Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

nicol21 10:38, 10 cze 2015

A w ogóle to dzięki za zaproszenie mnei do komentowania
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
bdan 10:41, 10 cze 2015

Małgosik mam fasolę szparagowa filetowa Tyczna Blauhilde, nie wiem, czy o tej u mnie piszesz .
Za skrzynkami pod płotem jest usypany wał z obornika i przysypany ziemią. Tam mamy posiane właśnie te fasole i dynie. Mam nadzieję, że fasola po siatce będzie się wspinać i że w ogóle coś urosnie, bo na razie świeżo posiana, cos tam już się pokazuje.

A do ogórków to chyba jednak coś solidniejszego będzie potrzebne. Ja w zeszłym roku miałam taką ramkę z listewek zrobioną, a w tym solidniejsze podpory małzonek przygotował
Malgosik 10:45, 10 cze 2015

nicol21 napisał(a)

czy przy samym czarnym pocie dasz radę posadzić morning light? ładnie rozjaśni, będzie tłem też dla hortek. Albo ewent gracek - też jasny, wysoki i wysłoni do poziomu tych ażurowych części ogrodzenia.

Coś tam trzeba wymyślić żeby uatrakcyjnić miejsce na czas wiosny. Wiadomo -cebulowe mogą być, ale coś też na czas zimy. Choć jak Rh się rozrosnąto i tak będzie tam ciasnawo.

tam jest tylko 1 Rh
jak się rozrośnie, to pójdzie trochę do przodu i będzie mniej wrzośców
pierwotnie planowałam dać na tył miskanta, ale kurka nie ma miejsca
musiałabym mieć mniej hortek, albo poprzesadzać je bardziej do przodu
a zimą i tak łyso
i co tu zrobić...
Malgosik 10:52, 10 cze 2015

nicol21 napisał(a)

tutaj tego 4go albo i nawet 5go trawiaszcza wsadź. Co do tawułki to może potem namnożysz [dobra w tym jesteś!] i zrobisz taki szpalerek cały zamiast pojedynczych kulasów. Gdzieś widziałam, przycinany był w półkole, a nie po kancie i świetnie wyglądał, plus bardzo rozswietli całość. Choć zimą... no ale co tam zima.

Te czerwone kulki będą nawiązywać kolorem do wrzosowatych obok? fiolety i bordo tam będzie?

w sumie wyżej tam też pod śliwo-gruszą czy śliwo wiśnią dałaś trawki, może warto wsadzić trawki w podobnym kolorze do tawułki i będize powtórzenie fajne?

Kapusta coraz bardziej mi się podoba więc będzie gites.

a czy ewent podsadzenie berberysów żurawkami wchodzi w grę? w sensie - zimą bęzie tam kolor

wrzośce będą zielone i już jesienią pokażą lekko kolorek ciemnoróżowy
w sąsiedztwie czerwone berberysy
nie mogę żurawkami obsadzić całego ogrodu, coś jeszcze innego czerwonego zimozielonego jest?
chyba że zamienię wrzośce miejscami i koło czerwonych kulek będą wrzośce o żółtych igiełkach

zimą zielona będzie bergenia, Rh, azalie, wrzośce zielone i żółte z pąkami
będą też sterczeć chochoły miskantów
Malgosik 10:54, 10 cze 2015

nicol21 napisał(a)
A w ogóle to dzięki za zaproszenie mnei do komentowania

no mam interes w tym
chcę żeby ktoś coś skomentował
bo właściwie lubię tawuły, ale ciągle mi one tu nie leżą jakoś
to znaczy kolor tak, rozjaśnia
ale wydaje mi się zbyt pierzaście jakoś
Malgosik 10:56, 10 cze 2015

bdan napisał(a)
Małgosik mam fasolę szparagowa filetowa Tyczna Blauhilde, nie wiem, czy o tej u mnie piszesz .
Za skrzynkami pod płotem jest usypany wał z obornika i przysypany ziemią. Tam mamy posiane właśnie te fasole i dynie. Mam nadzieję, że fasola po siatce będzie się wspinać i że w ogóle coś urosnie, bo na razie świeżo posiana, cos tam już się pokazuje.

A do ogórków to chyba jednak coś solidniejszego będzie potrzebne. Ja w zeszłym roku miałam taką ramkę z listewek zrobioną, a w tym solidniejsze podpory małzonek przygotował

nie wiem jaka to odmiana, jeden pan u mnie we wsi ja uprawia a ja kupuję
ale szparagowa chyba, bo nie czeka się na fasolki kulki tylko gotuje w całości, jest mięciutka bez łyka
Kasia73 11:07, 10 cze 2015

Gosiu ja za tawułą nie przepadam (trzeba ją ciąć bo rośnie jak chce) i jeśli to ma być coś żółtego to może zobacz berberys aurea, jest niezawodny i ma taki optymistyczny kolor, reszta jest ok dodaj jeszcze miskanty 1-2.
Malgosik 11:18, 10 cze 2015

Kasia73 napisał(a)
Gosiu ja za tawułą nie przepadam (trzeba ją ciąć bo rośnie jak chce) i jeśli to ma być coś żółtego to może zobacz berberys aurea, jest niezawodny i ma taki optymistyczny kolor, reszta jest ok dodaj jeszcze miskanty 1-2.

Ja chcę ciąć tawułę w kulki, no chyba że wałek, jak pisała nicol. Ale narazie były to malutkie sadzonki, nie było co ciąć. Szybko podskoczyły i puściły kwiatostany, to dam im pokwitnąć. Koniecznie muszą być formowane.
Berberysy to ja zawsze mogę kupić, ale lubię tawułę i mam i gdzieś ją chcę posadzić, stąd propozycja.
Malgosik 11:22, 10 cze 2015

Mam jeszcze stipę, około 10 sztuk, malutkie bo z siewu, ale już ładnie ruszyły.
Malutkie werbeny patagońskie no i te fioletowe zawilce.
Może z tego zrobić tu całkiem nową kompozycję?
Coś mogę dokupić, dodać bergenie, ukorzenia się lawenda.
No i miskanty variegatus.
Ewentualnie do fioletów mogę dorzucić malutkie, pomarańczowe dalie. Będzie pomarańczowo-fioletowo jak na wyspach hi hi

Zawilce zbierają się, bo je dzieliłam.
To te co kwitną na koniec lata i jesienią.
Wyglądają tak:

MAD 11:26, 10 cze 2015

Obejrzałam sekcję żurawki i wizualki projektowe. Lecisz jak burza. Kibicuję i podglądam!