Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Malgosik 19:26, 17 mar 2015

Przepikowałam dziś stipę, bo miała kiepską ziemię i słabo rosła. Ale była tycia na 3-6 cm i po jednym ździebełku miała. Zobaczymy czy przeżyje. Wielka doniczka i mikro roślinka. Nawet nie pokazuję.
Herbatkę tymiankową już przygotowałam, ale nawet nie miałam czasu zrobić oprysku przez te wykopki.

Może jutro cyknę fotkę róży piennej, która stoi w domu. Pędzi jak szalona.

I sama sobie przebiłam dwusetkę....
Agatek 19:28, 17 mar 2015

ja też posiałam, ale w weekend i czekam
Malgosik 19:56, 17 mar 2015

Agatek napisał(a)
ja też posiałam, ale w weekend i czekam

no to miesiąc poczekasz na rozsadzanie...
nicol21 20:49, 17 mar 2015

Wow! Fajne wykorzystanie dzieciowego urlopu Potem już tylko malutkie prace Ci zostaną Bardzo porządnie do tych wykopek pod drzewka podchodzicie. A jak głęboko w ziemię wcchodzicie żeby wszystko pomieszać?

Krokusy i paskowane i białe śliczną gromadkę tworzą i nie przynudzasz! trzeba się dzielić takimi radościami!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Agatek 21:25, 17 mar 2015

Malgosik napisał(a)

no to miesiąc poczekasz na rozsadzanie...

nooo ale pocieszenie a przykrywałaś jakąś folią czy niczym ?
urlop dobrze wykorzystany szkoda, że nie będzie trwał do lata
Malgosik 21:27, 17 mar 2015

nicol21 napisał(a)
Wow! Fajne wykorzystanie dzieciowego urlopu Potem już tylko malutkie prace Ci zostaną Bardzo porządnie do tych wykopek pod drzewka podchodzicie. A jak głęboko w ziemię wcchodzicie żeby wszystko pomieszać?

Krokusy i paskowane i białe śliczną gromadkę tworzą i nie przynudzasz! trzeba się dzielić takimi radościami!

Ewelina wykopuję na ok. 50cm, chyba, potem jeszcze widłami to co zostało na dnie spulchniam mieszając razem z piaskiem i tak jak pisałam. Czasem myślę, że to syzyfowe prace. 3 drzewka mam posadzić, a kopię długi rów. No ale one się będa rozkorzeniać i akurat jakąś materię organiczną głębiej znajdą.

Jest glina, ale tu były chyba pola uprawne i jest taka ciemna. A jak rozbiję grudę, to spotykam stada grubaśnych dżdżownic, takich jak w powierzchniowej warstwie nie ma. Więc chyba nie jest tak żle z tą gliną.
No i przekopuję ziemię rodzimą z tą, którą nawiózł poprzedni właściciel. Tak powinno sie robić w każdym nowo zakładanym ogrodzie.

Na głębokościach też był perz, wybierałam go.
Najgorzej, że już długo mam te roboty ziemne i żadnych specjalnych efektów nie ma. Jak już ustawię te skrzynie warzywne i obsypię żwirkiem, to będę szczęśliwa.
Ale najpierw drzewa muszę posadzić.
Malgosik 21:28, 17 mar 2015

Agatek napisał(a)

nooo ale pocieszenie a przykrywałaś jakąś folią czy niczym ?
urlop dobrze wykorzystany szkoda, że nie będzie trwał do lata

nie przykrywałam niczym stipy
lojalna_ 06:38, 18 mar 2015

Małgosiu u mnie jeden a u Ciebie pole ale widok cieszy oczy .....z pomysłem posadzone ....bardzo mi sie podoba w przyszłym roku zgapie od Ciebie , ja mam krokusy tylko pod swierkami takie rozrzucone ....... Krokusownia bajkowa

Taka ciezka praca z wykopkami pod drzewka to zapewne sie odwdzieczy drzewko fakt w glinie czesto ddzownice siedza

Ale Ty masz czysciutko gdzievtsm u mnie takie widoki

Gratki na 200 setke rozkwitu i urodzaju
Agatek 08:11, 18 mar 2015

Małgoś a nie za blisko ogrodzenia będą te drzewka?
Kasia73 09:50, 18 mar 2015

Gratuluję kolejnej setki!!!!!

Bardzo porządnie przygotowujesz rabaty rośliny się odwdzięczą. Stipy szczerze zazdroszczę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies