Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ja i mój ogródek, a może ogród

Ja i mój ogródek, a może ogród

Dominika11 12:41, 30 gru 2016

anna_t napisał(a)

jestem tutaj. będę czytać dalej ale powiedz mi bo mnie ciekawość zje, zrealizowałaś ten projekt?
nie jeszcze przy domu nic nie robiłam, bo ocieplenie przesuneło sie o rok niestety, planujemy teraz na wiosnę ocieplać dom, a przed tym nie opłacało się nic robić szkoda roslin - choc po części sa już kupione i czekaja w osobistej "szkólce"

a i donice mam już kupione
Rosa 12:52, 30 gru 2016

MirellaB napisał(a)
Tu gdzie kreska murek tylko niżej?

witam na Ogrodowisku

Widzę, że mega rewolucja się szykuje i w związku z tym mam kilka pytań bo mam podobną sytuację w ogrodzie:
1. Ten ładny trawnik już istnieje i jest do likwidacji?
2. Różnica poziomów ok 0,5 m to mało i dużo a są już po bokach nasadzenia. Co z tymi roślinami? Trawnik po niwelacji i wyrównaniu do niższego poziomu obniży się a co z bocznymi rabatami?
3. Czy ziemia będzie plantowana spychaczem i do jakiego poziomu?
4. Co zrobisz z nadmiarem ziemi?
5. Czy teren wokół domu będzie nasypany i wyrównany, czy już jest to zrobione i dom stoi na skarpie? Nie znalazłam zdjęcia z takim ujęciem.
6. Wgłębnik super zaprojektowany, ale .... ta rewolucja będzie mega niszczycielska i mega kosztowna dla ogrodu i kieszeni właścicieli choć efekt będzie spektakularny.
Proponuję podpytać Danusię jak ukształtować teren bez zbędnej dewastacji i wtedy dobierać kształt murków i schodów.
Przepraszam za bolesne sprowadzenie na ziemię.
Powodzenia będę kibicować

Iwk4 12:58, 30 gru 2016

Rosa, musisz doczytać dalej i wszystko będzie jasne. Trawnik zostaje
Witaj
Dominika11 13:09, 30 gru 2016

Rosa napisał(a)

witam na Ogrodowisku

Widzę, że mega rewolucja się szykuje
witaj to nie jest az taka wielka rewolucja jakby sie wydawało

Rosa napisał(a)

1. Ten ładny trawnik już istnieje i jest do likwidacji?
tak trawnik istnieje i absolutnie nie jest do likwidacji tylko do małej przeróbki

Rosa napisał(a)

2. Różnica poziomów ok 0,5 m to mało i dużo a są już po bokach nasadzenia. Co z tymi roślinami? Trawnik po niwelacji i wyrównaniu do niższego poziomu obniży się a co z bocznymi rabatami?
nsadzenia po bokach zostają, ewentualnie zmieni sie tylko zarys rabat, z trawnikiem nic już nie będzie robione, ta strona ogrodu jest na takiej wysokości jak ma być

Rosa napisał(a)

3. Czy ziemia będzie plantowana spychaczem i do jakiego poziomu?
ziemia spychaczem była plantowana wczesniej i teraz zostaje tak jak jest - plantowanie było robione własnie z myslą tego co teraz jest tworzone - chciałam dwa poziomy

Rosa napisał(a)

4. Co zrobisz z nadmiarem ziemi?
nadmiaru nie będzie, a jak nawet coś sie pojawi to zostanie rozplantowany na części, gdzie jest postawiony dom - jak słusznie zauwazyłas nie ma fotek tej części, bo nie było jeszcze nic do pokazywania, jak na razie skupiłam się na części ogrodowej

Rosa napisał(a)

5. Czy teren wokół domu będzie nasypany i wyrównany, czy już jest to zrobione i dom stoi na skarpie? Nie znalazłam zdjęcia z takim ujęciem.
delikatnie tak, dom jest troszeczkę niżej niż w/w część ogrodowa już w jakiejś częsci zrobiona teraz troszeczkę modyfikowana

Rosa napisał(a)

6. Wgłębnik super zaprojektowany, ale .... ta rewolucja będzie mega niszczycielska i mega kosztowna dla ogrodu i kieszeni właścicieli choć efekt będzie spektakularny.
Proponuję podpytać Danusię jak ukształtować teren bez zbędnej dewastacji i wtedy dobierać kształt murków i schodów.
Przepraszam za bolesne sprowadzenie na ziemię.
Powodzenia będę kibicować
to wszystko było w planach już tworzone wczesniej teraz tylko jak pisałam są niewielkie modyfikacje i zmiany na lepsze - a poza tym należę do ludzi mocno stąpajacych po ziemi, ale dziekuję za uwagi
Dominika11 13:10, 30 gru 2016

Iwk4 napisał(a)
Rosa, musisz doczytać dalej i wszystko będzie jasne. Trawnik zostaje
Witaj
Iwonko juz się uzewnetrzniłam, ale dobra uwaga trzeba doczytać - dziękuję
Rosa 13:29, 30 gru 2016

To przepraszam, nie przebiłam się przez cały wątek i nie wiedziałam, że dom jest nietypowo położony poniżej ogrodu. Czyli murek będzie prawie równy z trawnikiem a widać go będzie ok. 0,5 m nad poziomem tarasu? A po schodach na taras będzie schodziło się w dół?
Dominika11 13:35, 30 gru 2016

Rosa napisał(a)
To przepraszam, nie przebiłam się przez cały wątek i nie wiedziałam, że dom jest nietypowo położony poniżej ogrodu. Czyli murek będzie prawie równy z trawnikiem a widać go będzie ok. 0,5 m nad poziomem tarasu? A po schodach na taras będzie schodziło się w dół?
nie wszystko musi byc typowo i według jednego schematu. Murek będzie widoczny z poziomu domu - fakt i na części ogrodowej bedzie troszeczkę ponad trawnikiem. Jeżeli chodzi ci o schody z murku to tak po nich bedzie się schodzic do części gdzie jest dom - na dół, a taras jest jakieś 3 metry od murku
anna_t 14:33, 30 gru 2016

Dominika11 napisał(a)
nie jeszcze przy domu nic nie robiłam, bo ocieplenie przesuneło sie o rok niestety, planujemy teraz na wiosnę ocieplać dom, a przed tym nie opłacało się nic robić szkoda roslin - choc po części sa już kupione i czekaja w osobistej "szkólce"

a i donice mam już kupione

osz ty! to ty dobrze masz projekt ogrodu już zrobiony tylko działać
a moze byś zrobila takie podsumowanie roku 2016? bo sporo sie u Ciebie dzialo i budowlanie i projektowo to pewnie wszyscy chętnie obejrzymy poczynania?
a ja na str 500 u Ciebie
Rosa 15:51, 30 gru 2016

anna_t napisał(a)

a moze byś zrobila takie podsumowanie roku 2016? bo sporo sie u Ciebie dzialo i budowlanie i projektowo to pewnie wszyscy chętnie obejrzymy poczynania?
a ja na str 500 u Ciebie

popieram w całe rozciągłości i prosimy o zdjęcia. Dużżżżżżżżżżżżżżżżo zdjęc
Dominika11 16:10, 30 gru 2016

anna_t napisał(a)

a ja na str 500 u Ciebie
Hmmm mm podsumowanie mówisz
serio przerabiasz strony po kolei ?