Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek....kiedyś będzie ! :)

Ogródek....kiedyś będzie ! :)

Kasya 22:18, 14 cze 2014

Bogdzia napisał(a)
Trzeba od Anki jej ziemii przywieżc to wtedy wszystko będzie duże i piękne.Miłej niedzieli życzę.

ha...troche daleko
Gabriela 22:24, 14 cze 2014

Kasya napisał(a)
no i troszke zdjec z dzisiaj
roze sa jednak piekne

dukat wciąż kwitnie, duze zółte kwiaty

zakwitla tez pienna NN

golden shower
hmm...w ub roku byla zolta, dopiero przekwitajace kwiaty jasnialy, a w tym roku widocznie zamierza przekwitnąc juz zanim kwiat sie otworzy
tej rozy nie polecam

a to pierwszy kwiat White Rose, cos obzarlo pączek, dlatego kwiat tak dziwnie wyglada, platki sa o polowe mniejsze...ale calkiem ciekawie

No i jakie ładne róże.

Czerwona nn przypomina Sympathy, ona ma taki szlachetny kształt. Masz ją pienną (zaszczepioną na pniu), czy pnącą?
Miałam Golden Shower, ona jest taka półpełna, rozwichrzona, płatki jej właśnie jaśnieją, tracą żółty kolor, ale nie była zła. Niestety, pewnej złej zimy zmarzła na zawsze, mimo że była zdrowa.
White Rose - wcale nie taka biała, ale piękna z tym zaróżowionym brzegiem.
Kasya 22:38, 14 cze 2014

Gabriela napisał(a)

No i jakie ładne róże.

Czerwona nn przypomina Sympathy, ona ma taki szlachetny kształt. Masz ją pienną (zaszczepioną na pniu), czy pnącą?
Miałam Golden Shower, ona jest taka półpełna, rozwichrzona, płatki jej właśnie jaśnieją, tracą żółty kolor, ale nie była zła. Niestety, pewnej złej zimy zmarzła na zawsze, mimo że była zdrowa.
White Rose - wcale nie taka biała, ale piękna z tym zaróżowionym brzegiem.

czerwona jest zaszczepiona na pniu, kwiaty niezbyt wielkie ale ladne
na etykietce bylo napisane "roza pnąca" wiec nie wiem co z tego bedzie..
nie wiem jak sie taka roze okrywa, czy calą, czy tylko miejsce szczepienia zawinąc na zime ?

Golden shower poszla do kąta bo w zeszlym roku (mam ja od wiosny 2013)rano byly pąki a po poludniu juz lezaly platki, wiec mnie wkurzyla

A white rose wcale tak nie wyglada, jest czysto biala, ten pierwszy kwiat rozwinal sie z pąka ktory byl do polowy obgryziony przez chrzaszcza i jest wcale do siebie niepodobna, ale mimo to ladna
Jag_58 22:41, 14 cze 2014

Kasiu przybyłam do Ciebie ,zaznaczam wątek ,ale poczytam przy okazji bo stronek troche jest pozdrawiam miłej niedzieli
Kasya 22:45, 14 cze 2014

Jag_58 napisał(a)
Kasiu przybyłam do Ciebie ,zaznaczam wątek ,ale poczytam przy okazji bo stronek troche jest pozdrawiam miłej niedzieli

Witaj Jagodko, ja twoj ogrodek tez podgladam i czytam po troszke
Gabriela 22:47, 14 cze 2014

Kasya napisał(a)

czerwona jest zaszczepiona na pniu, kwiaty niezbyt wielkie ale ladne
na etykietce bylo napisane "roza pnąca" wiec nie wiem co z tego bedzie..
nie wiem jak sie taka roze okrywa, czy calą, czy tylko miejsce szczepienia zawinąc na zime ?

Była tu na forum specjalistka od zimowania piennych róż, przygina się te róże ostrożnie do ziemi, wtedy pień tworzy taki łuk, przypina do ziemi i kopczykuje ziemią całą koronę i korzenie. Trzeba przy tym uważać, żeby nie złamać, to chyba dość trudne. Można też zrobić chochoła z maty słomianej, z włókniną w środku.
Nie mam żadnej piennej róży, właśnie z powodu podatności na mróz, a do okrywania i tak mam dużo hortensji ogrodowych, więc póki co - wystarczy.
Jag_58 22:47, 14 cze 2014

Kasya napisał(a)

Witaj Jagodko, ja twoj ogrodek tez podgladam i czytam po troszke

Miło mi zaglądaj ,zapraszam
Kasya 22:55, 14 cze 2014

Gabriela napisał(a)

Była tu na forum specjalistka od zimowania piennych róż, przygina się te róże ostrożnie do ziemi, wtedy pień tworzy taki łuk, przypina do ziemi i kopczykuje ziemią całą koronę i korzenie. Trzeba przy tym uważać, żeby nie złamać, to chyba dość trudne. Można też zrobić chochoła z maty słomianej, z włókniną w środku.
Nie mam żadnej piennej róży, właśnie z powodu podatności na mróz, a do okrywania i tak mam dużo hortensji ogrodowych, więc póki co - wystarczy.

to chyba prosciej z tym chocholem, sprobuje, jak nie wydzie to bedzie pierwsza i ostatnia
posadzilam ja w zacisznym rogu i zobaczymy
Mirella 09:16, 15 cze 2014

Przyszłam do Ciebie z grabiami .
Takie pytanie zadałaś, i przyszłam z pomocą tego używam.

Wykasowałam , żeby Ci tu nie zaśmiecać
Kasya 09:21, 15 cze 2014

a dziekuje

te male fajne i rzeczywyscie mogą byc przydatne do tych platkow, musze sobie takie sprawic !