Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ja i mój ogródek, a może ogród

Ja i mój ogródek, a może ogród

Sylvana 15:23, 02 sty 2017

makadamia napisał(a)

Aspekt kosiarkowy jest niezwykle istotny, ale łączenie pochylni ze schodkami trochę mi zgrzyta estetycznie (Ewa - Anda fajnie zaproponowała ich oddzielenie). Podsunę do rozważenia pomysł wypłaszczenia schodków, tak żeby można było wejść/zejść po nich z kosiarką. Schodki musiałyby wtedy mieć wysokość ok. 10 cm i szerokość ok. 50. Miałyby wtedy mniej więcej takie proporcje. Oczywiście, zajmowałyby wtedy więcej miejsca, ale to chyba nie problem u Ciebie. Dodatkowa zaleta - takie płaskie schody robią dużo lepsze wrażenie niż standardowe (powtarzam za Johnem Brookesem)
Tutaj i tutaj masz inne przykłady takich płaskich schodów.
Z kolei tutaj i tutaj masz przykłady na obsadzenie niskich skarp (zwróć uwagę - też są bardzo szerokie), gdybyś chciała wrócić do tego pomysłu.

Osobiście jednak, to przy tym murku posadziłabym jakieś duże drzewo, żeby trochę rozbić perspektywę. Teraz masz tam po prostu jeden wielki trawnik otoczony rabatami, co daje dość płaski efekt. Moim skromnym zdaniem przydałoby się się tam na froncie wprowadzić jakiś wysoki akcent i duże drzewo byłoby idealne. Tutaj masz przykład takiego efektu.

Schody przy pochylni jak najbardziej pasują trzeba tylko dobrać odpowiednie proporcje schodów do spadku. Ja robiłam to "na oko" bo szkic Dominiki był baaardzo ogólny. Zasugerowałam aby schody miały szerszy bieg 120cm lub więcej, przy znacznej szerokości- co najmniej 2m. Schody 10cm wysokości są nie funkcjonalne. Mam takie robione dawno, dawno temu i ciągle się o nie potykam.
Tutaj są moje schody w połączeniu z pochylnią - korzystam z nich wiele lat i nie zmieniłabym niczego - rozwiązanie się sprawdza. Wchodzenie nawet po płaskich schodach z kosiarką - porządną kosiarką - jest pomyłką. Trzeba mieć na uwadze, że czas leci i sił będziemy mieć coraz mniej.
Duże drzewo ok, ale raczej w dolnej części rysunku - bo posadzone przy schodach podzieli ogród na dwie odrębne strefy....chyba,że masz taki zamiar. Zasłoni też widok z tarasu na przestrzeń.
Myślę, że tak jak u wszystkich trawnik u Dominiki będzie się stopniowo "uszczuplał" więc nie martwiłabym się o płaski efekt.
makadamia 15:37, 02 sty 2017

Powiem tak: jedyne schody z pochylnią, jakie widziałam, to podjazdy dla niepełnosprawnych przed budynkami, dlatego miałam złe skojarzenia. Twój przykład trochę mnie uspokaja
Tym niemniej, nadal podtrzymuję, że takie płaskie schody jak wrzuciłam w pinach wyglądają ładniej niż standardowe - zwłaszcza na takiej powierzchni jak ma Domi

Dyskusję o drzewie zostawiam sobie na jutro, bo teraz muszę spadać
katel 18:27, 02 sty 2017

No ale u Ciebie się dzieje , ja to z doradzaniem kiepsko ale najbardziej podoba mi się projekt Sylwi i te schody z trawiastym zjazdem również.
GorAna 18:36, 03 sty 2017

Dominiko, wszystkiego dobrego w Nowym 2017 Roku
Niech ogród pięknieje
kasja83 07:42, 04 sty 2017

katel napisał(a)
No ale u Ciebie się dzieje , ja to z doradzaniem kiepsko ale najbardziej podoba mi się projekt Sylwi i te schody z trawiastym zjazdem również.

Popieram!Schody z pochylnią nabierają zupełnie nowego znaczenia!

A i macham do Ciebie w nowym sezonie
Kasiolaaa 22:48, 04 sty 2017

Masssz przepieknego miskanta
12:13, 05 sty 2017
Rosa napisał(a)

mój ogród dopiero powstaje, teraz jest rozmnażalnik-przechowalnik.
I niestety nie wiem czy będzie do pokazania, bo nie bedzie ogrodowiskowy. Łamię wszystkie zasady, planuję 3 rodzaje róznych ogrodów bo na jeden nie moge się zdecydowac. Mam taki układ działki, że ogrody nie muszą być spójne. Byłoby to nudne a nudy nie zniosę.
Popatrzcie dziewczyny jak mało różnią się wasze ogrody od siebie. Zgapiacie i powielacie to co zobaczycie u kogoś. Te ogrody są uporządkowane i schludne, ale mnie zachwycają te inne, niekonwencjonalne, wyjątkowe a takich jest tu mało. Ale są na szczęście. Powodzonka zyczę

spoko,mój też taki mało ogrodowiskowy choć niby dla mnie uporządkowany

Fajnie jest stworzyć też u siebie kilka ogródków na raz jesli ktoś ma takie "lokalowe"możliwości

Zgapianie i powielanie....moja przyjaciółka powiedziała,że nie ma nic złego w czerpaniu z dobrych wzorców choć ja staram się "nie odgapiać" z różnym skutkiem
12:30, 05 sty 2017
Dominika11 napisał(a)
Hmmm mm podsumowanie mówisz
serio przerabiasz strony po kolei ?

takie podsumowanie sezonu w kilku lub kilkunastu fotkach u nas wszystkich jest warte zastanowienia
i dla nas to może być fajna rzecz a dla dopiero co zaglądających duże ułatwienie

Zazdroszczę Ci Dominiczko w pozytywnym sensie możliwości rozmachu w ogrodzie i przede wszystkim tego,że ma kto Twoje plany z murkami i schodami urzeczywistniać

trzymam kciuki za powodzenie,kibicuje gorąco i będę śledzić z zapartym tchem "małe rewolucje"
Milka 10:56, 11 sty 2017

Ho ho, ale tu się dzieje, jakie plany, ogród w najbliższej przyszłości będzie nie do poznania. Cmokam noworocznie
MirellaB 10:43, 14 sty 2017

A właścicielka wątku gdzie?
Domi pozdrawiam