka naciowa nie wschodząc ale cała reszta dała radę

w rajskim ogrodzie też sporo sadziłam warzyw, jeżeli chodzi o ochronę kapustnych przed bielinkiem, spróbuj porozkładać połówki skorupek od jaj biale, ja wykładałam,bielinek myśli, że to jego kumple już tam pojadają i leci dalej

No właśnie z kapustą w tym roku mam najwięcej kłopotów Były takie piękne i ładne i padają jak muchy Stosuję już wszelkie opryski i nic nie działa Miałem zrobić zasieki z siatek o małym oczku ale z braku czasu nie zdążyłem a teraz już za późno
Spróbuję Twój sposób z jajkami Może pomoże

buraki liściowe są bardzo smaczne, lodygi gotowalam jak szparagi a liście przyrządzałam jak szpinak, a pasternak jest bardzo smaczny zimą pieczony w piekarniku jest słodziutki, dzisiaj już idę lulu, pozdrawiam

Spróbuję sposobów na buraki a pasternak trzeba będzie kupić

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam częściej

Pozdrawiam
Gardener27 22:46, 31 maj 2014

Alisonek napisał(a)

Ciekawa rada z tymi skorupkami jako odstraszacz muszę zapamiętać
zawsze się można czegoś dowiedzięć
truskawki już masz swoje?? Pozdrawiam Przemku a szczawik tak samo się dzieli jak dalie i canny???w sensie bulwy??

Witaj Tygrysku

Jak spróbuję ze skorupkami to dam Ci znać jak poszło

Truskaweczki zaczynają mi się powoli Pierwsze czerwieniące się owoce już skonsumowane Na reszte trzeba czekac bo pogoda ostatnio kapryśna Mam kłopot z truskawkami bo coś mi je wyżera a zwłaszcza te dojrzewające Czy to te ślimaki do mnie dotarły z którymi walczycie ? oby nie bo nie zauważyłem żadnego śliskiego paskudztwa Dzisiaj nakryłem bażanta w moim warzywniku Czy on by się częstował moimi truskaweczkami ? Sprawa jest podejrzana

Tak Alu szczawik ma bulwki które z łatwością się dzieli

Pozdrawiam!
Gardener27 22:51, 31 maj 2014

Mala_Mi napisał(a)

Myślałam, że sprzedajesz rośliny.... warzywa.... a tu czytam, że KUPUJESZ... ilości hurtowe..... t

Tak sobie tylko zajrzałam do Ciebie z ciekawości. ......... bo czasami warto zajrzeć i gdzie indziej niż do siebie .. milo było mi się pogościć ..... i uciekam

Hej Mała Mi

Żaden ze mnie sprzedawca Prędzej wszystko co posiadam w nadmiarze rozdam za darmo znajomym
Ilości hurtowe wszystkiego bo i duża powierzchnia ogrodu którą trzeba zagospodarować

Zapraszam częściej Goście zawsze mile widziani

Pozdrawiam!
Gardener27 22:53, 31 maj 2014

iwonaal napisał(a)
Ale zakupy.

Iwonko te zakupy to już dawno poczynione i podrosły już bardzo w donicach Trzeba się wybrać na następne zakupy bo bratki mi padają a nie lubię pustostanów