Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój kawałek planety

Mój kawałek planety

katiaxx 15:51, 25 sie 2014

i chcę te murki + dom + ogrodzenie jednym tynkiem zatynkować - silikatowym,(chyba silikatowym) on nie przepuszcza wody.
ewakatowice 15:57, 25 sie 2014

katiaxx napisał(a)

skoro dają instrukcję budowy grilla ogrodowego to raczej na zewnątrz, dopytam kogoś przy okazji, może na składzie budowlanym.

Mnie tak jak pisałam odradził „fachowiec”, w sklepie z materiałami budowlanymi również.
Dzielę się informacją, która ustaliłam co ustaliłam Co nie znaczy, że owa opinia jest słuszna
katiaxx 16:03, 25 sie 2014

dzięki że mi o tym piszesz, właśnie siedzę i jak ściany z ytonga się zabezpiecza, lepiej się dowiedzieć ecześniej niż potem zostać z przysłowiową ręką ...
Toszka 08:04, 26 sie 2014

Dziewczyny, o murki, grille i takie tam pytajcie Skulę Robił, wie, bo on wnikliwy...
katiaxx 10:32, 26 sie 2014

zapytałam Skulę, pytam tez na forum muratora ... zobaczymy
katiaxx 11:36, 26 sie 2014

ewakatowice napisał(a)

Mnie tak jak pisałam odradził „fachowiec”, w sklepie z materiałami budowlanymi również.
Dzielę się informacją, która ustaliłam co ustaliłam Co nie znaczy, że owa opinia jest słuszna

mam kilka info z forum muratora - faktycznie piszą że zbyt nasiąka i po kilku sezonach się rozpadnie, niedobrze ...
ewakatowice 12:08, 26 sie 2014

katiaxx napisał(a)

mam kilka info z forum muratora - faktycznie piszą że zbyt nasiąka i po kilku sezonach się rozpadnie, niedobrze ...

Mnie jako laikowi budowlanemu, wydawało się, że super były by takie murki, idealnie proste, właściwie jak klocki równiutkie…
Nawet policzyłam ile potrzebuję… chciałam zamówić telefonicznie i dzięki bogu, że wpierw zadzwoniłam do fachowców, którzy mój zapał ochłodzili wiadrem zimnej wody… potem pomyślałam, że zamówię gotowe betonowe formy… jednak jak pomyślałam o komplikacjach typu przewóz, i postawienie tych ton betonu za pomocą dźwigów to… zapragnęłam granit…
malkul 12:17, 26 sie 2014

Podczytuję i podczytuję
katiaxx 12:23, 26 sie 2014

ewakatowice napisał(a)

Mnie jako laikowi budowlanemu, wydawało się, że super były by takie murki, idealnie proste, właściwie jak klocki równiutkie…
Nawet policzyłam ile potrzebuję… chciałam zamówić telefonicznie i dzięki bogu, że wpierw zadzwoniłam do fachowców, którzy mój zapał ochłodzili wiadrem zimnej wody… potem pomyślałam, że zamówię gotowe betonowe formy… jednak jak pomyślałam o komplikacjach typu przewóz, i postawienie tych ton betonu za pomocą dźwigów to… zapragnęłam granit…

też myślałam o gotowych formach betonowych ale transport i zał/rozładunek znacznie zwiększą koszt całej "inwestycji" granit jest b. ok ale u mnie nie pojawia się już nigdzie - nie będzie ani przy schodach ni przy tarasie , nie chcę wprowadzać kolejnego materiału bo zrobi się misz masz,
ok, myślimy i szukamy dalej
ostatecznie zostanie bloczek fund, na muratorze piszą że może być ok, ktoś napisał że ytong leżał mu kilka sezonów mókł i wysychał i się rozsypał
szkoda
mogłabym wybudować jeden i poczekać do wiosny ale przecież nie będę robić prób 3 lata
teraz nie wiem czy bloczek da się stawiać pionowo bo ma wymiar 25 cm i 14 - ścianka 14 cm jeszcze mogłaby być ale 25 jest za szeroka.

patrzyłaś Ewciu na wymiary działki, czy dasz radę coś naskrobać ?
katiaxx 12:24, 26 sie 2014

malkul napisał(a)
Podczytuję i podczytuję

czytaj czytaj , jak coś wiesz to pisz