Cześć Domi,
Chyba nie miałam wcześniej przyjemności zaglądać do Twojego wątku, ale jak Ania_t dała mi cynk, że u Ciebie coś ciekawego się dzieje, to od razu przybiegłam

.
Nota bene - w zupełności popieram Anię w kwestii tego zestawienia rocznego popartego zdjęciami; dla kogoś nieobeznanego z wątkiem to zbawienie
Widzę że Sylwia wrzuciła już taki projekt, że w zasadzie pozostaje tylko przyklasnąć, tym niemniej nie byłabym sobą, gdybym nie dorzuciła swoich trzech groszy
Aspekt kosiarkowy jest niezwykle istotny, ale łączenie pochylni ze schodkami trochę mi zgrzyta estetycznie (Ewa - Anda fajnie zaproponowała ich oddzielenie). Podsunę do rozważenia pomysł wypłaszczenia schodków, tak żeby można było wejść/zejść po nich z kosiarką. Schodki musiałyby wtedy mieć wysokość ok. 10 cm i szerokość ok. 50. Miałyby wtedy mniej więcej
takie proporcje. Oczywiście, zajmowałyby wtedy więcej miejsca, ale to chyba nie problem u Ciebie

. Dodatkowa zaleta - takie płaskie schody robią dużo lepsze wrażenie niż standardowe (powtarzam za Johnem Brookesem

)
Tutaj i
tutaj masz inne przykłady takich płaskich schodów.
Z kolei
tutaj i
tutaj masz przykłady na obsadzenie niskich skarp (zwróć uwagę - też są bardzo szerokie), gdybyś chciała wrócić do tego pomysłu.
Osobiście jednak, to przy tym murku posadziłabym jakieś duże drzewo, żeby trochę rozbić perspektywę. Teraz masz tam po prostu jeden wielki trawnik otoczony rabatami, co daje dość płaski efekt. Moim skromnym zdaniem przydałoby się się tam na froncie wprowadzić jakiś wysoki akcent i duże drzewo byłoby idealne.
Tutaj masz przykład takiego efektu.
Pozdrawiam w nowym roku