Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Iwk4 21:43, 02 lip 2018

Gosiu, niektóre roślinki rok temu miałam ładniejsze. A żurawki w tym roku pobiły rekord marności. No cóż, taki rok mamy. ..
Ja też z pieleniem nie nadążam, zwłaszcza, że czerwiec w pracy na pełnych obrotach, nie było czasu na ogród, tylko szybka kawa i dalej do papierkowej roboty ...
Teraz mam urlop, ale nie siedzę cały dzień w ogrodzie, bo zimno. Coś mnie w niedzielę dopadło i trzyma i dziś pół dnia przspałam, jak małe dziecko. Do ogrodu nie poszłam...
W ogrodzie nie jest tak samo, jak rok temu. Niektóre rośliny wypadają, słabiej rosną, inne za to zadziwiają. Rozplenice w trzecim roku są ładne, za to trzcinnik krótkowłosy wygląda, jak połowa tego, co rok temu było. Nie wiem, jaka tu panuje regułą. Sucho bardzo, może to ma też przyczynę...
Jak reszta ogrodu? Obsadziłaś już wszystko?
Malgosik 21:53, 02 lip 2018

anabuko1 napisał(a)

O te

a kolejne fotki ogrodowe piękne.świadczą ile tam pracy i serca wkładasz
Oj tak, tak wszyscy sporo tyramy,aby było milej , przyjemniej nam tez

no i która tu jest czerwona????
na przodzie pomarańczowa już zapomniałam jak się nazywa, ale to ta najpopularniejsza co dobrze w słońcu rośnie
za nią jest ciemna Barry Smoothie, ta co ją mam na froncie, ale to mocny róż
Malgosik 21:58, 02 lip 2018

Iwk4 napisał(a)
Gosiu, niektóre roślinki rok temu miałam ładniejsze. A żurawki w tym roku pobiły rekord marności. No cóż, taki rok mamy. ..
Ja też z pieleniem nie nadążam, zwłaszcza, że czerwiec w pracy na pełnych obrotach, nie było czasu na ogród, tylko szybka kawa i dalej do papierkowej roboty ...
Teraz mam urlop, ale nie siedzę cały dzień w ogrodzie, bo zimno. Coś mnie w niedzielę dopadło i trzyma i dziś pół dnia przspałam, jak małe dziecko. Do ogrodu nie poszłam...
W ogrodzie nie jest tak samo, jak rok temu. Niektóre rośliny wypadają, słabiej rosną, inne za to zadziwiają. Rozplenice w trzecim roku są ładne, za to trzcinnik krótkowłosy wygląda, jak połowa tego, co rok temu było. Nie wiem, jaka tu panuje regułą. Sucho bardzo, może to ma też przyczynę...
Jak reszta ogrodu? Obsadziłaś już wszystko?

To u mnie podobnie, jedne rośliny wypadają, mrówki im ziemię wyniosą, a inne ładnie się rozrastają.
U Ciebie jest piasek, to mogą jeszcze schnąć.
Ale ja widzę, że jak się porządnie nie sypnie nawozem, to nic nie będzie ładnie rosnąć, no i jeszcze to podlewanie.
Tylko że ja nie lubię sztucznych nawozów.
I tak nie nadążam nawozić. Tylko wyrywkowo kompost podsypuję.

Ogród już prawie całkiem zajęty roślinami.
Jedna rabata bylinowa powstała z tego co podostawałam. Nie do końca miała tak wyglądać, ale narazie cieszę się tym co jest i skupiam się na plewieniu.

Parking i za domem mam jeszcze do zagospodarowania (rabaty szerokie tylko na 1m), ale narazie nie ruszam, bo i tak nie nadążam za tym co mam.
Generalnie część ogrodowa zagospodarowana. Żwirków i 1 ścieżki tylko brakuje.
Iwk4 22:15, 02 lip 2018

Mogę ci żwirku podesłać, hi, hi
Zadzwoniłam do żwirowni, bo potrzebowałam troszkę do warzywniaka między skrzynie, a pod moją nieobecność przywieźli mi 3 tony. Leży za płotem i zastanawiam się, co z nim zrobić. Nie mam czasu robić przedpłocia, ani funduszy na obrzeża, a tam bym mogła wykorzystać. Powoli uzupełniam tam, gdzie potrzebny, ale niewiele rabat żwirowych mam, wolę takie, gdzie kompost mogę i obornik nawieźć. W tym roku też nie kupowałam sztucznych nawozów na rabaty, tylko do trawnika. A na rabaty obornik wiosną ściółkowałam. Ale chyba niektórym roślinom to za mało, a ja też nie nadążam. Ale wmawiam sobie, że ogród ma być dla przyjemności, nie do tyrania, więc robię tyle, ile daję radę...
nicol21 09:59, 08 lip 2018

Ale piękny już ten miłorząb!!!
żurawek szkoda, bo tak ładnie miałaś więc dobrze robisz je zabierając w inne miejsce. Żurawki mnie nie lubią, jedynie te green spice ładnie rosną ale nie śmiem ich ruszać. Pewnie wiele osób by je dzieliło, może się odważę jesienią z jedną.

Pokaż coś wiecej ogrodu bo ciekawość mnie zżera
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Malgosik 20:22, 09 lip 2018

nicol21 napisał(a)
Ale piękny już ten miłorząb!!!
żurawek szkoda, bo tak ładnie miałaś więc dobrze robisz je zabierając w inne miejsce. Żurawki mnie nie lubią, jedynie te green spice ładnie rosną ale nie śmiem ich ruszać. Pewnie wiele osób by je dzieliło, może się odważę jesienią z jedną.

Pokaż coś wiecej ogrodu bo ciekawość mnie zżera

Większych perspektyw to nie mam na zdjęciach, bo trawnik tragiczny.
Ale coś zaraz wrzucę, bo się troszkę zakwiatkowałam.
Malgosik 20:39, 09 lip 2018

moje piątkowe zakupy
Malgosik 20:42, 09 lip 2018

wylądowały na rabacie ostróżki

Malgosik 20:44, 09 lip 2018

i na rożowo
łososiowe liliowce mnie zachwycają

Ewa777 20:45, 09 lip 2018

Dawno Cię nie było, fajnie, że już jesteś
Ogród wygląda bajecznie I jakie fajne zakupy