Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Mazan 20:49, 14 wrz 2015

Malgosik

Zadziwiasz mnie. Do tego pomysłu mogę jedynie jako komentarz dodać tytuł ze starej gazety /lata 70-te ub. w./ "Pachniały lawendą babcine szafy i komody". Artykuł był o molach ubraniowych.

Pozdrawiam
Malgosik 22:20, 14 wrz 2015

lojalna_ napisał(a)
U mnie tez jeszcze funkcjomuje to zdanie ...dopiero po postwieniu domku gospodarczego , znajomi pytsja a gdzie dacie meble na zime? Do domku ktorego jeszcze nie ma.....

Nieźle. Chyba jakąś plandeke na te meble zimą nalozycie.
Ja już trzeci rok czekam na ten domek.
Jak wiatr wieje to doniczki zza domu latają po całej posesji.
nicol21 22:33, 14 wrz 2015

Woreczki są śliczne!! szkoda, że lawenda poszła się paść, ale za rok na pewno zostawisz
Rozumiem, że materiał już miał te gwiazdki, a może haftowałaś ?
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Malgosik 07:48, 15 wrz 2015

Mazan napisał(a)
Malgosik

Borówka amerykańska nie darmo ma w nazwie "wysoka". Ta odmiana wyrasta do 2 m w odpowiednich warunkach. Cięta zagęści się dając możliwość rozwoju nie tylko chorób, ale także szkodników. Swoje krzewy teraz zaczynam dokładnie opryskiwać i 'malować' HT przeciw wszelkim infekcjom, a szczególnie przeciwko rdzy oraz zamieraniu pędów. To pozwala na eliminację pozostałych chorób. Także wczesną jesienią czyli teraz stosuję wyciąg wrotyczowo - piołunowy tak nalistnie, jak i doglebowo, HT zresztą także. Rok temu po takich zabiegach miałem mimo suszy wysyp owoców, chyba ma to jakiś związek. Myślę, że możesz zastosować też OW lecz nie doglebowo. U siebie stosuję go na wszystkie kwasoluby i ujemnych efektów nie widzę, ale to tylko 3 - 4 opryski w roku. Ponadto od wiosny stosuję wyciągi roślinne - podłoże torfowe jest b. ubogie - zamiast nawożenia mikro. Szczególne 'wzięcie' mają żółtlica drobnokwiatowa i przytulia jako mieszanka oraz drugi zestaw to mniszek z krwawnikiem. Nawet drzewa owocowe /szczególnie śliwy/ podziękowały zdrowymi owocami.

Pozdrawiam

Zastanawiałam się kiedyś czemu borówka wysoka. Nie myślałam, że powód jest taki prosty - rośnie wysoko
Tylko że 2 lata była mała, a nagle urosła trzykrotnie.

Gdzie znajdę przepis na wyciąg wrotyczowo-piołunowy?
i skąd wziąć ten piołun?
który dokładnie środek działa na rdzę?
ba bardzo nieładną miałam na gruszy...
na ogórkach miałam mączniaka, a to wszystko w pobliżu borówek

skąd Ty te zielska bierzesz na wyciągi roślinne? krwawnik czy mniszek to rozumiem, ale żółtlica i przytulia?????????
jedynie gnojówkę z mniszka do tej pory dawałam do skrzyni warzywnej i do kompostownika, ale mniszków ci u mnie dostatek

ja narazie po dodaniu torfu kwaśnego i ziemi do Rh podsypywałam fusy z kawy i planuję jeszcze wokół borówek, tam gdzie nie ma jeszcze korzeni, dać trochę obornika

Malgosik 07:49, 15 wrz 2015

ren133 napisał(a)
A do mnie zajrzałabyś? (muszę coś dosadzić na rabatę z lawendą)

lecę dopiero teraz
Malgosik 08:28, 15 wrz 2015

nicol21 napisał(a)

Dzięki, dzięki. Tak robię, ale powodzenie średnie. Nie wiem od czego to zależy, a większośc pobranych sadzonek ma taki dość spory palik/jakby korzeń ale rosnący nad ziemią. Wydaje mi się że te czarne żurawki [obsydian i druga jakaś która mam] trzymają się bardziej w kupie. Chciałam rozdzielić parę tygodni temu, ale się poddałam i nie podzieliłam.

Zatem dzielenie u rodziców poczynię wiosną, bo jednak w kieleckim zima może być dość ostra.

te długie paliki/korzenie obncinam po skosie
zostawiam krótszy, tak by sadzonka utrzymała w ziemi
choć zdażyło mi się wsadzać te grube paliki głębiej w ziemię i musiały puścić korzenie i nie zgnić skoro rosną...
Malgosik 08:29, 15 wrz 2015

AnnaCh napisał(a)
Jakie śliczne Małgosiu Ja też powyrzucałam lawendę, a przecież mogłam chociaż fusetki porobić

dziękuję
fusetek to ja jeszcze nie robiłam, może kiedyś
ale wczoraj pocięłam jeszcze 2 materiały na woreczki, będę dziś dalej szyć
Malgosik 08:30, 15 wrz 2015

lojalna_ napisał(a)
Fajne

myślę że takie woreczki to fajny pomysł na prezent
Malgosik 08:31, 15 wrz 2015

Agatek napisał(a)
śliczne woreczki
ja nie mam kiedy a też się do uszycia zbieram

no ja mam kilka dni luzu i mogłam się pobawić w woreczki
Malgosik 08:33, 15 wrz 2015

olga80 napisał(a)
dobrze, że poczytałam bo znalazłam ciekawe informację o borówce a chce posadzić wiec się przyda, ambrowiec bardzo ładnie rośnie i już nie mogę doczekać się jego zdjęć a woreczki do lawendy cudaśne szkoda tylko , że lawendy zabrakło ale na przyszły rok jak znalazł

Witaj
Czekam na drugie kwitnienie lawendy i coś się nie mogę doczekać. Kilka kwiatków puściła i nie wiem czy jeszcze coś więcej będzie.
Ciekawe czy gałązki też mogę pociąć i będą pachniały?
Bo niesuszone pachną.