Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomoc dla ogrodu

Pomoc dla ogrodu

monikaDub 21:03, 27 cze 2014

Zdjęcia z próbą zeszłorocznego zagospodarowania północno-zachodniego pasa przy domu
rosną tak hosty tawułki i ostatnio zakupione dwie hortensje

Po przeciwnej stronie domu jest podobna rabata, rośnie na niej kilka róż. lawenda [/img]

Mam nadzieję, że wkrótce uda mi się zamieścić szkic, bo jeszcze nie jest dokładny
monikaDub 21:08, 27 cze 2014

Udało mi się zrobić wstępny szkic, ale może w weekend dopracuję go szczegółowo

Bardzo podobają mi się nieregularne kształty, ale nie wiem w jaki sposób wytyczyć rabaty uwzględniając rosnące drzewa.Teraz widzę, że zapomniałam narysować jeszcze jednego drzewa z prawej strony, nawet nie wiem co to za drzewo.
Ale widoczne jest na zdjęciach
Ozz 21:57, 27 cze 2014

Świetnie, dobry początek!
Postaraj się, jak będziesz go dopracowywać zaznaczyć jeszcze w miarę dokładnie kierunki świata, oraz te ścieżki co są bo bokach budynku - rozumiem, że nimi się dochodzi do ogrodu, a wyjścia z budynku od tej strony nie ma.

Teraz punkt 2. funkcje i 3 inspiracje no i likwidować jałowca można w międzyczasie (nie zazdroszczę)

Swoją drogą bardzo ładny widok masz w stronę sąsiada z lewej (za małymi thujkami).
monikaDub 08:05, 28 cze 2014

Moje widoki to głownie pola uprawne
Działka jest dość głęboko wsunięta w porównaniu z innymi domami, więc mamy tu ciszę i spokój. Czasem dosyć blisko przychodzą sarny
Na dole domu mieszkają moi rodzice. Wejście jest od strony części użytkowej.
Do ogrodu można dojść po tych betonowych wylewkach lub ewentualnie po trawie której też jest jeszcze trochę. Podejrzewam że te rabaty też się jeszcze zmienią.
Czeka nas jeszcze zrobienie ostatecznej elewacji, wszystkie prace w ogrodzie będę wykonywać sukcesywnie.

Marzą mi się nieregularne kształty

i rabaty po obu stronach.

Działka jest dość wietrzna, więc pewnie nie wszystkie rośliny by przetrwały.
Ta część ogrodu ma być miejscem do popatrzenia, posiedzenia z książką
Mój mały raj na tej ziemi

Jałowiec jest duży, ale chyba najgorsze mamy już za sobą Żałuję, że nie mam zdjęcia żeby pokazać jak tu było
Masa brzydkich świerków, tujek, praktycznie nie było widać trawy tylko sam mech.
Karczowanie i usuwanie korzeni
Teraz już jest lepiej.
Bardzo dziękuję za rady. Przyjemnego weekendu dla wszystkich

Ozz 10:18, 28 cze 2014

Fajny rysunek, powiedziałabym nawet, że masz prawie gotowca do układu rabat Trzeba tylko trochę skrócić, bo Twoja działka bardziej kwadratowa się zdaje.

Z tych rabat z boku domu z trawnika bym zrezygnowała, no przynajmniej z tej zacienionej - niewygodnie to kosić i będzie sam mech.
monikaDub 20:56, 28 cze 2014

Udało się poprawić szkic. Może ty razem będzie trochę jaśniej

Dookoła domu jest betonowe odwodnienie o szerokości 60 cm.

Te drzewa ze środka chyba też trzeba będzie usunąć, bo nie wiem jak je obejść. Po weekendzie biorę się za usunięcie dużego jałowca

Myślałam że może kupić jakieś inne drzewka o ładnej koronie.

Trawnik został wysiany, bo myślałam że ciężko będzie uprawiać taki kawałek z jednej strony?

Będę bardzo wdzięczna za wszelkie rady i pomoc. Może powoli uda mi się zrobić ogród marzeń
Ozz 22:22, 28 cze 2014

Świetnie to wygląda, całkiem profesjonalny rysunek

Można by powolutku myśleć nad przeniesieniem tego układu co wkleiłaś na rysunku na plan.

Tam od strony zacienionej przy hostach ten trawnik niepotrzebny - całkiem ładnie zamiast niego może tam wyglądać np. posadzony pas z różaneczników.

Ładnych drzewek jest bardzo dużo, ale lepiej dobrze przemyśleć najpierw miejsce gdzie się go posadzi Bo nieduże byliny czy krzewy łatwiej znoszą ,,zmianę zdania" właściciela

Weź w wolnej chwili kawałek kalki (albo prześwitujący papier śniadaniowy, lub kopię planu) i możesz spróbować ,,pobawić się" w rysowanie innym kolorem tego układu jaki pokazałaś, na początku w ogóle nie myśląc o roślinach, a może jakiś inny układ wyjdzie przy okazji? Można kreślić i bazgrać do woli!
monikaDub 10:28, 29 cze 2014

Jednak pustka w głowie i tyle. Chyba nie poradzę sobie z ogarnięciem tych rabat za dużo drzewek i innych elementów.

Pani Danusiu nadal wierzy Pani że coś da się z tym zrobić?
Pozdrawiam i przyjemnej niedzieli życzę
Ozz 11:23, 29 cze 2014

A Ty nie patrz do głowy tylko na kartkę

Nie przejmuj się, że są jakieś drzewa, porysuj sobie w ramach treningu jakieś esy floresy - jak Ci ręka pójdzie, potem takie kształty zawsze można modyfikować.
Jako wstęp - możesz sobie nawet porysować falki i szlaczki na pustej kartce, to naprawdę przyjemna sprawa
Ozz 12:28, 30 cze 2014

Wrzucam Ci pomysł ''alaDanusia" na ,,brudno", taki z placykiem i zawijasem z bukszpanu, pewnie fajnie wyglądałaby jeszcze rabaty przy huśtawce.

Pooglądaj sobie projekty Danusi, to kopalnia wiedzy i pomysłów, może któryś Ci się spodoba i będziesz mogła się na nim wzorować.
Projekty tu:
http://www.gardenarium.pl/oferta/projektowanie-ogrodow
I tu:
http://www.gardenarium.pl/oferta/projektowanie-ogrodow-przez-internet
A tu z realizacjami:
http://www.gardenarium.pl/realizacje

Nie myśl na razie o roślinach tylko samym rozmieszczeniu rabat i trawnika, plus co tam jeszcze sobie wymyślisz. Możesz sobie też takie falki zaznaczyć w terenie - na trawniku po prostu, przy pomocy węża ogrodowego, rozsypanego piasku, kredy czy mąki