Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ja i mój ogródek, a może ogród

Ja i mój ogródek, a może ogród

Mira104 08:09, 31 sie 2016

Świetne kule kopiłaś, takich jeszcze nie widziałam. Mieczyki śliczne.
Domi, to kiedy przeprowadzka?
Dominika11 09:20, 31 sie 2016

Makusia napisał(a)
Domi a co robisz z tymi mieczykami po przekwitnięciu? Postępowanie jak z tulipkami? Tzn. przekwitłe kwiatostany ad kosz, a liście czekamy aż same zakończą żywot, przechodząc przez różne fazy kolorów żółto-brązowych? Czy jakoś inaczej?
ja cały czas obcinam do wazonu kwiaty, więc w ziemi zostaje tylko troszkę na cebulą, a jezeli jakaś cebula nie wypuści kwiata to czekam az liście same zaczna usychać i wtedy obcinam i jak się zacznie robić chłodno to wykopuje cebulki (razem z daliami i cannami) i trzymam w piwnicy do kolejnego roku - tak robię co roku i jakoś daja radę i co roku kwitną

szykujesz się na mieczyki ???
Dominika11 09:22, 31 sie 2016

Mira104 napisał(a)
Świetne kule kopiłaś, takich jeszcze nie widziałam. Mieczyki śliczne.
Domi, to kiedy przeprowadzka?
dzieki Mireczko - fajnie, że i Tobie sie podobają

hmmmmmm przeprowadzka - niestety jeszcze trochę przełom wiosna/lato - choć ja bym chciała już
dominika_ 13:37, 31 sie 2016

Tak tak, więcej fotek
Makusia 08:09, 01 wrz 2016

Dominika11 napisał(a)
ja cały czas obcinam do wazonu kwiaty, więc w ziemi zostaje tylko troszkę na cebulą, a jezeli jakaś cebula nie wypuści kwiata to czekam az liście same zaczna usychać i wtedy obcinam i jak się zacznie robić chłodno to wykopuje cebulki (razem z daliami i cannami) i trzymam w piwnicy do kolejnego roku - tak robię co roku i jakoś daja radę i co roku kwitną

szykujesz się na mieczyki ???

Domi ja już się uszykowałam- na wiosnę posadziłam, wyrosły. Mi żal do wazonu ścinać, więc kwitną i przekwitają w gruncie. No i nie wyglądają dobrze. Nic z nimi nie robię, bo nie chcę błędu popełnić dlatego też pytam- łodygi z przekwitłymi kwiatostanami zetnę, a co z liśćmi? Zaczynają się robić nieładne- żółkną po prostu. Mam poczekać, aż same uschną, czy ciachać przy ziemi?
Dominika11 10:09, 01 wrz 2016

dominika_ napisał(a)
Tak tak, więcej fotek
okey
Dominika11 10:10, 01 wrz 2016

Makusia napisał(a)

Domi ja już się uszykowałam- na wiosnę posadziłam, wyrosły. Mi żal do wazonu ścinać, więc kwitną i przekwitają w gruncie. No i nie wyglądają dobrze. Nic z nimi nie robię, bo nie chcę błędu popełnić dlatego też pytam- łodygi z przekwitłymi kwiatostanami zetnę, a co z liśćmi? Zaczynają się robić nieładne- żółkną po prostu. Mam poczekać, aż same uschną, czy ciachać przy ziemi?
jak są brzydkie to ja bym ciachnęła bez żadnych oporów tak jak robię z irysami - więc tnij nic im nie będzie
Dominika11 13:11, 01 wrz 2016

Rok szkolny oficjalnie otwarty
ewusia81 13:20, 01 wrz 2016

Dominika11 napisał(a)
fajnie, że się ci podobają
mimo, że teren już pod podglądem to i tak nic nie będę wystawiać dopóki się nie przeprowadzimy i nie będzie ogrodzenia

Ja to w ogóle proponuje te kule porządnie zakotwiczyć, po pierwsze przed kradzieżą, po drugie przed wichurami, które w ostatnich latach potrafią wiele szkód wyrządzić...
Dominika11 13:44, 01 wrz 2016

Ewciu wszystkie kule miałam zakotwiczone - no ale dla chcącego nic trudnego

a tak jak piszesz te srebrne to przede wszystkim dobrze trzeba będzie zabezpieczyc przed wiatrem, bo one bardzo lekkie