Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomoc dla ogrodu

Pomoc dla ogrodu

monikaDub 17:15, 18 cze 2014

Witam. Chciałabym prosić o pomoc w uratowaniu tego ogrodu. Było tu mnóstwo dużych choinek, bardzo dużo zostało wyciętych. Na ich miejsce powędrowały szmaragdy i tuje Golden Globe. Zostały też trzy świerki srebrne które chciałabym zachować.
Widoczny z prawej strony jałowiec będzie do wycięcia.
Dom stał już na działce, został wyremontowany. Zdjęcia robione z balkonu, codziennie rano wychodzę na niego i pustka w głowie. Lubię pracę w ogorodzie, ale projektowanie nie jest moją mocną stroną. Proszę o pomysł, chciałabym się móc wreszcie cieszyć tym miejscem.
Ogród ma 13m długości od strony domu i *15 m szerokości tam gdzie rosną tuje golden globe.
Gardenarium 11:40, 19 cze 2014

Oczywiście, że da się uratować ten ogród, wszystko wygląda dobrze.

Radziłabym Ci jednak wywalić te kamienie, a zrobić bardziej aktualne i ładniejsze wykończenie, czyli kwadraty lub koła wokół drzew, ale bez tych palisad i kamyczków. To już niemodne )

Jako podpowiedzi:

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/98-drzewa-w-ramach

Instagram Ogrodowiska
monikaDub 08:27, 20 cze 2014

BARDZO DZIĘKUJĘ. UWIELBIAM KWIATY I PRACĘ W OGRODZIE. NIESTETY DOPIERO OSTATNIO WZIĘLAM SIĘ POWOLI ZA JAKIEŚ ZMIANY, BO PRZY MALUTKIM DZIECKU MOJE PRACE BYŁY UTRUDNIONE. OGRÓD CZĘŚCIOWO ZOSTAŁ PO POPRZEDNIM WŁAŚCICIELU. BYŁO PEŁNO CHOINEK, MUSIELIŚMY JE USUNĄĆ I POZBYĆ SIĘ KORZENI. STRASZNIE CIEŻKA PRACA
CZĘŚĆ TUJ BARABANTOW KTÓRE BYŁY ZASADZONE WCZEŚNIEJ WYGLĄDAŁY BARDZO ŹLE. ZOSTAŁY TYLKO TE DWIE PODCIĘTE W KOLUMNĘ.
TEN OLBRZYMI JAŁOWIEC TEŻ JEST ZA DUŻY. MYŚLAŁAM, ŻEBY USUNĄĆ I TE DRZEWKA NA ŚRODKU. BO JAK PATRZĘ Z BALKONU NA OGRÓD TO SMUTEK MNIE OGARNIA.
OD POŁUDNIOWO WSCHODNIEJ STRONY MAM POSADZONYCH KILKA RÓŻ, KTÓRE M.IN. DOSTAŁAM W PREZECIE. PIĘKNIE W TYM ROKU ZAWITŁY.
PANI OGRÓD JEST TAK CUDOWNY, ŻE ODPOCZYWAM SAMYM PATRZENIEM NA JEGO ZDJĘCIA

NAJGORSZE DLA MNIE JEST WYZNACZENIE KSZTAŁTU TRAWNIKA I Rabat, BO BEZ KWIATÓW OGRÓD JEST SMUTNY.
monikaDub 08:34, 21 cze 2014

W środę zdecydowałam się wreszcie na przycięcie tego starego cisu. Rósł między choinkami, ma pewnie ponad 10 lat, ale kiepsko rósł. Oto moja próba formowania
Toszka 12:32, 21 cze 2014

Śmiało ciachnij jeszcze w stożek, od razu zacznie się ładnie odbudowywać i nabierać kształtu. Początkowo może wydać ci się łysy, ale ogrodnicze przysłowie mówi - musi być gorzej, by było lepiej Na przyszły rok będziesz z dumą spogladać i ciachać tylko odrosty.

Jeśli się boisz, że nie zachowasz kształtu pomocne będą dwa, a może i 3 np. bambusowe kije lub długie deseczki. Ustawisz w piramidkę i masz kształt. Tniesz przesuwając się po kijach. To proste
monikaDub 07:30, 22 cze 2014

Bardzo dziękuję po weekendzie biorę się ponownie za cięcie. Martwiłam się, że zrobił się trochę łysy. Nie wiem czy był kiedyś przycinany może trochę. Jeszcze raz dziękuję za pomoc

Przeglądam czasopisma i pustka w głowie.
Chyba się poddam, bo co zabiorę się za wyznaczenie trawnika i rabat - marnie to wygląda ;-(
monikaDub 11:39, 25 cze 2014

Proszę może ktoś ma jakiś pomysł?
Ozz 16:14, 25 cze 2014

Czy ktoś wypowiedział słowo ,,pomysł"?

Witaj, to ja krótko w punktach:

1. Bardzo ułatwiłoby pracę i podpowiadanie, gdybyś zrobiła taki mini plan ogródka.

Weź papier milimetrowy, albo dużą kartkę w kratkę i spróbuj narysować w skali (czyli np. jeden centymetr to jeden metr) to co masz na dany moment - zarys działki, zarys budynku, wejście do domu, i inne rzeczy jeśli są (jakieś schodki, studnie itp.) oraz orientacyjnie zaznaczyć też drzewa.

2. Napisz sobie na kartce jak korzystacie lub chcielibyście korzystać z tego ogrodu - czy on ma być tylko do ,,patrzenia" czy też np. grania w piłkę lub grillowania Zdecyduj, które z tych ,,funkcji" są dla Ciebie najważniejsze.

3. Styl ogrodu - poszukaj sobie zdjęć ogrodów, które Ci się podobają i zdecyduj w jakim stylu chciałabyś mieć ten ogród (mniej więcej i tak zawsze się to może w trakcie odmienić ) - czy ,,formalny", dużo roślin iglastych formowanych w różne kształty, czy ,,romantyczny" z różami, kwiatami, zawijasami itp, czy wiejski lub nowoczesny. Najlepiej zapisz sobie te zdjęcia, które Ci się podobają w jakimś folderze na komputerze - będziesz mogła do nich wrócić jak się pogubisz

A dalej - wrzucaj to całe info tutaj i POMOŻEMY
monikaDub 10:49, 26 cze 2014

Spróbuję wykonać taki rysunek. U mnie dziś deszczowo (okolice Lublina), więc pogodna sprzyja pracom w domu
Wczoraj udało mi się pozbyć jednego skalniaka
Zastanawiam się czy nie lepiej będzie zrezygnować z tej tujki w zamian kupić jakieś ładne drzewko

Olbrzymi jałowiec też jest do wycięcia bo zagłuszył już tujki i przeszkadza w chodzeniu.
Ozz 12:19, 26 cze 2014

To czekamy na rysunki.

Jałowca nie żałuj - to nie jest roślina do małego ogrodu. Fajnie, że zostało trochę większych drzew, ogród będzie od razu trochę ,,starszy" przez to.