Mnie tak jak pisałam odradził „fachowiec”, w sklepie z materiałami budowlanymi również.
Dzielę się informacją, która ustaliłam co ustaliłam Co nie znaczy, że owa opinia jest słuszna
dzięki że mi o tym piszesz, właśnie siedzę i jak ściany z ytonga się zabezpiecza, lepiej się dowiedzieć ecześniej niż potem zostać z przysłowiową ręką ...
Mnie jako laikowi budowlanemu, wydawało się, że super były by takie murki, idealnie proste, właściwie jak klocki równiutkie…
Nawet policzyłam ile potrzebuję… chciałam zamówić telefonicznie i dzięki bogu, że wpierw zadzwoniłam do fachowców, którzy mój zapał ochłodzili wiadrem zimnej wody… potem pomyślałam, że zamówię gotowe betonowe formy… jednak jak pomyślałam o komplikacjach typu przewóz, i postawienie tych ton betonu za pomocą dźwigów to… zapragnęłam granit…
też myślałam o gotowych formach betonowych ale transport i zał/rozładunek znacznie zwiększą koszt całej "inwestycji" granit jest b. ok ale u mnie nie pojawia się już nigdzie - nie będzie ani przy schodach ni przy tarasie , nie chcę wprowadzać kolejnego materiału bo zrobi się misz masz,
ok, myślimy i szukamy dalej
ostatecznie zostanie bloczek fund, na muratorze piszą że może być ok, ktoś napisał że ytong leżał mu kilka sezonów mókł i wysychał i się rozsypał
szkoda
mogłabym wybudować jeden i poczekać do wiosny ale przecież nie będę robić prób 3 lata
teraz nie wiem czy bloczek da się stawiać pionowo bo ma wymiar 25 cm i 14 - ścianka 14 cm jeszcze mogłaby być ale 25 jest za szeroka.
patrzyłaś Ewciu na wymiary działki, czy dasz radę coś naskrobać ?