Zaparzyłam sobie herbatkę i zaczynam wędrówkę po moich ulubionych Ogrodach. Często wpadam do Ciebie Asiu i dopinguję dziewczynom, które zaczynają swoje zmagania z ogrodami. Mam na myśli Ciebie Marto, Lućkę, Sigmę. Trzymam za Was kciuki

Ogrodowisko zaczynam traktować jako swoisty pamiętnik ogrodniczy. Wpisuję tu wszystko, co robię na działce, chwalę się moimi zdobyczami. Może i ja kiedyś będę miała taką pamiątkę w postaci zdjęć przed rewolucją i po (już nie mogę doczekać się tego "po"

). Wierzę, że osiągnę ten sukces a mój Ogród będzie powodem do dumy. Małymi kroczkami- ważne, że do przodu
Dziesiąty już się zbliża, więc moja lista zakupów powoli się zacieśnia. Oczywiście nie mogę przeznaczyć całej wypłaty na rośliny, ale coś na pewno kupię
Asiu, mam parę pytań odnośnie Naszej rabatki

Będę starała się kupić perukowiec Golden Spirit (na rys. nr 3)- bardzo mi się podoba, choć czytałam, że jest trudny do zdobycia. Wokół niego posdzę peonie, które mam obecnie na rabacie poprzecznej do tej, którą teraz tworzymy. Pomyślałam sobie, żeby zamiast wierzby hakuro posadzić różę na pniu (zawsze chciałam ją mieć). Mam hakuro na środku placyku otoczoną fioletowymi prymulkami, może to tandetnie wygląda, ale na razie nie chciałabym tego zmieniać. To moje pierwsze drzewko, które posadziłam na działce i mam do niego sentyment

No, ale jeśli stwierdzisz, że bardziej tam pasuje wierzba, to mogę dokupić jeszcze jedną ... Jako nr 4 jest jałowiec płożący, więc po prostu przesadzę go w to miejsce. 8. to berberysy Atropurpurea, mam jednego, ale teraz bardziej zaczęły mi się podobać Red Pilar, co o tym sądzisz? Świerk Conica i żywotniki Danica bezdyskusyjnie zagoszczą na tej rabacie. No i tu plan trzeba uciąć, bo to wszystko, co się zmieści z tej strony działki

Oczywiście rabatę będę musiała poszerzyć, bo moja chudzina ma w najgrubszych miejscach ok 60cm (wstyd się przyznać).
Zastanawiam się teraz jak to połączyć z rabatą poprzeczną, która jest najdłuższa, ale jest przecięta starą jabłonią i trochę mniejszą śliwą. Asiu, narysowałaś szpaler z tui Szmaragd, ale obawiam się, że w tej sytuacji raczej się nie sprawdzi. Jabłoń ma pewnie dużo korzeni i wydaje mi się, że tuje nie będą równo rosły (im bliżej drzewa tym będą mniejsze), ale może się mylę. No i jeśli zabiorę stąd peonie zostanie mi golutka ziemia

Chciałabym tylko, żeby tą jabłoń porastał bluszcz. No i nie wiem, gdzie przesadzić moje rododendrony, Alinak doradzała, że nie mogą rosnąć w trawie. Ja się oczywiście z tym zgadzam, ale nie mam pomysłu, gdzie będzie im dobrze... Aaaa no jeszcze juki, które muszę wysadzić z rabaty (tej planowanej)

masakra
Za wszelkie porady będę bardzo wdzięczna