ewelaa74
13:13, 04 sie 2015

Już, już! Wklejam przepis!
PASZTET Z CUKINII jest pyszny zarówno na zimno jak i na ciepło - moja córka wcina go jako "kotleta" do ziemniaków
cukinia ok.3 szklanki (startej na grubych oczkach)
marchewki 3 szt. (startej na grubych oczkach)
ser żółty 30 dag (starty na grubych oczkach)
cebule 2 szt. - na drobnej tarce
1 spory ziemniak surowy - tego ścieram na miazgę
kasza manna 1 1/2 szklanki
olej 3/4 (lub troszkę mniej) szklanki
jaja - 4 szt.
natka pietruszki, koper
sól, pieprz
Wszystkie składniki zetrzeć. Dodać żółtka i na koniec białka ubite na pianę. Doprawić solą i pieprzem jak kto lubi. Wylać masę do blaszki i piec ok. godzinę w piekarniku w 180 C.
Z tej porcji zazwyczaj wychodzą mi 2 wąskie blaszki-te takie średniej wielkości keksówki. Zresztą zobaczycie ile tej masy powstanie.
Często korzystam z blendera jak nie chce mi się ścierać, ale jednak jak zetrę na tarce, to po upieczeniu wychodzą piękne pomarańczowe kreseczki z marchewki
SMACZNEGO !
PASZTET Z CUKINII jest pyszny zarówno na zimno jak i na ciepło - moja córka wcina go jako "kotleta" do ziemniaków

cukinia ok.3 szklanki (startej na grubych oczkach)
marchewki 3 szt. (startej na grubych oczkach)
ser żółty 30 dag (starty na grubych oczkach)
cebule 2 szt. - na drobnej tarce
1 spory ziemniak surowy - tego ścieram na miazgę
kasza manna 1 1/2 szklanki
olej 3/4 (lub troszkę mniej) szklanki
jaja - 4 szt.
natka pietruszki, koper
sól, pieprz
Wszystkie składniki zetrzeć. Dodać żółtka i na koniec białka ubite na pianę. Doprawić solą i pieprzem jak kto lubi. Wylać masę do blaszki i piec ok. godzinę w piekarniku w 180 C.
Z tej porcji zazwyczaj wychodzą mi 2 wąskie blaszki-te takie średniej wielkości keksówki. Zresztą zobaczycie ile tej masy powstanie.
Często korzystam z blendera jak nie chce mi się ścierać, ale jednak jak zetrę na tarce, to po upieczeniu wychodzą piękne pomarańczowe kreseczki z marchewki

SMACZNEGO !