Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kondziowy ogrod cz II

Kondziowy ogrod cz II

Kondzio 09:24, 23 paź 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Jesienią w Waszym ogrodzie zdecydowanie rządzą trawy i świetnie nad oczkiem wyglądają jak prawdziwe szuwary Stoliczek w altance, a w zasadzie rabatka pod nim to dla mnie perełka, a rabata pod brzozami - najbardziej romantyczny zakątek u Was Ściskam

Dzięki Sylwuś, rano był lekki szron na trawach, pięknie to wygląda to o tej porze...
Kondzio 09:26, 23 paź 2016

Ewa777 napisał(a)
Avatar bardzo ciekawy Przyszłam, bo poczułam zapach ciasta A tu takie piękne jesienne zdjęcia Uwielbiam Wasz warzywnik

Warzwynik w tym roku zyskał nowy żwir, co pomogło mu bardzo, ziemia po permakulurze też wyjątkowo żyzna i zakochaliśmy się w jarmużu - pyszny i piękny
Kondzio 09:29, 23 paź 2016

eee_taam napisał(a)
trochę słońca i odrazu człowiek sie ożywia...nie dość ze foty trzasnął to i ciasto tez

a wiecie ze ja w tym roku milina plewiłam ..niezliczona ilość odrostów była ...to ewidentnie pnącze do wsadzenia w trawniku.

Twój milin na kurniku jest cudny i taki architektoniczny, uwielbiamy go. A słońce niezbędne dla życia - podobno najwięcej samobójstw jest w Finlandii (brak słońca - życie w półmroku?)
Kondzio 09:35, 23 paź 2016

Basilikum napisał(a)
jesienne wydanie Waszego ogrodu zachwyca
czy mamy szanse na rzepis? porownam ze swoim

Pierwszy raz robiłem (zmodyfikowany przepis z netu pomnożony przez 2 z racji dużej tortownicy i większej ilości puree z dyni)
Przepis w wersji faktycznie upieczonej:
6 jajek
400 g oleju (nie miałem już masła)
2 szklanki cukru
500 g puree z upieczonej dyni
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon, kardamon i gałka muszkatałowa

Żółtka ucieramy z cukrem na białą masę dodajemy puree z dyni i olej oraz stopniowo przesianą mąkę i proszek do pieczenia i przyprawy. Ubijamy białka ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Pieczemy do suchego patyczka w temp.180 stopni. Ja piekłem ok 75-80 minut.
Kondzio 09:47, 23 paź 2016

Katkak napisał(a)
Ale urocze to kamienne poidełko. Ja prześliczne dostałam od Sylwii, sama je zrobiła. Fajnie wyglądają przekwitnięte rudbekie. Napatrzyłam się wreszcie na warzywnik. Jest taki świetny, a tak rzadko go pokazujecie. A cóż to za drzewko od Danusi? Dąb jakiś chyba, tak? Piękne kolory, jesień w pełnej krasie . Pozdrawiam.

Kamienne poidełko kupione w zeszłym roku na giełdzie staroci w Jeleniej Górze z Poziomką i Dzidką (Dzidka upolowała poidełko z rynienką do oczka).

Od Danusi dostaliśmy dąb szypułkowy 'Green Dwarf' - pięknie się przebarwia. Uwielbiamy przekwitłe kwiatostany rudbekii, jeżówek, żeleźniaków, omanów, przetacznikowców, pysznogłówek i wielu innych...
sylwia_slomc... 10:27, 23 paź 2016

Kondzio napisał(a)

Dzięki Sylwuś, rano był lekki szron na trawach, pięknie to wygląda to o tej porze...

Natura jest najlepszym malarzem krajobrazu
mała zmiana pogody i już efekt całkiem inny
Ciekawe co u nas dzisiaj zmroziło
zbigniew_gazda 13:26, 23 paź 2016

Kondzio - już miałem pisać podanie o przepis a tu jest. Dzięki. Dziewczyny będą trenować. Pozdrawiam.
Kondzio 17:23, 23 paź 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)

Natura jest najlepszym malarzem krajobrazu
mała zmiana pogody i już efekt całkiem inny
Ciekawe co u nas dzisiaj zmroziło

Dokładnie tak, efekt zawsze nasz zaskakuje...
Kondzio 17:23, 23 paź 2016

zbigniew_gazda napisał(a)
Kondzio - już miałem pisać podanie o przepis a tu jest. Dzięki. Dziewczyny będą trenować. Pozdrawiam.

My też pozdrawiamy...
AgataP 18:45, 25 paź 2016

Kondzio napisał(a)

Właśnie jem ciasto dyniowe (już nie ciepłe) z naszej dyni i jajek od naszych kurek i piję ciepłą kawę, wyszło słońce i jest niedziela

Na zdjęciu przebarwione liście Persicaria polymorpha specjalnie dla Ciebie...

No to u mnie tak samo wygląda, ale oczywiście jest niższy... oj jestem ciekawa go bardzo, liczę na piękny krzaczek z czasem

ciastem narobiłeś mi apetytu... warzywniak w powijakach u mnie, ale może na dynię się też skuszę