Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Moje początki- i brak doświadczenia :)

Moje początki- i brak doświadczenia :)

kaisog1 22:22, 08 mar 2015

Matylda tak myślałam o drzewach w tych miejscach co zielone kółka. Takich większych, w naturalnej formie nie żadnych szczepionych...
Matylda 22:31, 08 mar 2015

No własnie puki co dla mnie najtrudniej zaplanować miejsce drzew, więc mi to bardzo pomorze. A drugi dylemat to oczywiście jakie drzewa .
Martuska507 10:21, 09 mar 2015

Zapowiada się baaardzo ciekawie jakie prace idą na pierwszy ogień?
kaisog1 12:57, 09 mar 2015

Na tymi drzewami to się trzeba poważnie zastanowić, w którym miejscu maja być bo to nie byliny, które wykopiesz i przesadzisz. Te kółka to tylko takie moje szybkie wstawienie ale chyba zrobiłabym nieco inaczej.... Trzeba by było najpierw dokładnie wytyczyć rabaty bo to co "nabazgrałam to taki pogląd jedynie a później zająć się drzewami.

...a drzewa jakie... atrakcyjne i latem i jesienią Takie żeby oko cieszyły. Cos w stylu ambrowca amerykańskiego, tulipanowca, drzewa o jakiejś fajnej korze.... wiśnia piłkowana, brzozy.... no wybór jest
Matylda 16:41, 11 mar 2015

Martuska507 napisał(a)
Zapowiada się baaardzo ciekawie jakie prace idą na pierwszy ogień?

Dzięki. Na pierwszy ogień chciałabym zmienić to miejsce koło tarasu- również ta skarpę oraz rabatę nr 1 z hortensjami. No ale żeby zrealizować to najpierw muszę zdecydować co tam będzie .
Matylda 16:45, 11 mar 2015

kaisog1 napisał(a)
Na tymi drzewami to się trzeba poważnie zastanowić, w którym miejscu maja być bo to nie byliny, które wykopiesz i przesadzisz. Te kółka to tylko takie moje szybkie wstawienie ale chyba zrobiłabym nieco inaczej.... Trzeba by było najpierw dokładnie wytyczyć rabaty bo to co "nabazgrałam to taki pogląd jedynie a później zająć się drzewami.

...a drzewa jakie... atrakcyjne i latem i jesienią Takie żeby oko cieszyły. Cos w stylu ambrowca amerykańskiego, tulipanowca, drzewa o jakiejś fajnej korze.... wiśnia piłkowana, brzozy.... no wybór jest

Tak jak narysowałaś to podobałyby mi się takie rabaty, z tym, że te dzielące ogród wychodzą długie, więc trudniej zdecydować jak dla mnie co tam by pasowało. No właśnie z drzewami to ciężka sprawa i decyzja. Trzeba pomyśleć. Dziękuję za rady .
Matylda 22:56, 12 mar 2015

Cały czas zastanawiam się nad skarpą koło tarasu. Zobaczyłam różne pomysły na skarpy ale i tak do końca nie wiem jak to zrealizować. Wymyśliłam coś takiego:

Ale jak widać w części dolnej, gdzie postawiłam pytajniki jeszcze czegoś mi brakuje.
W górnej części myślałam, żeby umieścić trzmielinę zieloną na pniu x3, wokół niej Hakone oraz irgę. Na dolnej części- może 3 bukszpany wokół nich żółta trzmielina ale co z boku? Może berberysy admiration? Tylko jak je umieścić? Kilka w koło? Albo jakiś pas? Nie mam pojęcia. a jako tło z boku byłby cisy.

Bardzo proszę jak zwykle o pomoc i radę co zmienić, co dodać.
Efffa 23:30, 12 mar 2015

Matylda a mogę tak bardzo szczerze?
Efffa 23:39, 12 mar 2015

Mogę chyba!Te trzmieliny na pniu wydaje mi się tam nie pasują, za blisko maja do siebie, fajnie by wyglądały na skarpie ale szerokej, a nie tak wąskiej górą. Trawy hakonechloa bym tam tez nie sadziła, posadziłabym carex morrowi Ice Dance i hosty Patriot. Cisy w ogóle tam nie pasują, a reszta nie wiem,nie gniewaj się , ja to tak widzę, niekoniecznie dobrze radzę! I na pewno bym tam nie dała kamyków tylko korę! Aha, ale nie wiemy jakie warunki tam panują!
Matylda 05:21, 13 mar 2015

Oczywiście, że chcę szczerze . O to mi chodzi, żeby ktoś powiedział tak jak jest . Tylko host chyba tu nie mogę dać, bo o 12 akurat na tej skarpie jest słońce. Musi być coś co lubi pełne słońce.