myślałam np o tzw elkach, półfabrykanty betonowe takie jak murki ogrodzeniowe gotowe raczej się nie nadają, czy znasz jakieś inne ?
Pozostaje jeszcze opcja budowlańców ale powiem Ci jak jest z nimi u mnie w okolicy, przechodziłam to przy budowie ogrodzenia z bloczku i szukania kogoś do tarasu - budowlańcy z prawdziwego zdarzenia ; dobrzy, którzy znają się na rzeczy, nie przyjdą do takiej g... roboty jak kilkanaście metrów murka 0,5 wysokości, nie opłaca im się tachać betoniary i rozkładać, ekipy które są chętne - taką właśnie miałam przy ogrodzeniu - 3 razy rozbierali winkiel ogrodzenia bo nie wychodził im kąt prosty !, teraz mąż przymierza się do tynkowania tego ogrodzenia i masakra, niektóre bloczki wystają nawet o 1 cm w stosunku do pozostałych, są takie jakby wybrzuszenia w ścianie .
Chciałabym - gdyby udało się coś wymyślić nie skomplikowanego - zrobić to samemu (w sensie eM)- ewentualnie - będę miała ekipę do tarasu po 15-09 - jeśli się określę z sensie planu do tego terminu mogę ich wyprosić żeby przy okazji murowania tarasu - wymurowali mi te bloczki - nie wiem czy na pójdą bo przecież gonią ich terminy i mają kolejną robotę... ale próbować można zawsze
myślałam o gabionach, podobają mi się, ale to wprowadzenie kolejnego materiału a skoro ma być minimalistycznie ... więc są na miejscu nr 2
nawet zadzwoniłam na infolinię xella w sprawie ytongów