Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomoc dla ogrodu

Pomoc dla ogrodu

Toszka 12:07, 04 lip 2014

Moniko, dodam jeszcze do słów Asi to, ze jak zaczniesz to pójdzie z górki Potem najwyżej będziesz przesadzała, dosadzała i dążyła do doskonałości
monikaDub 14:40, 04 lip 2014

Ozz napisał(a)
Zagęści się. Super sprawa, nie każdy ma taki dorodny okaz cisa w posiadaniu

A jak tam ,,latanie z wężem"?

Dziękuję.

Wczoraj była przerwa, bo po walce z jałowcem wszystko mnie bolało
Poza tym mam 5 letniego pomocnika i nie zawsze ma ochotę na zabawę w ogródku

Może dziś wieczorem uda mi się coś stworzyć i wrzucić zdjęcia.

Czy jakbym podsypała nieco wyżej ziemię po moimi świerkami to czy różaneczniki mogły by tam rosnąć?

monikaDub 14:42, 04 lip 2014

Toszka napisał(a)
Moniko, dodam jeszcze do słów Asi to, ze jak zaczniesz to pójdzie z górki Potem najwyżej będziesz przesadzała, dosadzała i dążyła do doskonałości

Bardzo Wam dziękuję za słowa otuchy
Jesteśie wspaniali. Ogród będzie wykonywany na pewno stopniowo, by budżet domowy mógł to jakoś wytrzymać
Pozdarwiam
Toszka 14:52, 04 lip 2014

monikaDub napisał(a)

Czy jakbym podsypała nieco wyżej ziemię po moimi świerkami to czy różaneczniki mogły by tam rosnąć?

Nie za bardzo - i podsypanie ziemi, bo grozi to zgnilizną opieńkową i w efekcie powolną śmiercią rośliny;
i z rododendronami pod świerkiem, bo i te i te mają płytki system korzeniowy i w tej walce przegrają rodki.

Na razie nie sadź nic. Nie spiesz się, bo to grozi nieprzemyślanymi zakupami na huuuuraaaa i stratą pieniędzy.
Zaplanuj rabaty, przemyśl to, usuń trawę z miejsc pod rabaty.
monikaDub 08:01, 09 lip 2014

Witam po przerwie. Wczorajszy dzień spędziłam na robieniu galaretki porzeczkowej z moich zbiorów

Oto wstępny szkic rabat - robiony wczoraj na kolanie (dosłownie ) więc nie jest najlepszej jakości. Może wkrótce uda mi się go przenieść na większy papier

Chciałabym zachować już te większe drzewka, może nie są w najlepszej formie, ale mam do nich sentyment

Uwagi mile widziane

POzdrawiam
Ozz 10:17, 09 lip 2014

Szkic wygląda bardzo obiecująco

To ja od razu z uwagami:

- jeśli po prawej nie planujesz placyku lub czego innego to staraj się unikać takich ,,dziubków", czyli raczej zaokrąglać obszar trawnika, bo dziubki niewygodnie się kosi i utrzymuje w ładnym stanie. No chyba, że kompozycja wymaga, zeby tam był, to wtedy trzeba się poświęcić

- pilnuj szerokości trawnika za wysepką z cisem, żeby ten przesmyk był na tyle szeroki by się dało bezproblemowo przejechać tam kosiarką.

- zrobiłabym też mini kółko pod tym drzewkiem na środku by łatwiej kosić, można tam posadzić np. hosty. No chyba, że się pokusisz i można by od niego przeciągnąć niezbyt szeroką rabatę w prawą stronę, powstanie takie zakole. (Zamieszczam tę propozycję poniżej w różnych wersjach, ale zachęcam żebyś się nie sugerowała bardzo i zrobiła coś co Tobie odpowiada najbardziej )

- rozmieść sobie ten układ palikami/prętami i sznurkiem, lub przy pomocy węża ogrodowego i zobacz czy odpowiada Ci wielkość rabat i trawnika. Zbyt szerokie rabaty (pow.5m) niewygodnie się pielęgnuje, a na zbyt wąskich z kolei nie posadzisz dużych ładnych krzewów np. hortensji. Jeśli wielkość trawnika i rabat Ci odpowiada to nic tylko robić Oczywiście przez szeroką rabatę też można puścić ścieżkę np. z kamieni i wtedy odpada problem z niewygodną pielęgnacją, że gdzieś trudno dosięgnąć.

monikaDub 11:55, 09 lip 2014

Dziękuję bardzo za podpowiedzi
Na razie to tylko szkic, zobaczymy jak wyjdzie po wytyczeniu rabat na trawniku

Zobaczę jak ten spiczasty kształt wyjdzie przy wyznaczaniu.
Pod tą tują zamierzałam robić okrągłą rabatę

Rabaty przy huśtawce będą musiały poczekać, zaplanuję je ale wykonanie będzie dopiero po zrobieniu elewacji, żeby się nie zniszczyły
Podobają mi się te mini obwódki (żywopłociki) z bukszpanu, ale chyba to bardzo trudne do zrobienia.
Ozz 21:56, 09 lip 2014

Bukszpan to nic trudnego - najważniejsze wyznaczyć sobie sznurkiem/ grubym wężem ładny i kształtny wzór i potem się kopie np. rowek wzdłuż takiego wzoru i do tego rowka wsadza się bukszpany. Zanim się zasypie, to można odejść popatrzeć czy wszystko równo i wtedy zasypać.

Jak znajdę u kogoś na forum to podrzucę linka jak to się robi.

Jak jest jakaś częśc np. po łuku to można sobie wyznaczyć środek łuku prętem/rurką i od niego sznurkiem zarysować na gruncie łuk, wtedy będzie kształtny.

Myślę, że może Ci być pomocny wątek z powstawania ogrodu Syli:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/113-ogrod-sylwii-od-poczatku?page=17

Co nieco o wytyczaniu i przygotowaniu rabat:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/113-ogrod-sylwii-od-poczatku?page=26
https://www.ogrodowisko.pl/watek/113-ogrod-sylwii-od-poczatku?page=36

Oraz o sadzeniu pod linijkę Miłej lektury
https://www.ogrodowisko.pl/watek/113-ogrod-sylwii-od-poczatku?page=94
https://www.ogrodowisko.pl/watek/113-ogrod-sylwii-od-poczatku?page=119
monikaDub 07:27, 11 lip 2014

Dziękuję za lekturę, bardzo się przydała
Niestety od dwóch dni ciągle pada i nic się nie da robić.
monikaDub 08:29, 15 lip 2014

Wreszcie mamy ładną pogodę.
Wczoraj biegałam z kosiarką, bo przez kilka dni deszczu trawa strasznie urosła.
Oto trawniczek po wczorajszym koszeniu - świeżutkie zdjęcie zrobione przy porannej kawie na balkonie

A To różyczka z mojej małej rabatki, szkoda tylko że wiatr z deszczem większość zniszczył ;-(

Mam pytanie gdzie w okolicach Lublina można kupić ładne roślinki, drzewka na pniu itp.
Może ktoś robił udane zakupy

Pozdrawiam i życzę miłego dnia