Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Bukszpany pod płotem

Bukszpany pod płotem

jula81 08:21, 27 maj 2014

Witam serdecznie. Ogrodowisko uwielbia bukszpany więc chcę się doradzić kochani czy w moim ogrodzie mogę posadzić bukszpany pod płotem od drogi. Nie wiem czy będą tam pasowały . ? Jeśli tak to w jakim zestawieniu najlepiej? I w jakim odstępie od płotu i od siebie je sadzić. ?
Chciałabym się trochę osłonić od drogi a nie chcę by był to tylko bukszpanowy mur.
Ps. czeka mnie jeszcze trochę pracy w ogrodzie bo chciałbym go ciekawie zapełnić i nadać fajnego charakteru.

W jakim zestawieniu pasuje bukszpan który będzie osłaniał ... może w formie kul? stożków .. a może jako niewysoki żywopłot. ?
Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na podpowiedzi .

Kuba 09:24, 27 maj 2014

Witam. Moim zdaniem bukszpany nie osłonią Cię od ulicy, a na pewno nie kulki. Ewentualnie posadż żywopłot z zimozielonych roślin i wykorzystaj jej jako tło dla innych roślin. Poza tym juz sporo kulek i stozkow jest na rabatce przy domu, wiec latwo przedobrzyc.Zapowiada sie ladnie!!!
jula81 10:34, 27 maj 2014

Nie chciałbym znów takich tuji jak pod płotem od sąsiada . Bo wydaje mi się że za dużą całość by to tworzyło. Ale ja się nie znam aż tak. Podobają mi się zestawienia z hortensjami czy rododenronami. W ogrodzie mam posadzone dwa rododendrony ( nova zembla rubinowoczerwony i rododendron SCHNEEBUKETT ) jest też azalia -miałabyć biała a jest jasnopomarańczowa. Mogłabym wykorzystać przesadzając je pod płot na tle zienonych iglaków .

Poszukałam na forum kilka pięknych aranżacji-zestawień. . Czy nie za mały mam ogród na takie podobne zestawienie roślin?
Pozwoliłam sobie dodać zdjęcia z Ogrodowiska( nie wiem czy tak można) jeśli nie to przepraszam za wykorzystanie zdjęć.

Mój płot od drogi to ściana wschodnia. Rododendrony lubią niezbyt słoneczne stanowiska. Więc chyba za bardzo wystawione byłyby do słonca - bo w stronę południową.
Kuba 11:15, 27 maj 2014

Niektóre rododendrony tolerują słońce, ale czy te które masz- nie wiem.
A może żywopłot z żywotników lub cisa, na ich tle drzewa liściaste o kulistej koronie- wiśnie lub klony o ciekawym zabarwieniu liści a dołem różaneczniki i żurawki- wszystko musi byż dopasowane kolorystycznie. Ale oczywiście zaczekaj na inne propozycje- ja też się dopiero uczę.
jula81 11:24, 27 maj 2014

Kuba napisał(a)
Niektóre rododendrony tolerują słońce, ale czy te które masz- nie wiem.
A może żywopłot z żywotników lub cisa, na ich tle drzewa liściaste o kulistej koronie- wiśnie lub klony o ciekawym zabarwieniu liści a dołem różaneczniki i żurawki- wszystko musi byż dopasowane kolorystycznie. Ale oczywiście zaczekaj na inne propozycje- ja też się dopiero uczę.

Dzięki Kuba Żywotniki mam posadzone pod płotem od sąsiada . Natomiast odmiana cisa jest w rabacie przy chodniku i jest go niewiele . Pomyślę z tym cisem żurawki bardzo mi się podobają .
tak, to musi być przemyślane i dopasowane kolorystycznie

Proszę o propozycje i podpowiedzi jak urządzić tą część ogrodu od drogi
Gardenarium 19:50, 27 maj 2014

To całkiem jak w mojej realizacji Ogród nowoczesny.

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-nowoczesny, Lewa strona i front taki sam To może resztę zrób taka samo?

Instagram Ogrodowiska
jula81 20:33, 27 maj 2014

Gardenarium napisał(a)
To całkiem jak w mojej realizacji Ogród nowoczesny.

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-nowoczesny, Lewa strona i front taki sam To może resztę zrób taka samo?

Pani Danusiu dziękuję za podpowiedź . skorzystam jak najbardziej jest przepiękny ten "Ogórd nowoczesny " .Ma pani rację ... urok tkwi w prostocie Bardzo mi się podoba. Front zrobię podobne ...co prawda nie tak samo bo nie potrafię ale pomysł jest jak to zorbić
Nie umiałam wytłumaczyć więc do tego wątku posłużyłam się zdjęciem Pani wykonania. Proszę wybaczyć
Toszka 23:26, 27 maj 2014

Jula, nie zakładaj tyle wątków. Lepiej w jednym by było podpowiadać ci jak zaplanować twój ogród. Ogród to całość i by pięknie wyglądał musi być jednolicie przemyślany. Nie nudno-monotonny, ale powinien być stworzony z jakimś motywem przewodnim.
A tak z oddzielnych wątków mogą ci wyjść totalnie różne rabaty i finalnie będziesz mieć misz-masz. A po tym co do tej pory samodzielnie stworzyłaś już widać, że misz-masz nie jest twoim ulubionym stylem.
jula81 07:49, 28 maj 2014

Toszka napisał(a)
Jula, nie zakładaj tyle wątków. Lepiej w jednym by było podpowiadać ci jak zaplanować twój ogród. Ogród to całość i by pięknie wyglądał musi być jednolicie przemyślany. Nie nudno-monotonny, ale powinien być stworzony z jakimś motywem przewodnim.
A tak z oddzielnych wątków mogą ci wyjść totalnie różne rabaty i finalnie będziesz mieć misz-masz. A po tym co do tej pory samodzielnie stworzyłaś już widać, że misz-masz nie jest twoim ulubionym stylem.

Dzięki Toszka
Jeśli oddzielny wątek dotyczy mojego ogrodu to tylko "bukszpany od ulicy" .A pozostałe wątki to identyfikacja roślin i zapytanie o różę Chopina - to w temacie róż ,więc ten wątek dałam tam gdzie trzeba by nie przenieśli.
Można byłoby przenieść wątek "bukszpany od ulicy" do " ogród Julki " wtedy byłby porządek. Ale nie wiem czy tak się da.
Pozostałe wątki które będą dotyczyć mojego ogrodu będę pisać w "ogród Julki " i myślę że zaśmiecać nie będę
pozdrawiam i miłego dnia życzę

W ogrodzie też nie lubię bałaganu - o tak.. misz -masz to nie mój styl
Toszka 08:44, 28 maj 2014

Jula to nie chodzi o zaśmiecanie, to chodzi o to aby twój ogród był w jednym miejscu i aby móc myśleć o nim jako o całości. Tak jest łatwiej ogarnąć cudzy ogród , zwłaszcza nie widząc go na żywo.
Do reprymend (a tak widzę odebrałaś mój post) to ja jestem baaaardzo daleka