Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ja i mój ogródek, a może ogród

Ja i mój ogródek, a może ogród

asiak 20:15, 27 gru 2016

Dominika11 napisał(a)
lepiej pomóż, każdy pomysł mile widziany

Dziękuję Dominiczko, ale przecież wiesz, że ja początkujący i do tego jeszcze kiepski ogrodnik
Dominika11 20:23, 27 gru 2016

asiak napisał(a)

Dziękuję Dominiczko, ale przecież wiesz, że ja początkujący i do tego jeszcze kiepski ogrodnik
A tam od razu kiepski ogrodnik. Pomysł może mieć każdy.
Dominika11 20:26, 27 gru 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Mnie się z łukami bardziej podoba Ale tak myślę gdybyś poniżej tego spadku przy samej krawędzi zrobiła rabatę z wyższymi roślinami i jakimś krzewem , albo drzewkiem w środku, a po jej bokach może z obu stron, a może tylko z jednej kamienne schodki sprowadzające na niższy poziom? Zgubiłoby to poczucie takiego wielkiego trawnika i zrobiło przesłonę - nie cały ogród byłby od razu widoczny, byłaby tajemnica zachęcająca do spaceru w głąb. Lub jeśli murki to wykorzystać ten spadek i zrobić coś na zasadzie wgłębnika
Cudny wgłębnik jest w " Ogrodzie pod Klasztorem" u Alinki, widziałam w realu - bajka

No to troszkę zamieszałam w pomysłach Ale to z serca
każdy pomysł dobry. O schodach tez juz myślałam i wpadłam na pomysł, że z jednej strony byłyby schodki, a z drugiej coś w rodzaju lekkiego podjazdu, żeby można było wjeżdżać i zjeżdżać chociażby taczką.

a jeżeli chodzi o rośliny poniżej to myślałam czy nie zrobic tam takiego a'la zywoplociku np z bukszpan, tylko żeby nic nie przerastalo to pomyślałam o murku i wtedy go właśnie przysłonic
sylwia_slomc... 20:57, 27 gru 2016

Ciekawa jestem na czym stanieByle do wiosny Czasem wiele rzeczy zmienia się w trakcie realizacji
Dominika11 21:01, 27 gru 2016

ja tez
Iwk4 21:28, 27 gru 2016

Widziałam, ze byłaś w Norweskim Ogródku.
Rumianka 21:33, 27 gru 2016

Domi, jeżeli jednak wolisz murek, to zajrzyj na stronkę Pinterest.com. Jest to naprawdę olbrzymia kopalnia pomysłów więc jest szansa, że znajdziesz coś pięknego pasującego akurat do Twojego ogrodu, a niezależnie od tego wszystkie inne pomysły mile widziane.
Dominika11 07:09, 28 gru 2016

Iwk4 napisał(a)
Widziałam, ze byłaś w Norweskim Ogródku.
byłam, byłam dzieki
w sumie jakby dać ten prosty murek, tylko zostawić troszke więcej miejsca to by było fajnie
Dominika11 07:10, 28 gru 2016

Rumianka napisał(a)
Domi, jeżeli jednak wolisz murek, to zajrzyj na stronkę Pinterest.com. Jest to naprawdę olbrzymia kopalnia pomysłów więc jest szansa, że znajdziesz coś pięknego pasującego akurat do Twojego ogrodu, a niezależnie od tego wszystkie inne pomysły mile widziane.
oj tak to fakt Pinterest to inspirek wielka ilość - bedę mieć teraz czas na wymyslenie i na wiosnę coś zacznę działać
AnnaCh 07:42, 28 gru 2016

Dominika, a jak dla mnie prosty murek wcale nie gryzie się z falami i kółkami na rabatach. No bez przesady mur to mur i jest prosty z reguły, mimo fal w ogrodze mamy przecież wiele prostych elementów, bez udziwniania Ogrodzenie masz proste, a nie fale i co? Gryzie się?
Jak ja bym miała taką różnicę poziomu, to robiłabym murek Marzy mi się taki, ale mam płasko