Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Co się stało kwiatom ...

Co się stało kwiatom ...

Nallar 23:20, 13 mar 2016

Mirella napisał(a)
Ewa, ze dwie Mirelle będzie

Kurcze...to bez wysokiej drabiny ani rusz
Mirella 16:14, 16 mar 2016

Ewcia, wiesz jak mi było żal obcinać te gałęzie, ale szukałam pozytywów i znalazłam, jednym z nich było ograniczenie wzrostu, z drabiną już się dogadałam .

Mirella 16:22, 16 mar 2016

Podpowiecie moi mili jak mam przyciąć hortensję, chciałabym żeby była wysoka, wstępnie skróciłam tylko zaschnięte kwiatostany.
Nallar 19:24, 16 mar 2016

Mirello, moim zdaniem powinnaś ją ciąć piętrowo, czyli środkowe piętro najwyższe ciecie nad 3 oczkiem (zaznaczone na czerwono)
nieco niższe środkowe cięcie nad 2 oczkiem (zaznaczone na zielono)
i najniższe nad oczkiem 1 (zaznaczone na fiolet)
Takie cięcie powoduje że kwiaty są na całej wysokości krzewu a nie tylko na górze.

Widok rośliny z góry

Mirellko zapytaj jeszcze mądrzejszych, dla pewności.
Mirella 19:52, 16 mar 2016

Ewa, robię to każdej wiosny i zawsze mam z tym kłopot, pokazałaś mi to w taki czytelny sposób że teraz to na pewno mi się uda to zrobić zgodnie ze sztuką ogrodniczą , dziękuję.
ZbigniewG 19:59, 16 mar 2016

Mirella generalnie tak jak pisze Ewa

dla ułatwienia wybierz najwyższy patyk lub dwa (góra trzy ) i ogol go ze wszystkich bocznych gałązek, podobnie z niższymi(2-3) i tak samo z najniższymi
w zależności od odmiany z pąków pod miejscem cięcia wyrosną po 2-4 kwitnące odrosty długości około 20-40cm
to oczywiście tylko ogólny kierunek - wszelkie wariacje dozwolone
Nallar 20:00, 16 mar 2016

Mirella napisał(a)
Ewa, robię to każdej wiosny i zawsze mam z tym kłopot, pokazałaś mi to w taki czytelny sposób że teraz to na pewno mi się uda to zrobić zgodnie ze sztuką ogrodniczą , dziękuję.

Mirellko, pokazałam tylko jak ja bym ją cięła może zapytaj jeszcze kogoś o zdanie.
Sztuką bym tego nie nazwała, to raczej wyczucie a z tym u mnie też bywa różnie.
Pocieszające jest to że roślinki ciągle rosną i jeśli pokrój nie będzie nam odpowiadał to w kolejnym sezonie można ją przyciąć inaczej.
Mirella 20:38, 16 mar 2016

Zbyszek, Ewa, bardzo się cieszę że na was zawsze mogę liczyć , jutro przytnę hortki.
Lawendy,klonik, berberysy, tawuły przycięte,zostały tuje i buksy..i można leniuchować..albo bujać w obłokach...
Przyszły jak zwykle, myłam okna ..patrzę... a tu stadko moich pięknych sarenek, cudowny widok...zrobiłam kilka filmików z nimi w roli głównej.

Nallar 21:17, 16 mar 2016

Sarenki śliczne, do mnie też przychodzą i z tego powodu na nieogrodzonej części działki warzywnika w tym roku chyba nie będzie.
Nauczyły się przychodzić po jabłka które spadają z drzewa sąsiadki a do tego każdą kromeczkę "nadliczbowego" chlebka wynosiłam przez okres zimy.
Obawiam się że jeśli posadzę sałatki i kapustki to nic z nich nie zostanie.
anabuko1 21:23, 16 mar 2016

Piękne sarenki
Do mnie na działkę też w pobliżu, na łąkach chodzą
Hortensja świetna do prowadzenia na pniu.Ale juz ci poradzili jak ją dobrze i mądrze przyciąć