Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Co się stało kwiatom ...

Co się stało kwiatom ...

ZbigniewG 09:59, 08 lut 2015

Ale ekstra
iwonadm 10:20, 08 lut 2015

Doborowe towarzystwo u mnie coraz rzadziej są spotykane pod oknem bo cywilizacja wdziera się na działki obok. Pozdrawiam słonecznie
Kasya 10:30, 08 lut 2015

a szykujesz cos do jedzonka dla gosci ?
do mnie sarenki tak blisko nie przychodza teraz, kiedys pare lat temu, raz wczesnym rankiem na wiosne widzialam
Nallar 12:49, 08 lut 2015

Mirella napisał(a)
Kasia,Ewamiło to słyszeć
Miałam takich gości (widok z okna ) o poranku, przychodzą zawsze o tej samej porze.

I mamy trzy nowe twarzyczki
Urocze.
Ewa777 12:55, 08 lut 2015

Cudownych masz gości
Wiosnę w kieliszku też podziwiam
waldek727 13:45, 08 lut 2015

Cudo natury tak blisko człowieka. Jak nie kochać i nie podziwiać takich widoków?
Po ulicach dzielnicy w której mieszkam chodził sobie kiedyś łoś. Historia podobna do tej z Krakowa. Niestety, przyjechali o czwartej nad ranem jacyś popaprańcy i bestialsko zabili go w pobliskim parku. Niczemu winne zwierzę wywołało burzę mózgów nawet w Ratuszu. Od tamtej pory nie zginął ani jeden dzik czy sarna przebywająca poza swoją ostoją.
Pozdrawiam.
Ewa777 14:19, 08 lut 2015

Mirelko, podaj przepis na "ambrozję" z pokrzyw do róż Chyba na niego jeszcze nie trafiłam.
waldek727 15:27, 08 lut 2015

Ewa777 napisał(a)
Mirelko, podaj przepis na "ambrozję" z pokrzyw do róż Chyba na niego jeszcze nie trafiłam.

Ewuniu.
Nie musisz ograniczać gnojówek roślinnych tylko do jednego gatunku. Można, a nawet trzeba wykorzystać składniki odżywcze skumulowane w innych roślinach. W zależności od tego co posiadamy ,,pod ręką" można dorzucić mniszka, skrzypu albo jakiś ziół lub siana.
Poza odzyskiwaniem minerałów w takich mieszankach powstaje również, a może przede wszystkim bogatsza flora bakteryjna.
Co jeszcze?
Można również dodawać rośliny o specyficznym zapachu olejków eterycznych (tymianek, wrotycz, piołun, czosnek). Sprawią one, że glebowe szkodniki zainteresowane będą zmianą miejsca swojego żerowania. Ich zmysł węchu, to podstawa podziemnej egzystencji. Warto również przynieść sobie od hodowcy gołębi wiadro pomiotu, którym po przekompostowaniu można zasilać glebę. Pamiętajmy o tym, że to co gleba rodzi, powinno do niej wrócić. Starajmy się przy pielęgnacji ogrodu domykać cały czas łańcuch pokarmowy. Jest to podstawa zdrowia i pięknego wyglądu naszych roślin.
Ewa777 15:53, 08 lut 2015

Waldku,
dziękuję za odpowiedź. Jeśli można, to prosiłabym o proporcje ziela do wody, na ile to nastawić i czy rozcieńczać potem wodą, czy używać takiego stężenia jakie wyjdzie. Bardzo proszę o dokładny przepis
Mirella 20:33, 08 lut 2015

Zbyszek, otwieram zaspane oczęta i taki widok mam na dzień dobry i wtedy wiadomo że dobry będzie, ( takie widoki mam tylko z mojego Centrum Dowodzenia)
Iwonka, dookoła są domy w bliskiej odległości i sarny nie boją się podchodzić tak blisko zabudowań
Kasia, zawsze dostają kilka ziemniaczków na śniadanko
Ewa, twarze czyli lustra
Ewa, wiosna w kieliszku jest w fazie rozwiniętej, jutro pokażę
Waldek, witam Cię w moich skromnych progach
ten cud natury mam przyjemność oglądać każdego ranka, historię z Łosiem pamiętam...brak słów.
Waldku akcja krakowska z łosiem została zakończona, zwierzę zostało uśpione i przewiezione do Puszczy Dulowskiej, obudzi się w innej mniej zurbanizowanej rzeczywistości.
Ewa, zrywam pokrzywy, zalewam wodą, fermentuje przez dwa tygodnie, codziennie mieszam, podlewam w proporcji 1:10.
Waldek, dziękuję, skorzystam z Twoich porad, do gnojówki z pokrzyw również dodaję czosnek, pomiot ptasi też wykorzystuję w postaci gnojówki.
Ewa, mam beczkę poj. 25 litrów, robię na oko j.w.

Przyszła kolejny raz zima, jest pięknie