Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Odcienie zieleni

Odcienie zieleni

Efffa 15:24, 28 lip 2015

Tess, nie lubie ani modrzewia ani sosen wielkich których mam 25 w jednym boku działki, na szczęscie nie są porozrzucane na całej działce. Wiesz, i tak myślę od wczoraj, bo mam wypisane pozwolenie na wycinkę, jeszcze nie oddałam(być może nie dostanę pozwolenia, niewiem), ale teraz zastanawiam się czy dobrze robię, na dodatek stoją na tle wielkiego budynku gosp. sąsiada i widze tę betonową ścianę i od wczoraj tak z Izą kombinujemy co posadzić pod sosnami, mnie by sie podobały trawy , duzo traw, zdjęć narazie nie zapodam tych sosen i całego tła, bo nie nadawają się do fotografowania.Poza tym ja chciałabym mieć ogród trochę nowoczesny, a to się już chyba kłóci z sosnami?
One mi się nie podobają bo śmiecą i szyszkują i są goławe od dołu.

I ja bym tak chciała aby mnie tak ktoś naprawdę mocnymi argumentami przekonał, żeby ich zostawić,ostatnio chyba u Marzenki wyczytałam ze dla niej jest ważne każde drzewo bo mieszka na wygwizdowie, i daje mi to do myślenia.
Efffa 15:28, 28 lip 2015

Tess 15:32, 28 lip 2015

Ja Cię przekonam
choć sama już ważki argument podałaś - zasłaniają brzydki mur sąsiada.

Mogę je gdzieś z dalszej perspektywy zobaczyć?
Efffa 15:35, 28 lip 2015

Właśnie Tess nie zasłaniają, bo one dopiero są zielone nad jego dachem, a planowałam je wyciać i posadzić tam swierki serbskie, o matko ale kiey to znów urośnie, zronbię zdjęcie,
IzaK 15:53, 28 lip 2015

Efffa napisał(a)
tak, niestety

a ja bardzo bym chciała takiego modrzewia
IzaK 15:57, 28 lip 2015

Skoro one mają gałęzie wysoko popodcinane to może pod nimi, między pniami posadź trawy wysokie i hortensje bukietowe limki na przykład...
Jak znajdę zdjęcie, bo chyba gdzieś mi mignęło na pintereście to podeślę linka
Tess 16:01, 28 lip 2015

No właśnie czekam na zdjęcie, żeby zobaczyć jak to wygląda, bo ja mam kilka sosen nad Rozlewiskiem i pod nimi zrobiłam rabatę hortensjową. U mnie ma leśny charakter, nie ma traw, są paprocie.
ale tu z trawami wyglądać będzie bosko.
I chciałam dodać, że dadzą radę, bo u mnie sucho straszliwie, a jako że działka letniskowa, to podlewam raz na dwa tygodnie. I dają radę. Choć nie ukrywam, że są niższe, niż gdyby miały dość wody.

znalazłam jako dowód, że dają radę. Zdjęcie z ub. roku, dopiero w trakcie urządzania rabata była (hortki posadzone w 2013 jesienią, ale z własnej produkcji, więc maleńkie były).

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2075-ogrod-nad-rozlewiskiem?page=90
IzaK 16:04, 28 lip 2015

Ewa TY sie wstrzymaj z tym składaniem pozwolenia na wycinkę...
Może stworzysz pod nimi i wraz z nimi na prawdę piękny zakątek
magdaw 16:04, 28 lip 2015

Efffa napisał(a)

Ewelinko,

daj zdjęcie z dalsza ile tam jest miejsca może posadź serby PRZED sosnami zasłonią gołe nogi.
I poradź się Danusi ona najlepiej podpowie.
Efffa 18:07, 28 lip 2015

Dla takich dziewczyn jak Wy, warto być na O.