nie jeszcze przy domu nic nie robiłam, bo ocieplenie przesuneło sie o rok niestety, planujemy teraz na wiosnę ocieplać dom, a przed tym nie opłacało się nic robić szkoda roslin - choc po części sa już kupione i czekaja w osobistej "szkólce"
Widzę, że mega rewolucja się szykuje i w związku z tym mam kilka pytań bo mam podobną sytuację w ogrodzie:
1. Ten ładny trawnik już istnieje i jest do likwidacji?
2. Różnica poziomów ok 0,5 m to mało i dużo a są już po bokach nasadzenia. Co z tymi roślinami? Trawnik po niwelacji i wyrównaniu do niższego poziomu obniży się a co z bocznymi rabatami?
3. Czy ziemia będzie plantowana spychaczem i do jakiego poziomu?
4. Co zrobisz z nadmiarem ziemi?
5. Czy teren wokół domu będzie nasypany i wyrównany, czy już jest to zrobione i dom stoi na skarpie? Nie znalazłam zdjęcia z takim ujęciem.
6. Wgłębnik super zaprojektowany, ale .... ta rewolucja będzie mega niszczycielska i mega kosztowna dla ogrodu i kieszeni właścicieli choć efekt będzie spektakularny.
Proponuję podpytać Danusię jak ukształtować teren bez zbędnej dewastacji i wtedy dobierać kształt murków i schodów.
Przepraszam za bolesne sprowadzenie na ziemię.
Powodzenia będę kibicować
witaj to nie jest az taka wielka rewolucja jakby sie wydawało
tak trawnik istnieje i absolutnie nie jest do likwidacji tylko do małej przeróbki
nsadzenia po bokach zostają, ewentualnie zmieni sie tylko zarys rabat, z trawnikiem nic już nie będzie robione, ta strona ogrodu jest na takiej wysokości jak ma być
ziemia spychaczem była plantowana wczesniej i teraz zostaje tak jak jest - plantowanie było robione własnie z myslą tego co teraz jest tworzone - chciałam dwa poziomy
nadmiaru nie będzie, a jak nawet coś sie pojawi to zostanie rozplantowany na części, gdzie jest postawiony dom - jak słusznie zauwazyłas nie ma fotek tej części, bo nie było jeszcze nic do pokazywania, jak na razie skupiłam się na części ogrodowej
delikatnie tak, dom jest troszeczkę niżej niż w/w część ogrodowa już w jakiejś częsci zrobiona teraz troszeczkę modyfikowana
to wszystko było w planach już tworzone wczesniej teraz tylko jak pisałam są niewielkie modyfikacje i zmiany na lepsze - a poza tym należę do ludzi mocno stąpajacych po ziemi, ale dziekuję za uwagi
To przepraszam, nie przebiłam się przez cały wątek i nie wiedziałam, że dom jest nietypowo położony poniżej ogrodu. Czyli murek będzie prawie równy z trawnikiem a widać go będzie ok. 0,5 m nad poziomem tarasu? A po schodach na taras będzie schodziło się w dół?
nie wszystko musi byc typowo i według jednego schematu. Murek będzie widoczny z poziomu domu - fakt i na części ogrodowej bedzie troszeczkę ponad trawnikiem. Jeżeli chodzi ci o schody z murku to tak po nich bedzie się schodzic do części gdzie jest dom - na dół, a taras jest jakieś 3 metry od murku
osz ty! to ty dobrze masz projekt ogrodu już zrobiony tylko działać
a moze byś zrobila takie podsumowanie roku 2016? bo sporo sie u Ciebie dzialo i budowlanie i projektowo to pewnie wszyscy chętnie obejrzymy poczynania?
a ja na str 500 u Ciebie