Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ja i mój ogródek, a może ogród

Ja i mój ogródek, a może ogród

Dominika11 07:30, 12 wrz 2016

LyraBea napisał(a)
Ta druga to na pewno nie ML no chyba, że kolor i ujęcie aparatem przeklamane. Ja też wziąż się mylę, ale ML jest nie do pomylenia. Ze wszystkich ma najbardziej niebieskawy- szarawy odcień i troszkę ciensze źdźbła niz inne jemu podobne typu Grazziella czy Gracillimus (te dwie kompletnie mi się mylą, ale zdecydowanie ML od nich odstaje i pomylić się nie da) Tak czy inaczej śliczne wszystkie.
Beatko dzięki
Dominika11 07:31, 12 wrz 2016

Sylvana napisał(a)
Domi - sama mam tylko Gracka, ale wg mnie różnica jest taka, że - Gracek - liście zielone z białym paskiem w środku, ML - liście biało obrzeżone z białym paskiem w środku, szerokość liści ta sama - przynajmniej w małym egzemplarzach, które porównywałam w CO
normalnie mętlik w głowie, ale juz zostawię NN - to ML
Dominika11 07:32, 12 wrz 2016

LyraBea napisał(a)

Poleciałam sprawdzić u siebie namacalnie przed chwilą. Gracek jest minimalnie zieleńszy a dodatkową istotną cechą charakterystyczną ML jest większe składanie się źdźbeł na pół przez co wydają się węższe i ostrzejsze w dotyku. Na zdjęciu po lewej stronie może być więc zarówno Gracek jak i ML. Diabeł tkwi w szczegółach.
no nie, ale fakt ta NN jest dość ostra i źdźebełka ma węższe
Dominika11 07:34, 12 wrz 2016

anbu napisał(a)
Tu widzę zacięta analiza miskantowa z serii ... który to?
czasami tak jest, a najbardziej mnie wkurza kupowanie "trawy mix" czy "iglaki mix" a potem człowiek ma zagwózdkę
Dominika11 07:36, 12 wrz 2016

AgnieszkaW napisał(a)
Dominiko, fajne te kule zakupiłaś. Spoglądając na Twoje mieczyki od razu sobie pomyślałam: "ja też zaczynałam od mieczyków". Pozdrawiam serdecznie
Dziekuję Aguś
mieczyki są jak dla mnie piekne, wsadzam tylko po to, bo ścinam do wazonu - zawsze mnie denerwuje ich wykopywanie, a potem jak kwitną to człowiek zapomina, że go tak wkurza i teraz zbliża się czas wykopywania i znowu to samo, a potem w lecie bedą znowu cieszyć oko w ogrodzie i w wazonie
agnieszka_m 07:41, 12 wrz 2016

Dominika11 napisał(a)
Dziekuję Aguś
mieczyki są jak dla mnie piekne, wsadzam tylko po to, bo ścinam do wazonu - zawsze mnie denerwuje ich wykopywanie, a potem jak kwitną to człowiek zapomina, że go tak wkurza i teraz zbliża się czas wykopywania i znowu to samo, a potem w lecie bedą znowu cieszyć oko w ogrodzie i w wazonie

Mam dokładnie tak samo
Dominika11 07:45, 12 wrz 2016

to jest nas dwie, myslę, że i więcej by się nazbierało
agnieszka_m 07:49, 12 wrz 2016

Dominika11 napisał(a)
to jest nas dwie, myslę, że i więcej by się nazbierało

aa na pewno
Dominika11 07:54, 12 wrz 2016

agnieszka_m napisał(a)

aa na pewno
ren133 08:21, 12 wrz 2016

Dominika11 napisał(a)
dla porównania

trawa NN i trawa kupiona jako ML

Domi
Pierwszy wygląda mi na ML a drugi (jeśli kwiatostany bordowe) to może Ferner Osten?