Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » ogród nowoczesny - czego nie może zabraknąć

ogród nowoczesny - czego nie może zabraknąć

katiaxx 23:01, 08 kwi 2014

Witam,
Taki sobie wymyśliłam, działka "łysa" w planowaniu trzymam się linii prosych, lubię brzozy, choinę kand. wielbiam trawy , jakoś nie widzę roślin z przebarwieniami liści np. na różowo i przycinanych w różne "kręcone" kształy, zasadziłam kilka brzóz, 1 dęba, znalazł się także miłorząb japoński, o którym marzyłam od zawsze.
Czy sa jakieś gatunki dla ogrodów w stylu naturalno/nowoczesnym ?
podobaja mi się wrzosowiska ale czy to nie będzie misz -masz ?
Tak sobie myślę np malwa - idealnie pasuje do uroczego starego domku do wsi , może sa i takie gatunki które zawsze dobrze wyglądają w ogrodach nowoczesnych ? Proszę o podpowiedzi.
Gardenarium 08:28, 09 kwi 2014

Malwa nie pasuje, pasuje zieleń w różnych odcieniach, wrzosowisko pasuje do brzóz tylko trzeba je zrobić pasami, albo kwadratami, nowocześnie plus niskie turzyce czy trawy, łany falujących traw.

Pasują kule, niekoniecznie z bukszpanu, można je wyciąć z każdego dowolnego gatunku, także gubiącego liście (tawuły japońskie, azalie japońskie, trzmieliny), aby nie drzewa.

Instagram Ogrodowiska
kris_bialystok 10:18, 09 kwi 2014

temat jak dla mnie
również przymierzam się małymi krokami do takiego ogrodu - linie proste - kwadraty

zdecydowanie fajne drzewka liściaste - np dla kontrastu z brzozami może śliwa wiśniowa - choć pewnie nie obok, dużo, dużo traw, wrzośce, lawendy

i ja do tego zestawu właśnie chciałbym wprowadzić trochę kolorowych kwiatków

wrzuć zdjęcia swojego dotychczasowego ogrodu

katiaxx 12:29, 09 kwi 2014

Bardzo Ci dziękuje Danusiu, faktycznie, brzozy + wrzosy to b. udany duet )) oglądam zdjęcia róznych ogrodów ale cieżko sobie pewne rzeczy tak rzeczowo uzmysłowić
Zrobię zdjęcia ogrodu - może dziś i wkleję.
Danusiu - to forum jest nieocenione, ocaliłam swój ogród prze matą od chwastów - dosłownie w ostatniej chwili bo własnie milam klinknąć "kup teraz" , w tym tygodniu spróbuję poeksperymentować z tekturą jako blokadą chwastową - czy położyć tekturę po cienką wartwą ziemi + kora, czy bezpośrednio pod korą , czy nie będzie jej zwiewać ?

Wzdłuż budynku od strony północnej zaplanowałam rząd host i parzydło leśne żeby przełamać linię (które zresztą odkryłam na tym forum), chciałam posadzić jeszcze jakiś bambus niski (taka kępa), czy się sprawdzi ? co mogę dodać jeszcze do tego cienistego rzędu ? a może zostawić hosty same i nie cudować ?

Kris - jeśli chodzi o śliwę wiśniową - ja się boję eksperymentów z kolorami, chyba wolę wszystko zostawić w odcianiach zieleni. Jak oglądam te rośliny wyglądają pieknie ale musze się hamować bo chętnie sadziałabym "jak leci".

ewakatowice 16:58, 09 kwi 2014

cześć,
będę zaglądać i czekam na foto
Jako miłośniczka "równiutkich' ogrodów
katiaxx 22:13, 10 kwi 2014

wrzucam fotkę, chociaż nie ma co oglądać, sznurkiem jest zaznaczone gdzie są rabaty - na środku trawnik, u nas będzie odwrotnie, najpierw chcemy posiać trawnik żeby już sobie był a na rabatach powoli pracować, z powodu kosztów nie możemy zrobić całego ogrodu z jednym rzucie.

Agania 10:48, 17 kwi 2014

Brzozy za ogrodzeniem, super przygotowany teren, zostaje jeszcze wytyczenie rabat, mając takie towarzystwo brzóz mogłabym tutaj poszaleć.............. życzę przyjemności i satysfakcji z tworzenia ogrodu

Pozdrawiam
katiaxx 13:02, 17 kwi 2014

Aganiu - poszalej u mnie zapraszam, widziałam też wizytówkę Twojego ogrodu, przepiękny ale tez rośliny są spore, jak długo go masz ?
Ja chyba z opcji ogrodu prawdziwie nowoczesnego zrezygnuję, nie wtopi się nijak w krajobraz, zostanę tylko przy kwadratowych rabatacha nie falistych. Zdjęcie może nie do końca wyraźne ale po prawej stronie w samym rogu, ma być schowany mini warzywniak - w zasadzie tylko na włoszczyznę , sałatę. obok mam 4 krzewy borówki ameryk. i kilka porzeczek, wszystko w tym rogu ale kwadrat wysunięty po prawej - jest przenaczony na wrzosowisko , po lewej gdzie są dreny od oczyszczalni mają przeważać trawy.
NIe wiem jak Ty sobie radzisz z pielęgnacją swojego ogrodu ale teraz zaczynam sobie zdawać sprawę jaki to ogrom pracy i czasu. Z małymi dziećmi, obowiązkami, pracą , będzie ciężko.
Jakie rośliny lubisz w swoim ogrodzie najbardziej, z czego jesteś najbardziej zadowolona ?
anetta 16:28, 13 lut 2015

u mnie coś takiego tylko brakuje jeszcze roślin

anetta 16:34, 13 lut 2015