Witaj Matyldo.
Odwiedzam Twój wątek żeby trochę w nim ,,poprzynudzać". Nie w sensie, że będę pisał o rzeczach mało ważnych i nieistotnych dla ogrodu tylko dlatego, że są to czynności na ogół lekceważone, pomijane i traktowane jako zbędne lub zbyt czasochłonne. Wielu osobom którym chcę przekazać swoją wiedzę w temacie tworzenia ogrodów zadaję podstawowe pytanie, które również chcę zadać i Tobie:
Dlaczego zaczynasz tworzyć swój ogród od końca?
Czynność sadzenia roślin jest ostatnim etapem prac pośród wszystkich jakie należy wykonać dużo wcześniej. Bez wcześniejszego solidnego przygotowania ogrodu do przyjęcia roślin nasze starania, poświęcony czas, a także przeznaczone na ten cel środki finansowe zostaną w niedługim czasie zmarnowane. To, że szybko chcemy wypieścić swój ogródek tak aby wizualnie stanowił on miły akcent dla oka, a przy tym był jeszcze mało dla nas pracochłonny dla roślin nie ma to absolutnie żadnego znaczenia. To nie kolor żwirku, rabatki zrobione pod sznurek, czy rozłożona na pół ogrodu agrotkanina będą miały w późniejszym czasie wpływ na to aby nasze rośliny były bujne, zdrowe i prawidłowo wybarwione. Ogrody rodzi Matka Natura i to od urodzajności gleby zależy to czy będziemy mieli w przyszłości powód do dumy i satysfakcji ze swojego ogrodu, czy też ciągłe troski i zmartwienia.
Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj:https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/300-przygotowanie-gleby-pod-ogrod a także w poradach ogrodniczych na forum.
Pozdrawiam.